Bombaerős csapat, az Eb-aranyérmes ellen játszik férfi kosár-válogatottunk

Horizontal
Coach Stojan Ivkovic and David Vojvoda of Hungary celebrate victory against Romania in the Group C basketball match of the FIBA Eurobasket 2017 between Romania and Hungary in Cluj Napoca city September 5, 2017. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtökön este Szombathelyen, a címvédő Szlovénia ellen kezdi meg Európa-bajnoki selejtezős szereplését. Bár a rivális kispadján és keretében is történtek változások a legutóbbi kontinensviadal óta, így is rendkívül nehéz feladat vár Sztojan Ivkovics csapatára. A szakember azonban alighanem mindenképpen emlékezetes mérkőzést szeretne, hiszen utolsó alkalommal irányítja hazai pályán az együttest.

Január végén ugyanis

a Magyar Kosárlabda Szövetség közleményben tudatta: a februári Eb-selejtezőket követően - a felmondási idő lejárta után - már nem Ivkovics látja el a szövetségi kapitányi feladatokat.

Az indoklás szerint az edző szerepvállalása a kaposvári kosárcsapatnál nem egyeztethető össze a szövetségi kapitáyi munkával, emiatt kell távoznia.

Hogy milyen lesz a búcsú, az a szakemberen kívül a magyar csapaton is múlik, amelyből a Barcelona Euroliga szereplése miatt Hanga Ádám ezúttal hiányzik. Öt légiós azonban hazatér külföldről:

Pongó Marcell, Rosco Allen, Keller Ákos, Vojvoda Dávid és Fazekas Máté személyében.

Ivkovics Sztojan, a férfi kosárválogatott szövetségi kapitánya utolsó hazai meccse következik Szlovénia ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szlovéneknél is lesznek hiányzók, a legnagyobb sztárjuk,

Luka Doncic természetesen nem utazik haza a tengerentúlról,

hiszen a Dallassal fontos meccsei lesznek az NBA-ben. A Real Madrid játékosa, Anthony Randolph sem jön Magyarországra, a csapattal, amelyet a 2017-es kontinensviadal megnyerése óta

új szövetségi kapitány irányít: Igor Kokoskov ugyanis nem hosszabbította meg a szerződését, Rado Trifunovic, addigi segítője vette át a helyét.

Sztárokból persze így sem lesz hiány délnyugati szomszédunknál, elég ha csak Klemen Prepelic, Jaka Blazic, Gregor Hrovat, Luka Rupnic, Edo Muric, Blaz Mahkovic, vagy éppen a honosított Jordan Morgan nevét említjük.

Hazai pályán, a lelkes magyar közönség előtt azonban nincs mitől tartania az Ivkovics-csapatnak, ezt korábban vb-selejtezőn a lengyelek, és a horvátok ellen is bizonyította. Természetesen most sem feltartott kézzel mennek majd ki a játékosok a pályára, ezt a kapitány is megerősítette a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

Megszoktuk már, hogy telt ház előtt játszunk, és ez a fiúk dicsérete. Köszönöm a városnak, hogy kiállt a kosárlabda mellett, hajrá Falco, hajrá magyar kosárlabda." – idézte a kapitányt a szövetség hivatalos honlapja.

Keller Ákos és a férfi kosárválogatott szeretne meglepetést okozni az Eb-címvédő szlovének ellen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A játékosok is bizakodnak, Keller Ákos és Perl Zoltán egyaránt arról beszélt, hogy

bár a szlovének az esélyesek és az Európa-bajnokság címvédői, bizonyítani akar a magyar csapat, és meglepetést okozni.

Elmondásuk szerint mindenki megfelelően motivált, és készen áll a küzdelemre, amelyen ha mindenki a tudása legjavát nyújtja, lehet esély a meglepetésre.

A magyar válogatott szűkített kerete:
Pongó Marcell (Nürnberg Falcons, német), Rosco Allen (Gunma Crane Thunders, japán), Keller Ákos (Orlandina Basket, olasz), Vojvoda Dávid (Reggio Emilia, olasz), Szabó Zsolt (Zalaegerszeg), Benke Szilárd (Falco KC Szombathely), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Horti Bálint (PVSK-Veolia), Perl Zoltán (Falco Szombathely), Filipovity Márkó (Falco Szombathely), Váradi Benedek (Falco Szombathely), Govens Darrin (Alba Fehérvár)

A Magyarország – Szlovénia Eb-selejtezőt csütörtökön 18.00 órától rendezik.