Vágólapra másolva!
A magyar pólóválogatott 16-3-ra győzte le Franciaországot a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornájának a negyeddöntőjében, kedden. Bíró Attila csapata a legjobb négy között Spanyolországgal találkozik majd csütörtökön.

A magyar női vízilabda-válogatott hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a csoportját, sorozatban a horvátokat (25-6), a szlovákokat (20-2), az oroszokat (9-8), a görögöket (13-10) és a szerbeket is legyőzte (27-0). A franciák a B csoportban végeztek a negyedik helyen, öt mérkőzésükből kettőt nyertek meg (a németeket 17-5-re, Izrael 10-6-ra verték), míg Spanyolország (15-6), Hollandia (18-1) és Olaszország (18-6) ellen is kikaptak.

A magyar csapat a negyeddöntőben a franciákkal játszott Fotó: Polyák Attila - Origo

A mérkőzést kiválóan kezdte a magyar csapat, amely a labdaelhozás után az első támadásból előnybe került Keszthelyi Rita góljával.

Ezt követően őrült rohanás kezdődött, de ebbe mindkét oldalon rendre belehibáztak a csapatok, a franciák még előnyből sem tudták bevenni Kasó Orsolya kapuját. A második magyar találata a 3. percig kellett várni, amikor jó helyzetfelismerés után újra Keszhelyi volt eredményes. Parkes Rebecca hiába talált a kapuba, előtte szabálytalan volt centerben, amiért még ki is állították. A franciák ezzel a fórral már éltek, Louise Guillet lőtt gólt a szélről (2-1). Sajnos Bíró Attila csapata elöl továbbra sem volt elég hatékony, viszont a védekezés jól működött, így maradt az egygólos magyar előny. Egészen a 7. percig, amikor ismét Keszthelyi villant egy épp véget érő előny végén. Pillanatokkal később jött az újabb magyar fór, amelyet Vályi Vanda értékesített (4-1). A franciák nem adták fel, Estelle Millot ugyancsak emberelőnyből lőtt gólt.

Keszthelyi megállíthatatlan volt, harminc másodperccel a negyed vége előtt 5-2-re alakította az állást.

Keszhelyi Rita a franciák ellen is kiválóan játszott Fotó: Polyák Attila - Origo

A második negyed elején is a magyar csapat hozta el a labdát, majd a kiharcolt emberelőnyt Szilágyi Dorottya vágta be kíméletlenül (6-2). A franciák viszont próbáltak tovább tapadni, Guillet lőtt távolról hatalmas kapufás gólt.

Lorene Derenty a kapott gólok ellenére jól védett, de Garda Krisztina emberelőnyös góljánál ő is tehetetlen volt (7-3).

A 13. percben újabb előnyt kaptak a franciák, de ezúttal nem tudtak élni vele, majd sajnos magyar oldalon is kimaradt egy. Egy perccel a negyed vége előtt Leimeter Dóra lőtt szép gólt a lefordulást követően (8-3). A negyed végén a franciák fórban kétszer is a kapufát találták el, így ötgólos magyar előnnyel mentek pihenőre a csapatok.

A harmadik negyed elején is sikerült elhoznunk a labdát, viszont most az első támadás nem hozott gólt. Egy perccel később viszont gyors megúszást követően Vályi már növelni tudta a magyar előnyt (9-3). A 10. magyar találatra sem kellett sokat várni, a szerzője Gurisatti Gréta volt. A franciák elfáradni látszottak, igaz, hosszú ideig a magyar válogatott sem tudott újabb gólt szerezni.

Egészen a 23. percig kellett várni az újabb találatra, amikor Vályi alakította az állást 11-3-ra.

Egy perccel a negyed vége előtt Szilágyi lőtt újabb gólt. Innentől pedig már tényleg csak a gólkülönbség volt a kérdés. A harmadik felvonás végén még

Leimeter volt eredményes kettős emberelőnyben, így tízgólos lett a különbség a két együttes között (13-3).

A magyar pólócsapat könnyedén verte a franciákat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az utolsó negyedben sem változott a képlet, az első támadás Bíró Attila csapaté volt, de Illés Anna kapu mellé bombázott. A franciák még kettős emberelőnyből sem tudtak újabb találatot szerezni, de a magyar csapat sem növelte az előnyét a következő támadásból. Ezt követően videobírózták Szilágyi lövését, de a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon, majd egy újabb fórt rontottunk. Három perccel a meccs vége előtt emberelőnyben Bíró Attila időt kért, de ez a támadás sem hozta meg a 14. magyar találatot.

Nem sokkal később viszont megtört a csend, Parkes centerből volt eredményes (14-3). Pár másodperc múlva Keszthelyi villant ismét,

majd Máté Zsuzsanna is feliratkozott a góllövők közé. A magyar csapat tehát könnyed sikerrel jutott a legjobb négy közé.

Az elődöntőben a magyar válogatott a Görögországot legyőző Spanyolországgal (12-9) játszik majd,

míg a másik ágon Oroszország a fináléba kerülésért a címvédő Hollandiával találkozik.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a világbajnoki ezüstérmes spanyoloknak van meg.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila szerint jól játszott a csapata a franciák ellem, de már a spanyolok elleni találkozóval kapcsolatban is megosztotta a gondolatait.

„Ilyen meccsre számítottunk, ezt szerettük volna. Ezért küzdöttünk a múlt héten a két csoportrangadón, szerencsére sikerült elérnünk. Hoztuk a papírformát, mindenféle görcs és gátlás nélkül. Volt egy olyan célunk, hogy kevesebb gólt kapjunk, mint a dunaújvárosi felkészülési mérkőzésen, és ez is sikerült, mivel akkor öt gólt lőttek, most csak hármat. Ráadásul mellette lőttünk tizenhatot, amely mindenképpen kiváló teljesítmény. Jó felkészülés volt a spanyolok elleni meccsre, még ha nagy valószínűséggel nekik ennyit nem lövünk.

A spanyolok kapusát nem látom topformában, remélem csütörtökig nem fog akkorát javulni, hogy nagyon megnehezítse a dolgunkat. A centereik semlegesítése lesz a legfőbb feladat, a saját támadásinktól nem tartok.

Ott tudjuk véleményem szerint megnyerni a meccset. Mindenképpen jó kapusteljesítmény kell tőlünk, anélkül esélyünk nem lesz."

Vályi Vanda kiválóan pólózott a franciák ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Vályi Vanda három gólt szerezett a franciák ellen, így főszerepet vállalt a keddi sikerben.

„Nagyon örülök, hogy három kapott góllal lehoztuk a meccset. Annak pedig külön örülök, hogy a harmadik és a negyedik negyedben gólt sem kaptunk. Ez is arra utal, hogy nagyon összeállt a védekezésünk. A támadásokban viszont sokkal jobban kell majd élni a lehetőségekkel a spanyolok elleni elődöntőben. Nagyon sok mindent lehetett tanulni

a Világligában is ikszeltünk velük ősszel. Nagyon bizakodó vagyok."

Európa-bajnokság, nők, negyeddöntő:
Magyarország-Franciaország 16-3 (5-2, 3-1, 5-0, 3-0)
gólok: Keszthelyi 4, Vályi 3, Leimeter 2, Szilágyi 2, Gurisatti, Illés, Garda, Parkes, Máté, ill. Guillet 2, Millot

További eredmények:
Oroszország-Olaszország 13-7 (3-2, 3-3, 4-1, 3-1)
Hollandia-Szlovákia 22-2 (6-0, 3-0, 7-1, 6-1)
Spanyolország-Görögország 12-9 (4-3, 2-2, 3-1, 3-3)