Vágólapra másolva!
Spanyolország-Szlovénia, illetve Norvégia-Horvátország elődöntőket rendeznek a férfi kézilabda Európa-bajnokságon. A középdöntő utolsó játéknapjának rangadóján az Eb-címvédő spanyolok az utolsó húsz percben mindössze háromszor tudtak Horvátország kapujába találni. Norvégia a "B" csapatával is legyőzte Szlovéniát, így százszázalékos teljesítménnyel jutott a legjobb négy közé. Mivel a svédek megverték Izlandot, így eldőlt, hogy a magyar válogatott a kilencedik helyen végez. Ezzel elúszott az utolsó, meglehetősen halvány remény is az olimpiára, amihez az kellett volna, hogy a magyarok a csoportban negyedikek, összesítésben hetedikek legyenek és Szlovénia nyerje meg az Eb-t.

Norvégia 33-30-ra megnyerte Szlovéniát a hetedik mérkőzését is megnyerte a középdöntő utolsó fordulójában. Christian Berge csapatában a kulcsemberek közül nem lépett pályára a góllövőlistát vezető Sander Sagosen, valamint Torbjörn Bergerud, Kristian Björnsen és Christian O'Sullivan sem.

Miután a délután folyamán Portugália 34-26-ra legyőzte Magyarországot, így mindkét csapat annak tudatában lépett pályára, hogy biztosan ott lesz az elődöntőben. A Telekom Veszprém szlovén beállója, Blaz Blagotinsek egy gólt szerzett. A MOL-Pick Szeged légiósai közül a balátlövő Nik Henigman kétszer, a jobbszélső Mario Sostaric háromszor talált be.

Igor Karacic 10 gólt lőtt az Eb-címvédő spanyoloknak Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Mivel délután a bécsi csoportban a címvédő spanyolok és a horvátok döntetlent játszottak egymással, már csak a norvégok büszkélkedhetnek hibátlan mérleggel a mezőnyben. Az Eb-címvédő spanyolok a 40. percben még 19-13-ra vezettek, onnan lett 22-22 a vége, sőt! Az utolsó percben még a spanyolok 22 éves jobbszélsőjének, Aleix Gómeznek kellett döntetlenre mentenie a mérkőzést.

A pénteki stockholmi elődöntőkben spanyol-szlovén és norvég-horvát meccset rendeznek.

Az I. csoportban Fehéroroszország 36-36-os döntetlent játszott Ausztriával, így utóbbi lett a negyedik, de csak három ponttal. A fehéroroszok jobbszélsője, Mikita Vailupau 12 gólt szerzett.

Ez azt jelentette volna, hogy amennyiben Malmőben a svédek nem nyerik meg az esti meccset Izland ellen, a magyarok is negyedikek lesznek, de négy ponttal, és a szlovénok Európa-bajnoki címe esetén kijutnak az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikére.

Svédország azonban a veszprémi beálló, Andreas Nilsson hét góljának is köszönhetően 32-25-re legyőzte Izlandot, így szépen búcsúzott a számára hazai rendezésű kontinensviadaltól. A németek négy góllal verték a cseheket. Ellenfelük az 5. helyért vívott mérkőzésen Portugália lesz.

Kézilabda, férfi Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
I. csoport (Bécs):
Fehéroroszország-Ausztria 36-36 (19-17)
Németország-Csehország 26-22 (13-10)
korábban:
Spanyolország-Horvátország 22-22 (12-11)
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 9 pont (153-127), 2. Horvátország 9 (127-113), 3. Németország 6, 4. Ausztria 3 (139-156), 5. Fehéroroszország 3 (138-160), 6. Csehország 0

II. csoport (Malmö):
Norvégia-Szlovénia 33-30 (14-13)
Svédország-Izland 32-25 (18-11)
korábban:
Portugália-Magyarország 34-26 (16-14)
A csoport végeredménye: 1. Norvégia 10 pont, 2. Szlovénia 6, 3. Portugália 4, 4. Svédország 4, 5. Magyarország 4, 6. Izland 2
Azonos pontszám esetén egymás elleni eredmény, majd a jobb gólkülönbség rangsorolt.