Vágólapra másolva!
Botrányos játékvezetés, őrült meccs, nagy szívvel játszó BRSE - ezzel össze is foglaltuk a Békéscsaba-Olimpiakosz Pireusz női röplabda Challenge Kupa negyeddöntőn történteket. Az első két szettben nagyon jól játszott a hazai csapat, a harmadikban rosszul. A negyedikben hatalmas lelkesedéssel próbálta kicsikarni az ötödik szettet - nem sikerült, mert a bolgár bíró a meccs helyett valami egészen mást nézett.

Miután a Békéscsaba a legjobb 32 között kiütötte a lett Rigát, majd a nyolcaddöntőben a szlovén Kamnik együttesét, a legjobb négy közé jutásért a kupasorozat egyik legerősebb csapata, a görög Olimpiakosz Pireusz várt a magyar bronzérmesre. A görögök az előző körben az orosz Jenyiszej Krasznojarszk csapatán léptek túl, így a BRSE megúszott egy szibériai kirándulást. Ugyanakkor pontosan ez - az oroszok kiütése - jelezte, hogy a Pireusszal komolyan kellett számolnia a BRSE-nek. A viharsarki csapat akkor kezdte meg a meccset, amikor a Bajnokok Ligájában szereplő Vasas Nagyszebenben már befejezte -

azaz a BRSE volt az utolsó magyar női együttes, amely a nemzetközi kupákban még versenyezhetett.

Hazai szempontból nagyon nehezen indult el a meccs, a közönség először 3-7-es vendégvezetésénél lelkesedhetett igazán először, amikor a BRSE spanyol vendégjátékosa, Collar nagyszerű nyitásával ászt ütött. Ugyanakkor a német Hippe eredményesen támadott, a keresztütésekkel a hazai csapat játékosai nem tudtak mit kezdeni. Azt a 3-4 pontos előnyt, amit az Olimpiakosz a meccs elején felépített, biztosan tartotta a görög együttes. 7-10 után moccant meg valami, Tanja Grbics extra jó nyitásaival és javuló játékkal a Békéscsaba 9-10-re jött vissza. Sőt, 11-11-nél már egyenló volt az állás.

A horvát Mia Jerkov ütésébe a görögök éppen csak beleértek, a labda a vonalon túlra szállt, 12-11, először vezetett a negyeddöntőben a BRSE.

Az Olimpiakosz időkérése után egyre látványosabb labdamenetek következtek. Nagyon szoros volt a csata, a görögök 1-1 ponttal vezettek, a BRSE egyenlített. Sokáig ez volt a forgatókönyv, éppen ezért jött rosszkor két rontott csabai nyitás. Ha középen támadott a magyar csapat és a görögök mindössze 158 cm-es liberójára, Kakuratoura ütött, akkor sikerrel fejezte be a támadásokat. Az első szett végjátékára 19-19-nél fordultak a csapatok. Hrisztodolou a legrosszabbkor ütött egy ászt, 19-21, innen már nem lehetett hibázni a Csabának. Vasja Samec vezetőedző időt kért.

21-24-nél minden veszni látszott, 23-24-nél a görögöknek kellett időt kérni. Mia Jerkov nyitásai ültek, elképesztő volt, amit a BRSE csinált, mert 25-24-nél már szettlabdája volt a Csabának.

Ez annyira megzavarta a Pireuszt, hogy egy hálóérintés után 26-24-re a BRSE nyerte meg az első szettet - 21-24-ről!

Az első játszmát vesztett állásból fordította és nyerte meg a BRSE Forrás: Origo

Az első játszma megnyerése által kölcsönzött magabiztosság jobb rajtot eredményezett a második játszma elején a BRSE-nek. Ezt már a vendégek edzője, Branko Kovacsevics sem bírta, aki az egyik csabai pontnál a magyar vonalbíró fejét akarta kissé átrendezni. A bolgár vezetőbíró a második esetnél adott sárga lapot a trénernek. Ennél sokkal fontosabb volt, hogy a Csaba 6-3-ra húzott el.

A Pireusz az őket ért vélt sérelmek miatt kissé bedühödött, 8-9-nél már a hazaiaknak kellett időt kérni.

A vendégek fordításához egy-egy szerencsétlenül pattanó labda mellett néhány rosszabb nyitásfogadás is kellett. A horvát Karla Klaric keresztütései hozták vissza a Csabát a második szett közepén. Ekkor azonban nagyon összeállt a Pireusz támadójátéka, akadt egy véleményes bírói ítélet (ebben a tekintetben 1-1 volt az állás) és a görögök 18-14-re elléptek. Innen csak valami egészen extra teljesítménnyel lehetett visszajönni. 18-19-nél úgy tetszett, ez is sikerülhet. Mia Jerkov pontos nyitásai, egy éppen időben összálló BRSE-blokk segítette a hazai csapatot. Klaric blokkolt egy eszméletlent; 20-20 volt az állás.

Klaric szinte egymaga tartotta a lelket a rózsaszínben játszó Csabában,

ezért volt nagyon fájdalmas, hogy 22-22-nél elmért egy nyitást. Pedig ő volt a mezőny legjobbja. A sors azonban ezt is visszaadta, mert a Pireusz is hosszút nyitott (23-23.) 23-24-nél a görögök jutottak szettlabdához - ilyen már volt az első játszmában is. Most azonban nem sikerült hatástalanítani ezt - 1 óra elteltével 1-1 volt az állás, mert a második szett 25-23-ra az Olimpiakoszé lett.

Nagy meccset vívott egymással a BRSE és az Olimpiakosz Forrás: Origo

A harmadik játszmában 5-8-as állásnál Szedmák Réka és Fábián Fanny is a pályára került. A gödörbe kerülő BRSE-t tehát cserékkel próbálta felrázni az edzője. Az első két szettben látott hazai lendület a harmadik elején megtörni látszott. 7-13-nál már a második idejét kérte ki a hazai csapat, amelynek ebben a szakaszban semmi sem jött össze.

Vagy a Pireusz ismerte ki teljesen a vendéglátók játékát, vagy a második szett elvesztése okozott ekkora törést.

10-18-nál három szép BRSE-pont következett - már nagyon kellett a sikerélmény. De még így is tetemes volt a vendégelőny. 17-21-nél a Csaba megfelezte az Olimpiakosz előnyét, ám ekkor a rutinosan játszó vendégek az amerikai Scottnak köszönhették újabb pontjukat. Innen ezt ők már nem rontották el. Másfél óra elteltével 2-1-re a Pireusz vezetett Békéscsabán.

Ez pedig megacélozta a görögök önbizalmát, akik középen, a centertámadásoknál szétütötték a Békéscsabát. A negyedik játszmában is folyamatosan vezettek, de itt legalább 1-2 pont volt csak az előnyük. A BRSE a fogát összeszorítva küzdött az egyenlítésért. 14-13 után megint 4 Olimpiakosz pont következett.

A görögök blokkja messze felülmúlta a Csabáét,

de a hazai együttes egyetlen percig sem adta fel. 17-17-nél egyenlő volt az állás, Jerkov nyitásai aranyat értek, Klaric újra feljavult, megint szinte egymaga vitte a hátán a csapatot. 21-21-nél azonban a Pireusz ütött egy labdát a vonal mellé - bent volt, megint ők vezettek. 21-22-nél a bolgár bíró nem látott meg egy szabálytalan érintést, 21-23.

Végzetes tévedés is lehetett volna, de a következő labdamenetben a bíró kiszúrt egy görög hálóérintést. Klaric nyithatott, majd végre összeállt a csabai blokk: 23-23.

És megint az történt, ami a második szett végén: Klaric elmérte a nyitást. 23-24, majd egy újabb bírói baki megpecsételte a BRSE sorsát. A bolgár mérkőzésvezető szerint kint volt a csabaiak labdája, akik látták az esetet a tévében, azt láthatták, hogy bent. Mit nézett ez a jóember a bírói pulpituson? Ne tőlem kérdezzék.

Nagyot küzdött tehát a magyar bajnoki bronzérmes, de a rutinosabb és a meccs második felében jobban játszó Pireusz 3-1-re nyert. A visszavágót két hét múlva rendezik Athénban.

Női röplabda Challenge Kupa negyeddöntő, 1. mérkőzés: Swietelsky Békéscsaba - Olimpiakosz Pireusz 1-3 (24, -23, -19, -23.)