Vágólapra másolva!
A magyar pólóválogatott 10-8-ra nyert a bronzmérkőzésen Hollandia ellen a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján. Bíró Attila együttese így harmadik helyen fejezte be a kontinensviadalt. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar együttes az Eb-n nem szerzett kvótát a 2020-as tokiói olimpiára.

A magyar női vízilabda-válogatott hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a csoportját, sorozatban a horvátokat (25-6), a szlovákokat (20-2), az oroszokat (9-8), a görögöket (13-10) és a szerbeket is legyőzte (27-0). Bíró Attila csapatának a negyeddöntő sem okozott gondot, nagyon könnyen, 16-3-ra verte Franciaországot. Az elődöntőben viszont sajnos már nem jött össze a győzelem, a spanyol válogatott 11-10-re nyert.

A hollandok a magyar csapathoz hasonlóan az elődöntőig hibátlanul meneteltek. A csoportban Izraelt (22-3), Olaszországot (10-4), Franciaországot (18-1) és az azóta döntőbe jutott Spanyolországot (10-6) is legyőzték. A negyeddöntőben Szlovákiát verték könnyedén, 22-2-re. Az elődöntőben viszont némi meglepetésre büntetők után 11-10-re kikaptak az oroszoktól.

Ami a két csapat egymás elleni eredményeit illeti, 2019-ben négy alkalommal találkozott a magyar és a holland együttes.

A mérleg teljesen kiegyenlített volt, mindkét csapat kétszer nyert.

A Világligában először büntetők után született magyar siker (14-13), majd kétszer a hollandok nyertek, 11-10-re és 12-10-re. A két válogatott legutóbbi barátságos meccsén 8-7-es magyar győzelem született. Eb-bronzmeccsen először találkoztak az együttesek.

A bronzéremért ugrott a medencébe a magyar válogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

A spanyolok ellen ujjsérülést szenvedő Gurisatti Gréta nélkül ugrott a medencébe a magyar válogatott, amely Máté Zsuzsanna rossz lövésével kezdte a mérkőzést. Egy szép labdaszerzés után Parkes Rebecca harcolt ki ötméteres, amelyet Keszthelyi Rita be is lőtt (1-0). Sajnos a 2. perc végén Van der Sloot egyenlíteni tudott centerből (1-1). A holland gólszerző gyorsan ki is állítatta magát, a fórt pedig Szilágyi Dorottya váltotta gólra (2-1).

A másik oldalon Gangl Edina védett nagyot, majd ismét Keszthelyi volt eredményes, ezúttal akcióból (3-1).

A negyed felénél szépítettek a hollandok Van de Kraats révén (3-2). Az 5. percben Maud Megens lőtt hatalmas gólt, amellyel már 3-3 volt az állás. Leimeter kiállítása után pedig már vezettek a hollandok, ismét Megens volt eredményes (3-4).

Két perccel a negyed vége előtt Brigitte Sleeking is gólt szerzett egy magyar védekezési hibát követően, így a hollandok már 5-3-ra vezettek.

A magyar támadások továbbra sem sikerültek, miközben a hollandoknak szinte minden bement.

Gangl Edina kiválóan védett a hollandok ellen Fotó: Koncz Márton - Origo

A második negyedben a magyar válogatott hozta el a labdát, majd a gyorsan kiharcolt fórt Vályi Vanda a kapufára lőtte. Szerencsére a másik oldalon is kimaradt egy emberelőny, így maradt az 5-3-as holland vezetés. Ezt követően jött egy újabb magyar fór, de azt meg Leimeter lőtte a kapufára. Azonban a következő támadás után így is

sikerült szépítenünk, Szilágyi lőtt gólt ötméteresből (4-5). A negyed felénél holland előnyben Gangl védett hatalmasat nagyon fontos pillanatban.

Az újabb kiállítás után ismét parádés védést mutatott be a magyar kapus. A 13. percben kimaradt egy magyar emberelőny is, így nem jött össze az egyenlítés. A hollandok viszont éltek az esélyükkel, Nomi Stomphorst növelte az előnyüket fórból (4-6). A szerencse sem volt velünk,

Dagmar Genee lövése épphogy átcsorgott a gólvonalon, legalábbis a videobíró szerint (4-7). A negyed vége előtt azonban Parkes szerzett szemfüles gólt,

így legalább nem nőtt tovább a hollandok előnye az első felvonáshoz képest (5-7).

A magyar válogatott fordítani tudott a hollandok ellen Fotó: Koncz Márton - Origo

A harmadik negyed elején is a magyar együttes hozta el a labdát Vályi Vanda révén, de nem lett gól az első támadásból. A hollandok sem tudtak betalálni, Megens lövése a kapufán csattant. Keszthelyi is kapufával válaszolt, majd Iris Wolves centerből volt eredményes a 18. percben (5-8). Gyorsan jött a válasz, Parkes bravúrgóllal tartotta életben a magyar reményeket (6-8). Itt egy kicsit megálltak a csapatok, majd Rybanska Natasa lőtt gólt gyors megúszást követően (7-8). Szűk három perccel a negyed vége előtt összejött az egyenlítés, Leimeter Dóra révén (8-8). A hollandok ráadásul emberelőnyt rontottak, így mehettünk a vezetésért, de Máté lövését blokkolták.

A következő eséllyel már sikerült élni, Leimeter emberelőnyből lőtt góljával már a magyar válogatott vezetett 9-8-ra!

Bíró Attila jól magyarázott a magyar csapat tagjainak Fotó: Koncz Márton - Origo

A negyedik negyedben a hollandok hozták el a labdát, de Illés kiállítása után sem tudtak gólt szerezni. Azonban kaptak egy újabb fórt, Garda ki is pontozódott, de Keszthelyi elképesztőt blokkolt. A folytatásban is hatalmas volt a csata, feljavult a hollandok védekezése, de támadásban nem tudtak váltani, fórból egy újabb kapufát lőttek a negyed felénél. Sajnos a videobíró minket nem segített, de a jó blokk a másik oldalon igen.

Szűk két perccel a vége előtt Illés Anna 10-8-ra alakította az állást.

A hátralévő időben pedig már nem esett újabb gól, így

bronzérmes lett a budapesti Eb-n a magyar női pólóválogatott.

A magyar csapat március közepén a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással. Amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak, akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.

Európa-bajnokság, nők, bronzmérkőzés:
Magyarország-Hollandia 10-8 (3-5, 2-2, 4-1, 1-0)

Duna Aréna, v.: Nicolosi (olasz), Koryzna (lengyel)
gólszerzők: Keszthelyi, Szilágyi, Parkes, Leimeter 2-2, Rybanska, Illés 1-1, illetve Megens 2, Van der Sloot, Van de Kraats, Sleeking, Stomphorst, Genee, Wolves 1-1