Vágólapra másolva!
Rögös út vezet a 2021-es férfi kézilabda-világbajnokságra az Európa-bajnokságon 9. helyen végző magyar válogatottnak. Hiába vehet részt immáron 32 csapat a következő világeseményen, a kijutással kapcsolatban a helyzet csak bonyolódott.

A férfi kézilabda-világbajnokság mezőnye először 1995-ben volt 24 csapatos. A legutóbbi, Dánia győzelmével véget ért torna volt az utolsó, ahol még ezzel az ép ésszel is felfogható létszámmal bonyolították le a tornát. 2021-ben a nemzetközi szövetség elnökének, Hasszan Musztafának az otthonában, Egyiptomban már 32 válogatott lehet ott a világbajnokságon.

Ez tökéletesen megfelel a világban zajló trendeknek. Lásd. 48 csapatos foci-vb 2026-tól, 16 csapatos vízilabda-Eb és 24-es kézi-Eb mezőny napjainkban. Kérdés, ezek a trendek jó irányba visznek-e egy olyan sporteseményt, ahol az átlagnéző csak az úgynevezett prémium kategóriára, azaz a legjobbak küzdelmeire kapcsolja be a televíziót.

Hasszan Musztafa, az IHF elnöke kihagyta a "nagy bővítésből" Európát Forrás: DPPI/Laurent Lairys

A kérdésben nincs teljes igazság, létezik jó és rossz példa is a bővítésre. Míg a Budapesten zajló vízilabda Európa-bajnokság női, illetve férfi mezőnyének gyarapítása abszolút kudarcnak mondható - voltak olyan csapatok, amelyek a mieink ellen gólt sem tudtak szerezni -, addig

a férfi kézilabda Eb-n azt vettük észre, hogy elfér a 24 csapat az eddigi 16 helyett.

A színvonal megmaradt a prémium kategórián - most már maradjunk ennél a kifejezésnél -, sőt, kiélezte a harcot a csoportkörben azáltal, hogy a korábbi lebonyolítással szemben most már minden négyesből csak a legjobb két együttes jutott be a középdöntőbe.

Bár az Eb-n jól sült el ez a bővítés, ez nem jelenti azt, hogy a világbajnokságon is jól fog elsülni. Ahogy azt a grafikánkon is látni lehet,

hiába szerepelhet nyolc csapattal több a vb-n, Európát nem érinti ez a bővítés.

Szemben mondjuk az afrikai kontinenssel, ahonnan nem elég, hogy Egyiptom rendezőként automatikus résztvevő, az Eb-hez hasonlóan a végjátékban járó Afrika-bajnokságról további hat csapat jut ki a 2021. január 14. és 31. között megrendezésre kerülő tornára.

Erről a kontinensről Algéria, Tunézia és Angola azok, akik hagyományos résztvevői a világbajnokságnak, és Egyiptom mellett már szintén megváltották repülőjegyüket. Rajtuk kívül a Kongói DK, Zöld-foki Köztársaság, Marokkó, Gabon négyesből három szintén ott lesz a fáraók birodalmában.

Ezzel szemben Európában nemhogy a kvóták száma nem gyarapodott, de még a kijutás is bonyolultabbá vált.

Ami nem változott: a világbajnoki címvédő - ezúttal is európai ország (Dánia) -, valamint az Eb-n a négybe jutott csapatok (az elődöntő párosítása: Norvégia-Horvátország és Spanyolország-Szlovénia) mind-mind foglalhatják a szállásukat januárra.

Minden eddiginél nehezebb dolga lesz férfi kéziseinknek, ha ott szeretnének lenni a következő világbajnokságon Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ahogyan az európai szövetség oldalán olvasható, maradt a kilenc kvóta a kontinentális selejtezőkre. Ami változott: az eddigi egylépcsős párharc az Eb-n szereplő összes csapatnak. Ez alól kivétel az olimpiai selejtezőn résztvevő, de még a vb-re nem kijutó Franciaország, Németország, Svédország és Portugália. Nekik nem kell részt venni az április 15-19-i első körben, csak - szokás szerint - a mindent eldöntő június 5-11-iben.

Nem járt ilyen jól a magyar válogatott, amelynek már áprilisban is pályára kell lépnie, vagyis két kört is sikerrel kell vennie.

Áprilisban még egy könnyebb ellenfél jöhet Gulyás István fiatal csapatának, azonban júniusban akár az Eb-n leszerepelt franciák, vagy akár a német, svéd, portugál hármas.
A sorsolás január 30-án lesz. Ekkor mindkét kör párosítását kihúzzák, így már tudni fogjuk, hogy mennyire lesz könnyű dolgunk az indokolatlanul megbonyolított vb-selejtezőkön.

Az IHF további sportszerűnek nem nevezhető dolga, a szabadkártya minden csapat utolsó utáni reménye ezúttal is ott van mentsvárként a kudarcot valló csapatoknak. 2015-ben Németországon ez segített, nem lennénk meglepve, ha valamelyik tradicionális európai kézilabdanemzet ezúttal is a Musztafa arcképével ellátott jokerkártyával tudna csak kijutni a vb-re.