Vágólapra másolva!
A magyar pólóválogatott 11-10-re kikapott az elődöntőben Spanyolországtól a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján. Bíró Attila együttese így szombaton a bronzéremért játszhat Hollandiával, és egyben az is eldőlt, hogy az Eb-n nem szerzett kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. 

A magyar női vízilabda-válogatott hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a csoportját, sorozatban a horvátokat (25-6), a szlovákokat (20-2), az oroszokat (9-8), a görögöket (13-10) és a szerbeket is legyőzte (27-0). Bíró Attila csapatának a negyeddöntő sem okozott gondot, nagyon könnyen, 16-3-ra verte Franciaországot. A spanyolok a második helyen végeztek a B csoportban, a franciákat (15-6), az olaszokat (16-10), az izraelieket (18-2) és a németeket (19-4) is legyőzték, azonban a rangadón kikaptak 10-6-ra a hollandoktól. A negyeddöntőben pedig a görögöket verték 12-9-re.

A spanyolok ellen az utóbbi időben nem volt túl sok jó emléke a magyar válogatottnak.

2018-ban a Világligában büntetők után nyertek 15-13-ra a spanyolok, majd a barcelonai Eb-n előbb a csoportban (9-13), majd a bronzmérkőzésen (6-12) vertek minket. A tavalyi vb-n sem volt sok sikerélményünk ellenük, az elődöntőben ugyanis 16-10-re nyertek. Némi reménysugarat jelenthetett, hogy az utolsó meccsen, a Világligában elért a magyar válogatott egy 8-8-as döntetlent, igaz büntetők után akkor is vereség lett a vége. Na meg az is, hogy világbajnoki ezüstérmes spanyolok már megszerezték az olimpiai kvótát.

Nagyon fontos meccs várt a magyar válogatottra Fotó: Polyák Attila - Origo

A mérkőzésen már az első támadásnál emberelőnybe került a magyar válogatott, de sajnos Garda Krisztina lövését blokkolták. Ezt követően a magyar center ki is állt, de szerencsére nem lett gól a spanyol fórból sem.

Két perc elteltével aztán összejött a magyar vezetés, Gurisatti Gréta akcióból lőtt szép gólt, majd sajnos később megsérült, valószínűleg eltört az ujja.

A spanyolok viszont újabb fórt rontottak, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy Kasó Orsolya bravúrral védett. Az újabb emberelőnynél már ő is tehetetlen volt, Anna Espar találatát a videobírózás után adták meg (1-1). A spanyolok a vezetést is megszerezhették volna, de Roser Tarrago ötméteresét hárította Kasó. Sajnos szűk két perccel a negyed vége előtt már 2-1-re a spanyolok mentek, a büntetőt rontó Tarrago akcióból volt eredményes. Pillanatokkal később viszont jött Keszthelyi Rita, aki ugyancsak akcióból talált be (2-2).

Az utolsó perc is tartogatott még két gólt, előbb Tarrago szerzett vezetést a riválisnak emberelőnyből, majd a végén Leimeter Dóra zseniális góllal egyenlített (3-3).

A második negyed első perce nem hozott újabb gólt, mindkét oldalon kimaradt egy-egy lehetőség.

A 10. percben már a magyar csapatnál volt az előny, Illés Anna emberelőnyből lőtt gólt (4-3).

A spanyolok újabb elrontott helyzete után a másik oldalon Szilágyi Dorottya is hibázott előnyben. A gyors lefordulást követően sajnos már jött az egyenlítés, Anna Espar nem rontotta el a ziccert (4-4). Bíró Attila csapata a negyed felénél újabb emberelőnyhöz jutott, de ezzel sem sikerült élni.

A spanyolok pedig ismét büntettek, Espar akcióból is eredményes tudott lenni (4-5).

Egy perccel a negyed vége előtt újabb fórt nem használt ki a magyar csapat, de legalább a spanyolok is kapufát lőttek emberelőnyben. A hátralévő pár másodpercben újabb gól már nem esett, így 5-4-es spanyol vezetéssel mentek a csapatok a félidőre.

A magyar válogatott mindent megtett a sikerért a spanyolok ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik negyed is magyar támadással kezdődött, majd rögtön érkezett az emberelőny, amelyet éles szögből Leimeter Dóra váltott gólra (5-5). Kimaradt spanyol támadás után jött az újabb magyar emberelőny, de Keszthelyi a kapufát találta el. Ezt követően a kapusok percei következtek, amelyet a 19. percben Beatriz Ortíz tört meg.

A negyed felénél 7-5-re léptek el a spanyolok nem kis szerencsével,

a videobírózás után megadták ugyanis Marta Bach találatát. Viszont szinte azonnal jött a válasz, Vályi Vanda ugyancsak előnyben lőtt szép gólt (6-7). Máté Zsuzsanna a kapufát találta el, majd ki is állt, de Kasó nagyot védett emberhátrányban, így maradt az egygólos spanyol vezetés. Az utolsó percben a spanyolok kapufát lőttek,

jött egy kiállítás, majd Bíró Attila időt is kért. Ennek pedig meg is lett az eredménye, Vályi lőtt nagy gólt (7-7).

A spanyolok jobban bírták a végét Fotó: Polyák Attila - Origo

Az utolsó felvonás a spanyoloknak kezdődött jobban, Judith Forca ugyanis újra vezetést szerzett az ibériaiaknak (7-8), majd kimaradt egy magyar emberelőny. Sajnos Szilágyi lövése után sem haladt át a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, míg Ortíz gól lőtt, így már 9-7-re a spanyolok vezettek. A negyed felénél sajnos

Tarrago találatával eldőlni látszottak a legfontosabb kérdések (7-10).

Ezt követően Maica Garcia és Keszthelyi Rita is betalált, de maradt a háromgólos különbség. Két perccel a vége előtt Leimeter újabb gólja visszahozta a magyar csapatot két gólra (9-11). Majd egyre közelebb került a csodához Bíró csapata,

Keszthelyi Rita lőtt nagy gólt egy perccel a vége előtt (10-11). A spanyolok elrontották a támadást, így maradt még egy esély az egyenlítésre. Az utolsó támadásnál a kapus Gangl Edina is felúszott a mezőnybe, de sajnos nem sikerült egyenlíteni, így a harmadik helyért játszhat a magyar válogatott.

A korábbi elődöntőben az oroszok büntetők után győzték le a hollandokat (11-10), így a magyar csapatra az utóbbi vár a bronzmérkőzésen szombaton. A büntetőknél a hollandoknál ketten is hibáztak.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül eddig ez csak a világbajnoki ezüstérmes spanyoloknak volt meg, viszont az ibériaiak döntőbe jutásával a másik elődöntő győztese, Oroszország is kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra.

A magyar csapat március közepén a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással. Amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak, akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.

Európa-bajnokság, nők, elődöntő:
Magyarország-Spanyolország 10-11 (3-3, 1-2, 3-2, 3-4)
gólszerzők: Keszthelyi, Leimeter 3-3, Vályi 2, Gurisatti, Illés 1-1, illetve Espar, Tarrago 3-3, Ortiz 2, Bach, Forca, Garcia Godoay 1-1

További eredmény:
Oroszország-Hollandia 11-10 (2-2, 2-2, 1-2, 2-1, 4-3) - büntetők után