Vágólapra másolva!
A magyar válogatott nyerte a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság férfitornáját: Märcz Tamás együttese a vasárnapi döntőben drámai csatában, ötméteresek után 14-13-ra győzte le a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapatot. A találkozót követően a nagyon boldog főszereplők nyilatkoztak. 

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás az ötödik ember Magyarországon, aki edzőként és játékosként is Európa-bajnokságot nyert.

„Nem nézegetek ilyen statisztikákat. Egy picit engem is meglep ez. De ez nem is igazán fontos, sokkal inkább az, amit ma a fiúk arcán láttam. Nagyon örültek az aranyéremnek, persze a stáb és én is. Évek óta dolgozunk ezért, és próbáljuk a lehető legjobban felkészíteni a játékosokat. A klubok is rengeteget dolgoznak azért, hogy egyre jobbak legyenek a játékosok.

Az elmúlt időszakban sok fiatal beleérett ebbe a nemzetközi mezőnybe. Összepárosulva a klasszisokkal, olyan elegyet alkotnak, amely ütőképes tud lenni minden válogatott ellen.

Pár évvel ezelőtt talán nem mondhattuk ezt. Annak örülök, hogy mindenki boldog, megtörtünk egy 21 éves időszakot, ráadásul itthon. Volt nekem is két döntőm, amikor nem tudtuk itthon tartani az aranyérmet. Óriási közönség előtt nyertünk, nagyon nagy a szeretet a fiúk felé. Jó, hogy ebből valamit vissza tudtunk adni. A jövőre nézve is fontos lehet a siker, jó úton vagyunk. De nem szabad, hogy elkényelmesítsen minket egy percre sem, mert látjuk, miben tudunk még fejlődni.

Ez kell is ahhoz, hogy nagy esélyesként menjünk az olimpiára, és ott is tudjunk alkotni valami nagyot."

Märcz Tamás érthető módon nagyon boldog volt Fotó: Koncz Márton - Origo

Erdélyi Balázs nagyon régóta várt már erre a sikerre, így nehezen találta a szavakat a győzelem után.

„Nehéz még felfogni, régóta vártam erre. Őszinte leszek, a meccs előtt is mi voltunk az esélyesek.

Maximum amikor az elején elléptek, akkor érezhették, hogy van egy kis keresnivalójuk a meccsen. De voltunk annyira magabiztosak, hogy ez sem okozott gondot. Jobb csapat vagyunk, főleg hazai pályán. Megérdemelten nyertünk, az egész Eb-n csapatként játszottunk. Örülök neki, hogy az ötmétereseknél mindenkinek kötélből voltak az idegei."

Angyal Dánielnek még emésztenie kell, hogy Európa-bajnok, de nagyon örül neki.

„Még nem fogtam fel, kell egy kis idő, amíg ez tudatosul az emberben. Az örömöt már érzem. Ha jól láttam, ötméteresekkel nyertünk. A viccet félretéve, a jó védekezés nagyon fontos volt a mérkőzésen.

Ez a modern vízilabda, elképesztően nagy erőket kell megmozgatni hátul, és persze emellett elől gólokat kell lőni. A lényeg, hogy Európa-bajnokok vagyunk!"

Nagy Viktor fantasztikusan védett Fotó: Koncz Márton - Origo

Nagy Viktor fantasztikusan védett az egész meccsen, és elsősorban a csapategységet emelte ki.

„Egy döntő bármit hozhat, most nekünk sikerült nyernünk. Nagyon büszke vagyok a csapatra. Amin az elmúlt két hétben átmentünk – sérülés, betegség, minden volt –, és ennek ellenére kitartottunk a végsőkig, ez hatalmas fegyvertény.

Ez az utolsó pillanat mutatta meg, hogy csapatként nyertünk. Hogy bejött Vogel Soma, és kettő büntetőből egyet kivédett. Borzasztó nagy erő kell ehhez. Köszönöm mindenkinek,

a csapatnak, a stábnak, a hazai közönségnek, mindenkire nagyon büszke vagyok. A szurkolók hatalmas erőt adtak. Nehéz mit mondani, nagyon boldog vagyok."

Vámos Márton szerint teljesen mindegy, hogy nyer a csapat, az sem érdekli, ha mindig csak ötösök után tudnak majd örülni.

„Az jutott eszembe, ha a tévében szerepelni fogok, akkor azt fogják kiírni a nevem mellé, hogy világ, - és Európa-bajnok. Nagyon boldog vagyok.

Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra, mert végig koncentrálva, a védekezést előtérbe helyezve nyertük meg az Eb-t. Rendes játékidőben nem kaptunk ki

senkitől, bár ugye a spanyolokkal kétszer döntetlent játszottunk. Egye fene, legyen mindig így, ne nyerjünk rendes játékidőben, csak sikerüljön győzni ötösökkel. A végén én adtam oda a passzt, ideges voltam, de jönni kellett vissza védekezni, nagyon kellett Nagy Viktor védése. Na meg persze Vogel Soma hárítása a büntetőknél."

Vámos Márton a világot is magához tudta volna ölelni Fotó: Koncz Márton - Origo

Manhercz Krisztián nagyon boldogan értékelt, és köszönetet mondott Vogel Somának is.

„Az volt a célunk, amikor december közepén összejöttünk, hogy harcoljuk ki az olimpiai indulást. És persze szerettünk volna Európa-bajnokok is lenni. Az egyik célunkat tegnapelőtt, a másikat pedig ma sikerült elérnünk. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mindenki hatalmasat teljesített ebben a nehéz döntőben.

A 8000 ezer ember pedig velünk együtt kiszurkolta a sikert. Megint bebizonyosodott, hogy Vogel Somával nem nagyon lehet büntetőket bukni.

A végére be is küldtük, hogy csak a végén dőljön el. Ezúton is megköszönném neki. Örülök, hogy ilyen nyomás mellett mindenki belőtte a büntetőjét, ezt nem is bírták a spanyolok."

A magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságok 1926 óta íródó történetének legeredményesebb csapata, 13 arany és hat ezüst mellett hat bronzzal toronymagasan vezeti az örökranglistát.