A koronavírus megint beleszólhat a női kézilabda olimpiai selejtezőbe

Handbal Women WM 2019: Denmark - Germany Sports HANDBALL WORLD CUP WORLD CHAMPIONSHIP National team Cheers JOY Emotion
03 December 2019, Japan, Kumamoto: Handball, women: World Cup 2019, preliminary round, Group B, Matchday 3, Denmark - Germany. Stine Jorgensen (l-r) from Denmark, Julia Behnke from Germany, Sarah Iversen from Denmark and Kim Naidzinavicius from Germany in action. Photo: Marco Wolf/dpa
Vágólapra másolva!
Dániában elkezdtek reménykedni abban, hogy a dán női kézilabda-válogatott mégis ott lehet az olimpiai selejtezőn. Az eseményeket továbbra is a Kínából elterjedő koronavírus irányítja. Tiszta szerencse, hogy a magyar csapatot ez nem érinti.

A dolog úgy kezdődött, hogy a 2019-es világbajnokság után kialakultak az olimpiai selejtező csoportok.

A magyarok Győrben szerepelnek majd, Kína, Szerbia és Oroszország társaságában.

Aztán a koronavírus terjedése mindent megváltoztatott. A kínai csapatot az IHF eltüntette a magyar csoportból, helyette a kazah válogatottat tette át Győrbe. A kazahok eredetileg a Montenegró, Norvégia, Románia hármas mellett játszottak volna Montenegróban. A hét elején azt jelentette az IHF, hogy Kazahsztán helyett Hongkongot kérte fel az ázsiai zónából, hogy induljanak el a selejtezőn.

Péntekre kiderült, hogy a hongkongi csapat nem akar elindulni.

Az IHF-nek új megoldás után kellett néznie, ez Thaiföld lenne az ázsiai térségből. De mi van akkor, ha Thaiföld sem akar részt venni a kvalifikációs tornán?

Itt kezdtek el reménykedni a dánok, akik szerint reális esély van arra, hogy az olimpiai selejtezőről lemaradó válogatottjuk valahogy mégis odaérjen a kvalifikációs tornára. A dánok a 2018-as franciaországi Európa-bajnokságon 8. helyen végeztek, ezért kezdtek el spekulálni a selejtezős részvételen. De ugyanezt teszi az olimpiai kvalifikációs tornáról szintén lemaradt német csapat, amely a 2019-es vb-n lett 8.

Mondanunk sem kell, mennyire más lenne a 3. olimpiai selejtezőcsoport erőssége, ha az úgy festene, hogy Norvégia, Románia, Montenegró és Dánia vagy Németország.

Ez egy bombaerős négyes lenne, amelyből két csapat jutna csak el Tokióba. Nem vagyunk abban biztosak, hogy a norvég szövetség nagyon örülne ennek a fordulatnak. Miként az sem lenne jó, ha az

IHF tovább bűvészkedne, és egy mozdulattal visszatenné Kazahsztánt a 3-as csoportba

(a románok, a montengróiak és a norvégok mellé), miközben a győri csoport megüresedő helyére küldené azt a csapatot, amely végül betölti az ázsiai visszalépések által generált üres helyet. Ha ez Thaiföld lesz, jöjjenek nyugodtan. Minden más megoldás számunkra igen kellemetlen lenne. Miért írjuk ezt?

Az olimpiai selejtező Wikipédia-oldalán egyelőre annyi található, hogy a győri, azaz a magyar olimpiai selejtezőcsoport negyedik csapata nincs megnevezve,

miközben a kazahok még mindig a 3-as csoportban vannak. Reméljük, az oldal kezelője csak szabadságra ment ezen a héten, azért a lemaradás.

Így néz ki most a 2. olimpiai selejtezőcsoport.

Az olimpiai selejtezők 2. csoportja, a magyar válogatott ebben szerepel Forrás: Origo

Mutatjuk a 3-as csoportot is.

FRISSÍTÉS: A Magyar Kézilabda Szövetségtől azt az információt kaptuk, hogy az IHF hivatalosan jelezte: Kazahsztán válogatottja érkezik Győrbe a 2-es olimpiai selejtező csoportba. Így tehát tényleg nem frissült az IHF Wikipédia-oldala.