Vágólapra másolva!
A magyar vízilabda-válogatott 26-0-ra győzte le Máltát a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornája csoportküzdelmeinek szombati zárófordulójában, így Märcz Tamás együttese az élen zárt, és közvetlenül a negyeddöntőbe jutott.

A magyar pólóválogatot csütörtökön 11-11-es döntetlent játszott a spanyolokkal, így eldőlt, hogy a két csapat között a másik két mérkőzés gólkülönbsége dönt a csoportelsőségről. A világbajnoki ezüstérmes spanyol válogatott 24-7-re győzte le a török csapatot szombaton délelőtt, ez pedig azt jelentette, hogy Märcz Tamás csapatának a Málta elleni összecsapáson legalább húsz góllal kellett nyernie ahhoz, hogy csoportelső legyen és közvetlenül a negyeddöntőbe jusson.

Máltával a Világliga-selejtezősorozatban, 2018-19-ben oda-vissza játszott a magyar válogatott, és mindkét alkalommal 24-8-as, azaz „csak" 16 gólos magyar siker született.

Az első negyedben Zalánki Gergő hozta el a labdát, majd egy kis szerencsével ugyan, de Erdélyi Balázs gyorsan megszerezte a vezetést emberelőnyből. A második magyar találatra a 3. percig kellett várni, amikor Pohl Zoltán akcióból volt eredményes.

A magyar válogatott nagyon erősen kezdett Málta ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Málta ekkor még csak kapura lövésig sem jutott el, viszont a másik oldalon Vámos Márton lőtt hatalmas gólt (3-0).

Az 5. percben Varga Dénes is meglőtte az első gólját, így már négy találattal vezetett Märcz Tamás együttese. Pillanatokkal később pedig Hosnyánszky Norbert is betalált (5-0).

Két perccel a negyed vége előtt Pohl Zoltán bombázott a kapuba, Nagy Viktornak pedig továbbra sem kellett védenie,

egyszer a kapufa mentette meg. Újabb gól már nem esett, így az első felvonásban hat gólt sikerült „ledolgozni."

A második negyedben Erdélyi hozta el a labdát, majd Zalánki Gergő növelte tovább akciógóllal a magyar előnyt, majd egy labdaszerzést követően ismét Zalánki volt eredményes (8-0).

Ezt követően jött a ritka emberelőnyök egyike, amelyet ki más, mint Zalánki használt ki.

Sok veszélyt nem jelentett a máltai csapat Fotó: Polyák Attila - Origo

A 11. percben labdaszerzést követően Varga Dénes csavart gyönyörűen a kapuba (10-0). Málta is kapott egy fórt, de szerencsére egy jó blokk után újra a magyar csapat támadhatott, igaz, Hosnyánszky lövése kapu fölé szállt. Három perccel a második negyed vége előtt Jansik Szilárd éles szögből már nem hibázott. Málta újabb emberelőnyt kapott, majd időt is kért, de szerencsére ebből sem szereztek gólt. A másik oldalon Varga viszont gyönyörűen ejtett a kapuba (12-0).

Majd egy újabb kihagyott máltai előny után Zalánki úszott meg, és növelte az előnyt (13-0).

A harmadik negyed elején is elhoztuk a labdát, majd az emberelőnyt Varga Dénes használta ki. Kihagyott máltai támadás után újabb magyar fór és gól jött, méghozzá Zalánki révén (15-0), pedig Málta kapust is cserélt. Gökmen Mehmet Dilek kapufát lőtt, Pohl viszont újabb gólt, így már 16-0-ra vezetett a magyar válogatott. Ezt követően Angyal lőtt egy emberelőnyt a blokkba, de azért sok izgalomra nem volt ok emiatt. A harmadik negyed felénél Vámost hagyták egyedül, aki köszönte szépen és tovább növelte az előnyt. Nagy Viktor is bemutatott egy bravúrt, majd Erdélyi lőtt szép gólt (18-0). Varga Dénes úszott meg a máltai rossz támadás után, majd kapott ötméterest, amelyet be is lőtt. Újabb Nagy Viktor védés után viszont nem lett gól a magyar támadásból.

A 23. percig kellett várni a 20. magyar találatra, amikor Mezei Tamás centerből volt eredményes.

A negyedet Zalánki gólja zárta le, így 21-0-ra ment ekkor a magyar válogatott.

A magyar válogattnak sikerült a bravúr már a harmadik negyed végén Fotó: Polyák Attila - Origo

A negyedik negyedben hiába hoztuk el a labdát, az első támadásból nem esett gól. A második magyar támadásból viszont már gólt lett, Angyal Dániel révén. Ezt követően Varga Dénes úszott meg, és lőtt könnyű gólt (23-0).

Öt perccel a vége előtt Manhercz Krisztián lőtt be egy emberelőnyt. A közönség nagyon élvezte a magyar csapat fantasztikus játékát,

még ha a megnyugtató eredmény birtokában már kicsit ki is engedhetett a csapat. Két perccel a vége előtt Zalánki lőtte be a hetedik gólját emberelőnyből, majd nem sokkal később Manhercz lőtt egy újabbat.

Ezzel zárult a meccs, a magyar csapat 26-0-ra nyert és közvetlenül a negyeddöntőbe jutott.

A csoportelsőség azt is jelenti, hogy a magyar válogatott egy viszonylag könnyű ellenféllel találkozik a negyeddöntőben, a szerdai mérkőzésen ugyanis az Oroszország–Georgia mérkőzés győztese vár Hárai Balázsékra.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a spanyolok tokiói szereplése már biztos.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás szerint nagyon nehéz feladat volt húsz góllal legyőzni Máltát, de az egész csapat fantasztikusan játszott.

„Várakozáson felül, borzasztóan jól játszottunk. Mindenki kiválóan koncentrált,

főleg a védekezésben. Azért három-négy olyan játékosa is van Máltának, akik a francia illetve az olasz bajnokságban játszanak, rájuk külön oda kellett figyelnünk. Nagyon kevés helyet hagytunk nekik, ha öt-hat gólt lőnek, akkor ott lihegtek volna a nyakunkban, így az nagyon fontos volt. A végén úgy éreztem, hogy több gólt is lőhettünk volna, de így is nagyon elégedett vagyok a játékkal. Nem volt ezt könnyű megcsinálni.

Rengeteg akció volt, amely fizikailag megviselte a csapatot. Ennek ellenére mindenki a vízben akart lenni, hogy meglegyen a csoportelsőség,

amely még nagyon sokat érhet. Így egy picivel könnyebb ágra kerültünk a pihenőnapon kívül. Ezért is küzdöttek a fiúk. Betegséggel indították sokan az Eb-t, amelyet kezdünk magunk mögött hagyni, de a plusz feltöltődés jól fog jönni. Nem kell nyolcaddöntőt játszanunk, így már most készülhetünk a következő ellenfélre."

Zalánki Gergő hét gólt lőtt Málta ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A mezőny legeredményesebb játékosa, Zalánki Gergő szerint a csapat közel volt Málta ellen ahhoz, hogy hibátlan teljesítményt nyújtson.

„Elég jól sikerültek a dolgok a mai mérkőzésen. A meccs előtt mindenki feszült volt, de ez nem is baj, mivel ez azért csak egy Európa-bajnokság. A csapat majdnem százszázalékos teljesítményt nyújtott, egy-két kisebb hibát leszámítva minden rendben volt. Tökéletes csapatmunka volt, mindenkinek gratulálok a teljesítményhez. Főleg

és akkor nem lehet nagy gond. Ráadásul Nagy Viktor is kiválóan védett. Azt kell mondjam, igazából hátul nyertük meg ezt a találkozót."

Európa-bajnokság, férfiak, csoportkör, 3. forduló:
C csoport:
Duna Aréna, v.: Rakovic (szerb), Dutilh-Dumas (holland)
Magyarország–Málta 26-0 (6-0, 7-0, 8-0, 5-0)
gólszerzők: Zalánki 7, Varga Dé. 6, Pohl 3, Vámos, Erdélyi, Manhercz 2-2, Hosnyánszy, Jansik Sz., Mezei, Angyal 1-1

Magyarország: Nagy V. - Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai - cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz.

A torna további programja:
a negyeddöntőbe jutásért:
hétfő:
Montenegró-Törökország 14.30
Németország-Spanyolország 16.00
Oroszország-Georgia 17.30
Románia-Görögország 19.00
negyeddöntő:
szerda:
Montenegró/Törökország - Olaszország
Oroszország/Georgia - MAGYARORSZÁG
Németország/Spanyolország - Szerbia
Románia/Görögország - Horvátország