Vágólapra másolva!
Nemcsak Danyi Gábor és Elek Gábor, hanem a komplett kézilabdás társadalom is összefogott a tokiói olimpiai kijutás érdekében. Mondanunk sem kell, a visszatérő Szőllősi-Zácsik Szandrának, illetve az év női játékosának megválasztott Schatzl Nadine-nak is az álma válna valóra, ha sikerrel járnának a győri selejtezőn, amelyet március 20. és 22. között rendeznek meg. Az olimpiai kvalifikációs tornára készülő magyar női kézilabda-válogatott hétfő délutáni, budaörsi edzésén jártunk.

"Úgy beszéltük meg, hogy Elek Gáboré a támadás, enyém pedig a védekezés összetétele lesz" - mondta az Origónak Danyi Gábor, a Győr mestere.

Danyi Gábor feladata a védekezés összerakása lesz Fotó: Polyák Attila - Origo

Hogyan néz ki a csapat felkészülése? Mire elég ez a két nap, amit most együtt fognak tölteni?
Ez a hétfői és a kedd délelőtti edzés is az ismerkedés jegyében telik. A főbb alapelveket már fölvázoltuk a csapat számára. Elmondtuk a lányoknak, hogy mik az elvárásaink, mik a rendszereink, és milyen szempontrendszer szerint dolgozunk majd.

Mennyi idő lesz majd az olimpiai selejtező előtt a közös munkára?
A munka érdemi része két héttel a selejtező előtt kezdődik majd. Magyarországon nemcsak a szövetség és a klubok, hanem tényleg mindenki a közös cél mögé állt, hogy még többet tudjunk készülni.

Elek Gábor (balra) és Görbicz Anita is edzőként dolgozik a magyar válogatott mellett Fotó: Polyák Attila - Origo

Elek Gábornak nem új ez a kétkapitányos felállás, hiszen 2016-ban Ambros Martínnal egyszer már volt ilyen helyzetben.

Ebben a két napban a feladatunk az alapok lerakása arra az időszakra, amikor célegyenesbe fordul a felkészülés. Egyelőre nem foglalkozunk az ellenfelekkel, mert a kilétük még változhat

- mondta Elek, utalva a kínai koronavírus miatt az olimpiai selejtezőtorna előtt is kialakult kényes helyzetre.

Schatzl Nadine (balra) lett a 2019-es év legjobb magyar kézilabdázója Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2019-es év legjobb magyar kézilabdázójának megválasztott Schatzl Nadine-t elsősorban a hazai közönség fogja motiválni a március 20. és 22. között, Győrben megrendezésre kerülő selejtezőtornán. A balszélsőt erről, valamint 2020-as céljairól kérdeztük.

- mondta az Év játékosa-díjat első alkalommal bezsebelő játékos.

Szőllősi-Zácsik Szandra két év kihagyás után tért vissza a magyar válogatottba.

Mit gondol arról, hogy hosszú szünet után újra meghívták a nemzeti csapatba?
Az egyik célom teljesült, hogy ismét bekerültem a válogatottba.

A válogatottba visszatérő Szőllősi-Zácsik Szandra (labdával) számára egy álom válna valóra az olimpiai szerepléssel Fotó: Polyák Attila - Origo

Mennyiben változott meg a közeg?
Nagyon sok mindenben. A legfontosabb különbség, hogy új, fiatal játékosok kerültek be a csapatba, akik utánpótlásszinten egytől egyig világ- és Európa-bajnokok, és éppen ezért nagy lendületet adhatnak a csapatnak.

Miben tud segíteni Zácsik Szandra a többieknek?
Bízom benne, hogy az átlövéseim segítenek majd a lányoknak. Az lesz a feladatom, hogy kilenc-tíz méterről lőjek.

Mennyiben jelent önnek mást a kézilabda manapság, mint a gyermekei születése előtt?
Maga a kézilabda nem jelent mást. Ugyanúgy a szerelmem, mint előttük volt, csak most már a mindennapjainkat éljük másképpen.

Mit jelentene az olimpiai kijutás a számára?
Az egyik álmom válna valóra. Mióta válogatott vagyok, mindig lemaradtunk az olimpiáról. Most tényleg karnyújtásnyira vagyunk ettől, és a hazai közönség előtt harcolhatjuk ki a részvételt, ami egy óriási eredmény lenne Magyarországnak.