Botrányosan gyenge olimpiai selejtezőcsoport alakult ki a férfi kézilabdában

EHF EURO 2020 handball Horizontal
Örülhetnek a norvégok: Brazília, Chile és Dél-Korea társaságából gyerekjáték lesz kijutniuk Tokióba
Vágólapra másolva!
Miután vasárnap Spanyolország, illetve Egyiptom győzelmével véget ért a férfi kézilabda Európa-bajnokság és az Afrika-bajnokság is, kialakultak a 2020-as nyári olimpiai játékok selejtezőcsoportjai. Nem kell a világ legnagyobb kézilabda-szakértőjének lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, a három csoportból kettő bombaerős lett, melyekhez képest a harmadik kínosan gyengére sikerült.

A nyári olimpiai játékok férfi kézilabdatornája már 1976 óta 12-12 csapat részvételével kerül megrendezésre. Mivel bizonyos számú kvóta kell az Európán túli világnak is - ettől olimpia az olimpia -, ezért soha nem az ötkarikás játékok számítottak a legerősebb megmérettetésnek.

Kijutni egy olimpiára nehezebb, mint ott jól szerepelni

- tartja a mondás.

Örülhetnek a norvégok: Brazília, Chile és Dél-Korea társaságából gyerekjáték lesz kijutniuk Tokióba Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Nem lesz ez másképp 2020-ban sem. A kvalifikáció eddig úgy alakult, hogy a mezőny felét már ismerjük:

  • Japán (házigazda)
  • Dánia (a 2019-es világbajnok)
  • Spanyolország (a 2020-as Európa-bajnok)
  • Egyiptom (a 2020-as Afrika-bajnok)
  • Bahrein (a 2019-es ázsiai selejtezőtorna győztese)
  • Argentína (a 2019-es Pánamerikai Játékok győztese)

A vasárnap véget ért afrikai és európai kontinensviadalok után teljessé vált az április 17. és 19. között megrendezésre kerülő olimpiai selejtezőtornán részt vevő 12 együttes névsora is. Három darab négyes csoportból 2-2 válogatott jut majd ki a nyári játékokra.

A 2020-as férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna csoportjai Forrás: Wikipédia

A csoportokra rápillantva egyből szemet szúrhat, hogy van egy négyes, ahol csak egyetlen európai ország neve szerepel, míg a másik kettőben 3-3 együttes érkezik Európából. A magyar válogatott sajnos nincs köztük, és ez nem az amúgy bravúrok sorával megszerzett Eb-9. helynek, hanem az egy évvel korábbi világbajnokságnak köszönhető.

Az ott még Csoknyai István és Vladan Matics által irányított, 10. helyen záró csapatnak

elég lett volna egy góllal többet szerezni és legyőzni Egyiptomot, hogy most Magyarország neve szerepeljen Brazília helyén.

A legkönnyebb csoportban.

Maga a kvalifikációs rendszer jó, hiába nem feltétlenül a világ 12 legjobb csapata szerepel egy-egy olimpián, teret kell adni az Európán kívüli világnak is. Egyébként egy kicsit a kecske és a káposzta esetére hasonlít az egész: ott van pár kiscsapat, viszont a torna utolsó szakaszában már ugyanúgy űrkézilabdára lehet számítani.

- ez az olimpiai eszme alapja. Hogyan legyen világszerte népszerű sportág a kézilabda, ha nem hagyjuk bizonyítani a kicsiket? Pontosan ezektől a dolgoktól lesz több, mint egyszerű világesemény egy olimpia - még akkor is, hogyha a sportban már régóta nemcsak a részvétel, hanem a győzelem az igazán fontos.