Vágólapra másolva!
A Sopron Basket a harmadik negyedben egy 24-10-es viharral söpörte el a lengyel Arka Gdyniát a női kosárlabda Euroliga 12. fordulójában. Az idegenbeli győzelem (77-67) azt jelenti, hogy a Sopron továbbra is versenyben van a negyeddöntős szereplésért, és ez sorozatban a harmadik győzelme volt a magyar bajnoknak a legrangosabb európai kupasorozatban. A lengyelek az első félidőben 44, a másodikban viszont csak 23 pontot tudtak dobni.

Munkatársunk helyszíni jelentése Gdyniából, Lengyelországból.

A Sopron Basket három héttel ezelőtt még a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának utolsó helyezettjeként játszott.

Mostanra nagyot változott a helyzet, hiszen a magyar bajnokcsapat negyedikként érkezett az utolsó Arka Gdynia otthonába.

A lengyel együttes ősszel a soproni összecsapáson 61-59-re nyert Magyarországon. Az egy nagyon peches időszaka volt a Sopronnak, hiszen Milovanovics és Jovanovics is sérült volt, miközben a zöld-sárgák két nyerhető mérkőzést is elvesztettek idegenben a Girona és a Lyon otthonában. Mindez azonban már szerencsére történelem, Lengyelországba úgy érkezett meg a Sopron, hogy megpróbál nyerni. Ebben az esetben a legjobb hat közül már nehezen lehetett volna kirobbantani Fegyvernekyéket. Az Euroligában a csoportok első négy helyezettjei mennek a negyeddöntőbe, az 5-6. helyezettek pedig az Európa Kupa negyeddöntőjében folytatják. Ezért is volt nagy jelentősége a lengyelországi meccsnek.

A Sopron borzalmas terhelés alatt áll: januárban a gdyniai volt a csapat tizedik mérkőzése.

Az olimpiai selejtező miatt most hosszabb szünet következik, ezért is lett volna fontos egy újabb diadal a Girona és a Lyon elleni otthoni diadalok után.

Roppant megható jelenettel indult a mérkőzés. A két csapat a feldobás után a vasárnap meghalt NBA-sztár, Kobe Bryant tiszteletére

az első két támadásnál lepörgette az órát,

azaz egyik együttes sem támadott, megvárták, hogy leperegjen a támadóidő. Ezt az Origosport is rögzítette.

Fegyverneky Zsófia kosarával indult el a mérkőzés, a keményen védekező lengyel csapat aztán átvette a kezdeményezést és a vezetést is. 11-6-nál Fegyverneky gyönyörű labdát adott Milovanovicsnak, aki nem hibázta el a ziccert, majd Crvendakics is pontosan fejezett be egy akciót. Dupree sem akart lemaradni - már a Sopron vezetett. Nem sokáig, mert Rebecca Allen hárompontossal a lengyelek felé billentette a mérleget, majd egy újabb Gdynia-kosár után, 16-12-es hazai vezetésnél Gáspár Dávid időt kért.

Az eredmény alakulásából is látszott, hogy nagyon hullámzó volt a játék.

Az időkérés után egy 4-0-s soproni roham zárta le az első negyedet. Lehetett volna ez 6-0-s is, de az utolsó támadásnál hiába lökték ki Milovanovicsot a palánk alól, a bírók nem fújtak. Így az első negyed végén 17-16-ra a lengyelek vezettek.

Rebecca Allen sok gondot okozott a Sopronnak az első félidőben Forrás: FIBA

A második negyed Balintova triplájával indult, erre Határ duplával felelt. Mindkét csapat kapkodva játszott, érezhető volt, hogy amelyik előbb megnyugszik, az jól jöhet ki a dologból. A lengyelek távoli dobásai ültek, Kastanek triplájával 23-20 lett az állás. Határt nem tudták tartani a palánk alatt, a soproni magas ember védekezésben is hasznos volt ekkor.

A váratlan fordulat ekkor következett: a Gdynia egy 8-0-s rohammal 30-22-re ellépett.

A hosszas soproni kosárcsendet Milovanovics tudta megtörni a 14. percben. Majd jött Fegyverneky, besuhintott egy triplát, és újra látótávolságon belül voltak a lengyelek. Főleg úgy, hogy a Határ helyére visszajött Tina Jovanovics is nagyszerűen játszott centerben. 35-32-es hazai vezetésnél a Gdynia edzője időt kért, majd Slamova köszönt be, hogy aztán a Sopron eladja a labdát. January triplával hozott minket közelebb, de Slamova is triplát dobott. A 40 kapott pont - ismerve a soproni játékosok védekezési képességeit - elég soknak tűnt 18 perc alatt.

Slamova ezen az estén nem tudni, mit vett be,

de határtalan önbizalommal - na meg sikeresen - dobálta a triplákat. A nagyszünetben 6 ponttal, 44-38-ra vezetett a Gdynia.

Fegyverneky Zsófia tör a lengyelek kosarára Forrás: FIBA

Innen kellett volna tehát fordítania a magyar bajnoknak. Csakhogy a Gdynia a harmadik negyed elején bevágta a kilencedik tripláját, ezúttal Rembiszewska célzott jól távolról. Ezzel már 9 ponttal, 47-38-ra vezetett a lengyel csapat. Dupree kosara nagyon kellett már (47-40), majd ugyanő gyönyörűen blokkolta Allent. Remek pillanat volt, főleg mert az ellentámadásból gyorsan kosarat szerzett a Sopron. Nagyot javult a magyar csapat ezekben a percekben, a 24. percben már csak 3 ponttal vezetett a Gdynia. Dupree egymás után két kosarat szerzett, már csak 1 pont volt a házigazda előnye.

Milovanovics elképesztőt védekezett, majd szinte sorsszerű volt, hogy a Januarytól kapott álomlabdát ő váltsa kosárra. Ezzel nagyon hosszú idő után ismét a vendégcsapat vezetett (53-54.)

A megroggyant Gdynia ellen most kellett tehát bevinni a döntő ütést. Ez Fegyverneky (4 pont), Crvendakics (3 pont), Dupree (2 pont) segítségével olyan jól sikerült, hogy az utolsó szünetben 62-54-re már a Sopron vezetett. 47-38-ról 54-62, ez akárhogy számoljuk, de

7-24-es szakasz.

A negyedet így 24-10-re nyerte meg a Sopron Basket.

Határ Bernadett dob Gdyniában Forrás: FIBA

A negyedik negyedben ezt az előnyt kellett őrizni, esetleg növelni, de arra mindenképpen figyelni, hogy legalább 3 ponttal nyerjen a magyar csapat. Határ a növelést választotta, de védekezésben és a védőlepattanók szedésében is remek volt a soproniak játéka. De figyelni kellett, mert a Gdynia nem adta fel. Két egymás után következő lengyel duplát követően Gáspár Dávid időt kért.

A tanácsok hatottak, mert Crvendakics triplával jelentkezett, amit Dupree fejelt meg egy duplával. 58-69, azaz kinézett a 10-ből a Sopron.

A másodpercek peregtek, a Sopron nagyon magabiztos volt.

Látványosan támadott a zöld mezes együttes, 3 perccel a vége előtt 75-62-re vezetett. A bírók szorgalmasan fújták a vendégcsapat ellen a személyi hibákat, ezek közül egy-kettő igencsak véleményes volt. Ezekkel a büntetőkkel lépegetett a lengyel csapat, de a meccset már nem tudta megfordítani. Azt ugyanis a Sopron nyerte meg 10 ponttal, ezzel nemcsak, hogy visszavágott a hazai vereségért, de az egymás elleni összevetésben is a maga javára billentette a mérleget. A győzelem értékét növeli, hogy a második félidőre sikerült a védekezést rendbe tenni, nem mellesleg erős bírói ellenszélben zajlott ez a mérkőzés.

„A második félidőben kapcsoltunk abba a ritmusba védekezésben, amit már a második negyedtől fogva kellett volna játszanunk. Tudtuk, hogy az ellenfélnek nagyon jó dobóik vannak. Nagyon sok labdás kettő kettőt játszanak, amelyből megtalálják ezeket a dobókat. Extra százalékkal dobták a hárompontosaikat is.

A második félidőben már jobb volt a védekezés, 23 pontot kaptunk, ráadásul támadásban is voltak ötletes megoldásaink. Nagyon örülünk a győzelemnek,

amely fontos lépés volt a céljaink felé" – mondta a mérkőzés után a Sopron Basket vezetőedzője, Gáspár Dávid.

„Nagyon lassan kezdtünk, különösen védekezésben. A szünet után agresszívabbá vált a játékunk támadásban is, mely pontosabb dobásokat is eredményezett" – értékelt röviden Candice Dupree.



Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 12. forduló: Arka Gdynia (lengyel) - Sopron Basket 67-77 (17-16, 27-22, 10-24, 13-15)
A Sopron legjobb dobói: Dupree 18, Milovanovics 17, Crvendakics 12.

A következő fordulóban, február 20-án az orosz Dinamo Kurszk látogat Sopronba.