Egy kézilabda-vb rendezését is segíthetik a nyertes Eb-pályázatok

Malmö, 2020. január 11. A magyar játékosok, miután 26-25-re győztek oroszország ellen az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában játszott mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 11-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren
Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda Szövetség mostantól 4 éven át szinte folyamatos harckészültségbe helyezi magát, mert a 2022-es felnőtt férfi Európa-bajnokság után 2024-ben felnőtt női Európa-bajnokságot rendez. Nem mellékesen 2021-ben junior férfi kézilabda-vb lesz Magyarországon, miközben 2024-ig minden évben Budapest ad otthont a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének. Minderről Stockholmban az EHF rendkívüli kongresszusa után beszélt az MKSZ főtitkára, Horváth Gabriella az Origónak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Stockholmból.

"Kellemes teher a Magyar Kézilabda Szövetség számára, hogy 2024-ig két felnőtt Európa-bajnokságot rendezhet meg" - kezdte nyilatkozatát Horváth Gabriella. "A magyarországi rendezés rengeteg szurkolónak szerez örömöt."

A 2024-es női pályázatnál mi döntött Magyarország mellett?
Ötven ország szavazott, nagyon nehéz megmondani, mik voltak a döntés sarokpontjai. Mi előzetesen sokat tanakodtunk, hogy jó lehet-e nekünk az, hogy Budapest állandó Bajnokok Ligája Final Four rendező.

Mi is sok delegáltat győzködtünk arról, hogy ez az Európa-bajnokság jó helyen lesz ebben a három országban. Jól választottunk partnereket is, hiszen olyan rendezőket kerestünk, amelyek feltörekvőek a női kézilabdában. Ausztria és Svájc tökéletesen megfelel ennek. Mindez egybecseng az EHF törekvéseivel is. Az európai szövetség szeretné szélesíteni a női kézilabda bázisát.

Az egyedüli rendezés nem merült fel a 2024-es női Európa-bajnokság kapcsán?
De, felmerült. Nagyon sokat gondolkodtunk ezen. Végül jó, hogy nem egyedül indultunk ennek a pályázatnak.

Ha a gazdasági vonatkozásait nézzük: itt nem egy, hanem három hazai pálya lesz, három helyen tölthetik meg a nézők a csarnokokat. A rendezés költségei is sokkal jobban oszlanak el. Felelősségteljesen gondolkodva itt csak a közös rendezés lehetett a nyerő.

Ezek az Eb-rendezések eredményezhetik azt, hogy Magyarország a közeljövőben felnőtt világbajnokságot rendezhet?
Nagyon bízom benne, hogy igen. Az MKSZ beadta már a pályázatát a 2027-es olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság megrendezésére.

Az EHF részéről nagy a bizalom az MKSZ irányába, az IHF is Magyarországnak adta az idei női olimpiai selejtező megrendezését. Ezek mind-mind jó előjelek lehetnek egy sikeres vb-pályázathoz.

Egyetért abban, hogy a labdarúgást leszámítva a férfi kézilabda Európa-bajnokság jelenleg a világ legszínvonalasabb sporteseménye?
Ha elfogult vagyok, igen a válaszom, de ha ezt félreteszem, akkor is azt mondhatom, hogy ez egy fantasztikus torna, magas színvonalú mérkőzésekkel.

Óriási büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egy ilyen tornát Magyarország rendezhet meg 2022-ben. Aki látta a Norvégia-Horvátország elődöntőt, aki figyelte az Eb korábbi mérkőzéseit, egyetért abban, hogy nagyon izgalmas, közönségvonzó tornáról van szó.