Vágólapra másolva!
A magyar válogatott a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének malmői csoportjában kedden délután a házigazda Svédországgal csapott össze. Gulyás István együttese a délutáni eredmények alakulása miatt abban a tudatban léphetett pályára, hogy már egy döntetlennel is biztossá válik számára az olimpiai selejtező, és a harmadik hely a csoportban. Az újabb bravúr azonban nem jött össze, a válogatott 24-18-as vereséget szenvedett úgy, hogy 12 perccel a vége előtt még 18-18 volt az állás.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

A svédek középdöntős teljesítménye óriási csalódást jelentett eddig a hazai közönségnek, a kedvencek ugyanis pont nélkül álltak az utolsó helyen.

Ennek ellenére nem vehettük félvállról a találkozót, hiszen a világsztárokkal a keretében felálló Svédország egyáltalán nem olyan rossz csapat, mint arra mostani eredményeiből esetleg következtetni lehet: a 2018-as Eb-n például ezüstérmet nyert.

Az egymási elleni mérleg is óvatosságra inthetett minket: magyar szempontból 18 győzelem, 3 döntetlen és 21 vereség volt a mutató.

Mikler Roland mindkét félidőben egészen elképesztően védett a magyar kapuban Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Magyarországról is szép számmal érkeztek szurkolók,

ennyi piros-fehér-zöld drukker még egyszer sem buzdította a Malmö Arénában Gulyás István alakulatát.

A meccs Mikler-bravúrral indult, majd egy bődületes Szita Zoltán-góllal folytatódott, amelyre Jim Gottfridsson válaszolt. Szita azonban megállíthatatlannak bizonyult a találkozó első periódusában,

újabb két találatával már 3-1 is volt,

és bár Pellas révén egyre felzárkóztak a hazaiak, Mikler hihetetlen bravúrjainak köszönhetően ziccerekből sem tudtak egyenlíteni. A kapusunkon kívül szokás szerint a védelem is remekül zárt, elöl viszont kissé pontatlanok voltak az utolsó passzok, vagy a befejezések, így a 15. percig csupán hét gól született, a mi szempontunkból szerencsére kedvező elosztásban: 4-3 volt ide. Sajnos Máthé Dominik második kétperces kiállítása, és

Pellas gólja után újra döntetlent mutatott az eredményjelző.

A több mint 10 perces magyar gólcsendet a szlovén-meccs egyik hőse, Ligetvári Patrik törte meg, ám Valter Chrintz révén a szélről egyből jött a svéd válasz. Az újabb Ligetvári-bomba sajnos a kapufán csattant, a 23. percben pedig egy bejátszás és Andreas Nilsson-gól után először a mérkőzés folyamán Svédországnál volt az előny. Nem sokáig, Fekete Bálint is nagy passzt kapott Győritől, a Cuenca jobbátlövője pedig higgadtan értékesítette a ziccert. Mikler megint nagyot védett a túloldalon, ám egy jó svéd védekezés és Gottfridsson találat után, szűk öt perccel a szünet előtt 8-7 volt az állás.

A félidő végén beindult a gólgyártás, sorrendben Balogh Zsolt, Ekhdal du Rietz, Nagy Bence, Andreas Nilsson, majd Bánhidi Bence talált be,

az utolsó percben tehát újra döntetlen, 9-9 volt az állás. Amit Pellas az utolsó percben 10-9-re módosított, ráadásul a kétgólos előnyért is támadhattak a svédek, de szerencsére nem változott az eredmény.

Minden gólért óriásit kellett küzdenie a magyar válogatottnak Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Szerencsére a második játékrész ugyanúgy kezdődött, mint az első: Szita Zoltán bombagóljával, gyorsan jött rá a válasz, Lukas Nilssontól. Az agresszív svéd védekezés ellen nehéz volt megtalálni az ellenszert, Pellas újabb találatával pedig először kettővel mentek a hazaiak.

Máthé Dominik a legjobbkor iratkozott fel a góllövők közé,

utána viszont Bóka Bendegúz kiállítása miatt megint nehéz helyzetbe kerültünk, és bár érkezett egy "menetrendszerinti" Mikler-bravúr, Lagergen visszaállította a közte kettőt. Balogh Zsolt hetesével zárkóztunk, majd Lukas Nilsson és ismét Máthé Dominik volt eredményes, a 40. percben 14-13 volt a svédeknek, Gottfridsson betörése után viszont megint kettőre nőtt a különbség.

Következett a meccs addigi egyik legszebb gólja, Bóka Bendegúz szemtelenül csavart a kapuba, majd egy remek védekezés után Sipos Adrián került szembe Appelgrennel, ám a felső lécre pattintott.

Ami azonban neki nem, az Máthé Dominiknak sikerült, 15-15-nél értük utol újra Svédországot.

Petterson és Győri szerzett gólt ezután, majd a két beálló, Andreas Nilsson és Bánhidi Bence percei következtek, egyaránt dupláztak.

10 perccel a vége előtt viszont megint elmentek kettővel a hazaiak, Gottfridsson bombázott a kapuba. Az 53. percben Pettersson lövését hatalmas bravúrral védte Mikler, amivel meccsben tartotta a mieinket. Az ellentámadásból Bánhidi előtt kínálkozott lehetőség, a beálló azonban nem tudott élni vele. Gottfridsson újabb gólja után 21-18-ra elléptek a svédek.

Öt perccel a vége előtt először kértünk időt.

Rá is fért a csapatra, ugyanis ekkor közel nyolc perce nem tudtunk a kapuba találni. Ez az időkérés után sem változott, Balogh lövését bravúrral védte Appelgren. Pellas ötödik góljával eldőlni látszott a mérkőzés - négy perccel a vége előtt. Linus Arnesson gólja eldöntötte a mérkőzést.

A magyar válogatott hősiesen küzdött, azonban az utolsó 12 percet 6-0-ra, a mérkőzést pedig 24-18-ra elveszítette.

Eredmény
Svédország-Magyarország 24-18 (10-9)
Malmö, v.: Horácek, Novotny
lövések/gólok: 48/24, illetve 40/18
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 1/1
kiállítások: 0, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák, Máthé 3, Bánhidi 3, Sipos, Szita 4, Győri 2, cserék: Bóka 1, Fekete 1, Balogh Zs. 2, Nagy B. 1, Ligetvári 1, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Norvégiától, majd legyőzte Szlovéniát, szerdán 16 órától pedig Portugáliával találkozik.

korábban:
Szlovénia-Portugália 29-24 (14-15)
Norvégia-Izland 31-28 (19-12)

Az állás: 1. Norvégia 8 pont, 2. Szlovénia 6, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Portugália 2 (112-116), 5. Izland 2 (101-110), 6. Svédország 2 (88-97)