Vágólapra másolva!
A magyar pólóválogatott 10-8-ra legyőzte Montenegrót a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján, így a döntőbe jutott. Mivel a másik ágon a spanyolok kerültek a fináléba, így eldőlt, hogy Märcz Tamás együttese kvalifikálta magát a 2020-as tokiói olimpiára!

A magyar válogatott megnyerte a C csoportot, Törökországot (19-5) és Máltát (26-0) is könnyedén győzte le, míg a spanyolokkal döntetlent játszott (11-11). A csoportelsőséget épp a Málta elleni kiütéses győzelemmel sikerült abszolválni, amely egyben azt is jelentette, hogy Märcz Tamás csapata közvetlenül a negyeddöntőbe jutott. Ott pedig Oroszország sem okozott különösebb gondot a csapatnak (14-10).

Montenegró a második helyen végzett a csoportjában, két győzelemmel és egy vereséggel. Szlovákiát 15-4-re, míg Németországot 10-3-ra verték, viszont Horvátország ellen 11-10-re kikaptak. Így már a nyolcaddöntőben kénytelenek voltak játszani, de a törököket nagyon könnyen, 17-6-ra intézték el. A negyeddöntőben pedig sikerült meglepetést szerezniük, miután 10-8-ra legyőzték a világbajnok olaszokat.

A két csapat sokszor találkozott az elmúlt években, amely montenegrói fölényt mutatott.

Igaz, a két csapat legutóbbi találkozóján, a magyar válogatott meggyőző játékkal, 11-7-re nyert az Európa Kupában. A 2018-as barcelonai Eb-ről viszont nem lehetnek jó emlékeink, ugyanis 7-6-ra kikaptunk az 5-8. helyért rendezett mérkőzésen. Ezt megelőzően pedig további három alkalommal kapott ki a magyar válogatott a riválisától: kétszer a Világligában, előbb 12-9-re, majd 9-9-es döntetlen után ötméteresekkel, illetve az Európa Kupában közel két éve 15-7-re.

Hatalmas volt a tétje a Montenegró elleni meccsnek Fotó: Koncz Márton - Origo

Mivel a pénteki első elődöntőben a spanyolok óriási mérkőzésen, 9-8-ra győzték le a horvát csapatot, és az olimpiai szereplésük már világbajnoki ezüstérmesként biztos volt, így

a meccs előtt lehetett tudni, hogy a Magyarország-Montenegró párharc továbbjutója kvalifikálja magát a nyári tokiói ötkarikás játékokra.

Az első negyedben a magyar válogatott hozta el a labdát, de Varga Dénes, majd a kipattanó után Erdélyi Balázs lövése sem sikerült. Montenegró sem tudott mit kezdeni az első támadásával, így az első gólra még várni kellett.

A következő támadások sem hoztak gólt, mindkét válogatott idegesen kezdett.

A 4. percben mindkét oldalon volt egy-egy kapufa, majd egy perccel később megszületett az első találat is, Angyal Dániel kiállítását Dragan Draskovic használta ki (0-1). Sajnos nem sikerült azonnal válaszolni, a magyar fór kimaradt. Montenegró viszont belőtt egy újabb előnyt, Duro Radovic révén, így nem kezdődött jól az összecsapás (0-2).

Két perccel a negyed vége előtt végre összejött az első magyar gól is, Pohl Zoltán lövése után (1-2).

A 8. perc elején kimaradt egy újabb magyar emberelőny, majd Nagy Viktor mutatott be hatalmas bravúrt a másik oldalon, így maradt a 2-1-es montenegrói vezetés.

Varga Dénes Montenegró ellen is bizonyította, hogy klasszis játékos Fotó: Koncz Márton - Origo

A második negyed elején a montenegróiak hozták el a labdát, de szerencsére nem tudtak élni az első eséllyel. Ahogy a magyar csapat sem, amely már a negyedik emberelőnyét rontotta el. A következő támadásból viszont már sikerült egyenlíteni,

Varga Dénes lőtt elképesztően gyönyörű csavargólt (2-2).

Montenegró is bizonyította, hogy tud előnyben rontani, de a játékvezetők gyorsan fújtak egy támadó szabálytalanságot a magyar válogatott ellen. A negyed felénél sajnos Radovic használt ki egy újabb fórt (2-3). A magyar csapat azonban gyorsan egyenlített, Ivovic és Draskovic kiállítása után Erdélyi volt eredményes (3-3). Montenegró viszont rontott előnyben a 13. percben, így ott volt az esély a vezetés átvételére, de sajnos jött az újabb kontra. Nagy Viktor viszont kiválóan védett, így maradt a döntetlen.

Egészen a 15. percig, amikor Varga emberelőnyös góljával átvette a vezetést a magyar válogatott (4-3).

Montenegró elidegeskedett egy előnyt, majd kimaradt a végén a magyar támadás is, így egygólos magyar-előnnyel mentek a csapatok a félidőre.

Manhercz Krisztián is hatalmasat harcolt a vízben Fotó: Koncz Márton - Origo

A harmadik negyedben gyorsan kaptak egy fórt a montenegróiak, de Nagy Viktor hatalmas védést mutatott be. A játékvezetők megnézték videobírón az esetet, és sajnos úgy látták, hogy a labda átment a gólvonalon Marko Petkovic lövésénél (4-4). Pohl kiállítása után viszont már tényleg sokat ért Nagy Viktor védése.

A 19. percben visszavette a vezetést a magyar válogatott, Mezei Tamás talált be emberelőnyben centerből (5-4).

A negyed felénél kimaradt egy montenegrói fór, majd ugyancsak előnyből jött egy magyar gól: Zalánki Gergő találatával már 6-4 volt az állás. A 22. percben szépített az ellenfél, Stefan Pjesavic volt eredményes fórból (6-5). A magyar válogatott Varga ötméteresével azonban gyorsan visszaállította a kétgólos különbséget (7-5).

A negyed utolsó percében Zalánki lőtt egy újabb bombagólt, így már 8-5 volt az állás.

A magyar válogatott megnyugtató előnnyel mehetett az utolsó negyedre, de Märcz Tamásnak így is volt mondanivalója Fotó: Koncz Márton - Origo

A negyedik negyed elején mindkét oldalon kimaradt egy-egy támadás, amely azért nem volt rossz nekünk, mivel ment az idő. Ivovic lőtt egy gólt, de szerencsére szabálytalant, így maradt a háromgólos különbség. Sajnos Ivovic kiállítása után kimaradt egy magyar emberelőny, majd Nagy Viktornak köszönhetően egy spanyol is. A negyed felénél Zalánki kiállítása után Durdic hozta közelebb Montenegrót (8-6).

Viszont azonnal jött a válasz, Vámos Márton lőtt nagy gólt fórban (9-6). Nagy Viktor továbbra is nagyon jól védett,

így három perccel a vége előtt maradt a háromgólos magyar előny. Manhercz kiállítása után sem tudott feljebb zárkózni Montenegró, mivel Nagy Viktor újabb bravúrt mutatott be. Nem sokkal később Pjesivac szépített, majd 43 másodperccel a lefújás előtt Radovic tette izgalmassá a meccset (9-8). A végén még Varga tette fel az i-re a pontot, a magyar válogatott 10-8-ra verte Montenegrót.

A magyar válogatott tehát Eb-döntőbe jutott, és ezzel együtt kvalifikálta magát a nyári tokiói ötkarikás játékokra!

Európa-bajnokság, férfiak, elődöntő
Magyarország-Montenegró 10-8 (1-2, 3-1, 4-2, 2-3)
Duna Aréna, v.: Alexandrescu (román), Colombo (olasz)
gólszerzők: Varga Dé. 4, Zalánki 2, Pohl, Erdélyi, Mezei, Vámos 1-1, illetve Radovic 3, Pjesivac 2, Draskovic, Petkovic, Durdic 1-1

További eredmény:
Spanyolország-Horvátország 9-8 (0-1, 4-3, 2-2, 3-2)