Vágólapra másolva!
A MOL-Pick Szeged 32-29-re, óriási küzdelemben legyőzte a Paris Saint-Germain csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 11. fordulójának vasárnapi mérkőzésén. A Tisza-partiak ezzel immáron 18 mérkőzés óta (2017. december 2.) veretlenek hazai pályán a BL-ben. Juan Carlos Pastor csapata megerősítette második helyét a csoportjában.

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája A-csoportjából három csapat emelkedik ki. A Barcelona minden valószínűség szerint megnyeri a csoportot, amivel automatikusan a legjobb nyolc közé jut. Mögötte viszont a MOL-Pick Szeged és a Paris Saint-Germain ádáz harcot vív egymással a második helyért. A két csapat 18-18 ponttal várhatta vasárnapi egymás elleni mérkőzését.

A Tisza-partiak parádésan teljesítenek az idei szezonban.

Már februárt írunk, eddig mégis csak kétszer szenvedett vereséget Juan Carlos Pastor csapata - a BL-ben szeptember 22-én pont a PSG (25-30), a bajnokságban pedig a Veszprém (28-29) győzte le az együttest.

A Szeged kilenc mérkőzés óta veretlen a BL-ben, az Újszegedi Sportcsarnok pedig 2017. december 2. óta bizonyul bevehetetlen erődnek a világ legjobb csapatai számára.

Ebben a 17 találkozó óta tartó sikerszériában benne van a szegedi klub történetének egyik legnagyobb sikere is. Az előző idényben egyedül Szegeden kapott ki a PSG a csoportkörben, másik 13 találkozóját egyaránt megnyerte.

Fantasztikus hangulat fogadta a Szegedet és a világválogatott PSG-t az Újszegedi Sportcsarnokban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mérkőzés egy gyors gólváltással kezdődött. Mario Sostarics góljára Nedim Remili válaszolt.

A vendég párizsiak zavaró védekezéssel kezdtek.

A világ egyik legjobb védője, a spanyol válogatottal januárban Európa-bajnoki címet védő Viran Morros próbálta megakadályozni a szegedi irányító, Dean Bombac játékszervezését - egy darabig sikerrel. Miután a Szeged az első támadásából rögtön gólt szerzett, a következőre a nyolcadik percig kellett várni. Ismét Sostarics volt eredményes, ezúttal kínai figurából.

A hazaiak balszélsője, Jonas Kallman három kihagyott helyzettel kezdte az összecsapást. Az első tíz perc után 2-2-t mutatott az eredményjelző. Az eredménytelen támadásokat a vendégek edzője, Raúl González elégelte meg hamarabb, és időt kért. Ez meg is tette hasznát, Sander Sagosen passzából előbb Luka Karabatic, majd Dylan Nahí volt eredményes.

A 12. percben hozzászólt a januári Eb legjobb beállójának megválasztott Bánhidi Bence is.

12 percet kellett várni Bánhidi Bence első góljára Fotó: Csudai Sándor - Origo

A PSG időkérése Pastornak is jól jött, aki ekkor védekezést váltott. Kallman jött ki Sagosen elé zavarni. Azonban ezzel hely nyílt az ellenfél beállója, Kamil Syprzak előtt, aki heteseket harcolt ki, és gólokat szerzett. A Szegednek minden egyes gólért meg kellett szenvednie a félidő derekán, egyedül Bombac egy-egy passza és Bodó Richárd gólja segített a Tisza-partiakon.

A 20. percre a PSG háromgólos előnyre tett szert.

Sagosen bombája, és Abalo trükkös lövése után Pastor mester időt kért.

10-7-es párizsi vezetés után elkezdtek potyogni a gólok. A játékrész hajrájában a vendégek jól tartották nehezen megszerzett előnyüket, míg a Szegedben

Joan Canellas az utolsó tíz percben öt gólt dobott

a jól védő Vincent Gerardnak. Mikkel Hansen félelmetesen nagy gólt szerzett a végén kb. 15 méterről, azonban a szegediek szerencséjére a dudaszó után, így nem adták meg a játékvezetők - 18-15-ös előnnyel mehetett a PSG szünetre.

Joan Canellas az első félidő hajrájában ötször is a kapuba talált Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szünetben kapust cserélt a Szeged, Mikler Roland helyét Mirko Alilovic vette át. A kapuscsere után kihagyott hétméteresek következtek. Az egyik oldalon Hansen, a másikon Stefan Sigurmansson hibázott, sőt!

A 35. percben Bogdan Radivojevics piros lapot kapott, mert a büntetővonalról fejbe dobta Gerardot.

A PSG kihasználta - az elsőre jogtalannak tűnő - kiállítást, Hansen újabb találatával már 21-16-re vezetett a vendégcsapat. A helyszínen ekkor 3 500 néző hosszú ideig hangot is adott nemtetszésének a dán játékvezetők ítélete nyomán.

A dán világklasszis ismét betalált, a PSG pedig 22-16-ra elhúzott. A közönség és a csapat egymásra talált, és közös erővel, igazi katlanhangulatban megkezdte a felzárkózást. A szédületesen játszó Canellas, valamint Maqueda és Sostarics vették hátukra ekkor a kékeket.

A Szeged védekezése összeállt, és a 42. percben Sostarics 23-23-ra kiegyenlített.

Remili kapufája után a 47. percben a magyar csapat a vezetésért támadhatott. A Canellas által kiharcolt hétméterest Sostaric a felső sarokba vágta. (25-24) A játékvezetőnek ekkorra teljesen kicsúszott a kezéből a mérkőzés. Picit védve őket ezt az iramot nem lehetett hiba nélkül bírni se nekik, se a játékosoknak.

A hajrára fordulva a jobbátlövők pillanatai következtek. Miközben Nedim Remili és Jorge Maqueda vívott gólpárbajt, a PSG visszavette a vezetést. Az 50. percben a szegedi kapuba visszaállt a magyar válogatott Mikler. A végjátékban az 56. percig a párizsiak kezében volt az előny, majd Maqueda és Kallman góljaival megfordította a Szeged. (29-28)

Óriásit küzdött a Szeged a második félidőben, és megérdemelten győzte le a PSG-t Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sagosen ekkor még egyenlíteni tudott. A mérkőzés az 58. percig nem a hazai kapusok remekléséről szólt.

Mikler Roland a hajrában előbb Sagosen, majd Du Rietz lövését védte bravúrral. Canellas pedig újabb gólokat szerzett, amelyekkel a Szeged 32-29-re legyőzte a PSG-t.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 11. forduló
A-csoport
MOL-Pick Szeged - Paris Saint Germain (francia) 32-29 (15-18)
Újszegedi Sportcsarnok, 3 500 néző
gólok: Canellas 10, Sostarics 7, Maqueda 5, Bombac 3, Kallman, Henigman, Bánhidi 2-2, Gaber 1, illetve M. Hansen 7, Remili 6, Sagosen 5, Nahí 4, Abalo 3, Syprzak, L. Karabatic 2-2

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
THW Kiel 10 7 2 1 284-271 13 15
GY
V
D
GY
GY
2.
Vive Kielce 10 5 3 2 285-273 12 12
GY
D
GY
GY
V
3.
Aalborg Handball 10 5 3 2 299-271 28 12
GY
GY
D
GY
V
4.
Paris Handball 10 5 4 1 302-300 2 11
V
V
D
V
GY
5.
MOL Pick Szeged 10 5 4 1 286-291 -5 11
GY
GY
GY
V
GY
6.
RK Zagreb 10 4 4 2 267-257 10 10
V
D
V
GY
GY
7.
Kolstad 10 4 5 1 284-280 4 9
V
GY
D
V
V
8.
HC Eurofarm Pelister 10 0 10 0 230-294 -64 0
V
V
V
V
V