Ljubomir Vranjes: Nincs bennem rossz érzés a magyarok miatt

Vranjes
Slovenia's head coach Ljubomir Vranjes (C) and players celebrate their victory after the Men´s Handball European Championship preliminary round group F match between Slovenia and Poland at Scandinavium Arena in Gothenburg, Sweden on January 10, 2020. (Photo by Bjorn LARSSON ROSVALL / various sources / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában a magyar válogatott a tornán eddig veretlen Szlovéniával csap össze. A rivális keretében és kispadján is rengeteg az ismerős arc, hiszen a játékosok közül sokan Magyarországon kézilabdáznak, a szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes pedig 2017 és 2018 között éppen a magyar csapatot irányította. A szakember és a MOL-Pick Szeged jobbszélsője, Mario Sostaric nyilatkozott az Origónak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

- kezdte Ljubomir Vranjes, aki 2019 decemberében vette át a szlovén alakulat irányítását. "A tegnapi, norvégok elleni meccstől függetlenül is nagyszerűen teljesített eddig a fiatal alakulat, de ez nem csoda, tehetséges fiatalok kerültek be a keretbe. Bár sokan az én időmben még nem voltak válogatottak, ettől függetlenül figyeltük őket, mert már akkor kitűntek a magyar bajnokságból.

Bár már más stílusban kézilabdázik a csapat, de éppen azért, mert jól ismerjük a játékosokat, remélhetőleg támadásban és védekezésben sem tudnak majd meglepni minket.

Ljubomir Vranjes (középen) immáron a szlovén kéziválogatott sikeréért dolgozik Forrás: AFP/Bjorn Larsson Rosvall

Ez fordítva is igaz, hiszen a 18-as keret harmada, 6 játékos is a magyar bajnokságban játszik...
Így van, természetesen nekünk sem lesz egyszerű újat mutatni. Éppen ezért is lesz különleges ez a találkozó, nagy taktikai csatát várok.

A magyaroknak és nekünk is a védekezésünk volt eddig kiemelkedő, ezen alighanem most is nagyon sok fog múlni.

Nüanszok dönthetnek, akár a pillanatnyi forma is, abszolút háromesélyes a találkozó. Talán abból a szempontból van egy kis előnyünk, hogy nekünk kettővel több pontunk van. Remélem, vasárnap este már négy lesz a különbség.

Mario Sostaric azon játékosok közé tartozik, aki klubszinten Magyarországon kézilabdázik, a MOL-Pick Szeged csapatát erősíti. A jobbszélső szerint is különleges lesz a vasárnapi találkozó. "Ismerem a magyar bajnokságból a legtöbb játékost, többen a barátaim is a csapatból.

De erre a 60 percre most félre kell tenni az érzelmeket, ellenfelek leszünk a pályán - de természetesen nem ellenségek.

A sport már csak ilyen, biztosan jó meccset játszunk majd egymás ellen, amelyet természetesen az eddigiekhez hasonlóan szeretnénk megnyerni."

A szlovének egy Izland elleni győzelemmel kezdték a középdöntőt Forrás: Nebojsa Tejic / kolektiff/Nebojsa Tejic / kolektiffimages/Nebojsa Tejic / Kolektiff

Előny vagy hátrány, hogy ennyire ismeri egymást a két csapat?
Mindenképpen előny, nekünk is, és a magyaroknak is. Tisztában vagyunk a magyarok erősségeivel, és hogy általában mit próbálnak játszani - más kérdés hogy

De nem csak rá készülünk, ahogyan vélhetően ők sem csak egy-egy emberre hegyezik majd ki a taktikát.

Meglepte a magyar válogatott eddigi szereplése?
Nem is a teljesítmény lepett meg, inkább az, hogy Lékai Máté és Bodó Ricsi, a csapatkapitány és egy kulcsember hiányában voltak képesek ilyen bravúrokra. Vannak kiugró egyéni teljesítmények, Szita például remekül játszik, Mikler szokás szerint nagyszerűen véd, de

összességében csapatként van most nagyon együtt ez a válogatott.