Vágólapra másolva!
Az EHF-kupa győztes Siófok KC idegenben 26-24-re legyőzte az FTC-Rail Cargo Hungária csapatát a női kézilabda NB I keddi rangadóján. A vereséggel veszélybe került a BL-indulás Elek Gábor együttesének.

Soha nem volt még ilyen közel a Siófok ahhoz, hogy kiharcolja a BL-indulást a női kézilabda NB I-ben. A Balaton-partiak már jó ideje kopogtatnak a legrangosabb európai klubsorozat ajtaján, de a Győr és az FTC eddig nem engedte be őket rajta.

A két csapat őszi mérkőzésén két siófoki kézilabdázó, Tomori és Katarina Jezic is piros lapot kapott túlzott durvaságért. Az első negyedóra után Tor Odvar Moen csapata 12-7-re vezetett, mégis úgy alakultak a dolgok, hogy az FTC mehetett bele a hajrába 30-24-es előnnyel. A Siófok története addigi legnagyobb feltámadását produkálva 31-31-re mentette a találkozót, életben tartva esélyeit a BL-re.

Bár az fővárosiak egy mérkőzéssel többet játszottak, mint EHF-kupa címvédő riválisuk, mindkét csapat egyaránt 5-5 vesztett ponttal várhatta a kedd esti összecsapást.

Hatalmas küzdelmet hozott a BL-indulásért küzdő FTC és Siófok mérkőzése Fotó: Koncz Márton - Origo

A rangadó előtt a hazai csapat által ünnepélyes köszöntésben részesült a 2019-es év legjobb kézilabdázójának megválasztott Schatzl Nadine, illetve Bíró Blanka is átvehette a legjobb kapusnak járó emlékplakettet.

A mérkőzés első tíz percében felváltva lőtték a gólokat a csapatok. Andrea Kobetic átlövéseire Klujber Katrin hetesei jelentették a választ. Egynél több góllal a Siófok tudott először meglógni, a 12. percben Kobetic lövése talált utat Bíró kapujába. Öt percen át tartott a vendégelőny: a 17. percben Schatzl egyenlített a szélről. Kicsit meglepő módon Tor Odvar Moen kért először időt, miután az év játékosa 9-9-re alakította az állást.

A norvég edző időkérésének igazi célja az lehetett, hogy nyugodt körülmények között küldje pályára Nerea Penát. A korábbi Fradi-irányító egyből kiosztott egy gólpasszt Tomori Zsuzsannának, aki 2010 és 2015 között szintén a zöld-fehéreket erősítette. Hiába a spanyol vb-ezüstérmes beszállása, két akcióval később már az FTC-nél volt az előny. (12-11)

Ahogyan az ősszel, úgy ezúttal sem maradhatott a Fradi-Siófok piros lap nélkül: a 22. percben Andela Janjusevics ütötte fejbe Kovacsics Anikót.

Tomori Zsuzsanna (elől) és Nerea Pena siófoki játékosként tértek vissza a Népligetbe Fotó: Koncz Márton - Origo

A játékvezetők rövid videózás után kizárták a játékból a szerb jobbátlövőt. A piros lap a hazaiakat zavarta meg jobban, a kiállítás leteltével ismét a Balaton-partiaknál volt az előny. Such Nelli szélről lőtt találatával már három volt a siófoki vezetés, ami a szünetben végül kettő lett (16-14).

A második félidő rosszabbul nem is kezdődhetett volna a Ferencvárosnak. A Siófok egyértelműen riválisa fölé nőtt az első pár percben. Elek Gábor csapata mégis meccsben tudott maradni, de Háfra és Kovacsics góljai csak a két-háromgólos hátrány "konzerválásához" volt elég. Bő 40 perc kellett ahhoz, hogy a hazai tábor a siófokinál hangosabbá váljon. Végig fantasztikus volt a hangulat, mindkét fél kitett magáért a lelátón is.

Szikora Melinda végig válogatott formában védett a Siófok kapujában.

A túloldalon Bíró első bravúrjaira háromnegyed órát kellett várni. Hiába Bíró védései, a vendégek végig kézben tartották a találkozót. Az utolsó tíz percre Kobetics bombáival 24-21-es siófoki előnnyel fordultak a felek. Kovacsics találatára ismét Kobetics válaszolt. A horvát kiállítása az utolsó remény volt a Fradinak a fordításra. Snelder góljával 25-23-ra módosult az eredmény.

A Győr után az FTC-t is legyőzte a bajnokságban a Siófok, amivel óriási lépést tett a BL-indulás felé Fotó: Koncz Márton - Origo

Szikora öt perccel a vége előtt kivédte Schatzl büntetőjét is, megpecséltelve ezzel volt csapata sorsát. Katarina Jezics gólja három perccel a vége előtt eldöntötte a mérkőzést.

Az EHF-kupa címvédő Siófok KC 26-24-re győzött a Népligetben, amivel óriási lépést tett a BL-indulás felé.

A Siófok 2019 után ismét nyerni tudott az FTC otthonában, sorozatban 11. győzelmét aratva az NB I-ben. A Balaton-partiak ezzel vesztett pontokat tekintve kettővel jobban állnak (5-7), mint egy mérkőzéssel többet játszott riválisuk.

- mondta a győztes csata után Tor Odvar Moen, a vendég siófokiak edzője.

- értékelt rendkívül önkritikusan Elek Gábor, az FTC szakvezetője.

Végig kézben tartotta a mérkőzést a Siófok Fotó: Koncz Márton - Origo

- bizakodott a hazaiak védője, Csiszár-Szekeres Klára, aki szerint nem szabad lehajtott fejjel közlekedniük ezután a vereség után sem.

Női kézilabda NB I, 17. forduló
FTC-Rail Cargo Hungária - Siófok KC 24-26 (14-16)
Elek Gyula Aréna, 1200 néző
gólszerzők: Háfra 7, Klujber, Kovacsics 4-4, Márton 3, Schatzl, Snelder 2-2, Lukács, Pásztor 1-1, illetve Kobetics 8, Niombla 6, Tomori 4, Jezic, Such 3-3, Aoustin 2

Tekintse meg helyszíni galériánkat is a linkre kattintva!