Vágólapra másolva!
A magyar válogatott pénteken délután Norvégia ellen kezdi meg középdöntős szereplését a férfi kézilabda Európa-bajnokság malmői csoportjában. A riválist már részletesen bemutattuk, ezúttal a válogatott két olyan tagjával beszégettünk, akiknek különösen pikáns lesz az összecsapás: Tord Ellingsen, a csapat erőnléti edzője norvég, a jobbátlövő Máthé Dominik pedig nyártól az Elverum játékosa lesz.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Ha valakinek különösen nehéz lesz a péntek esti mérkőzés, akkor az Tord Ellingsen, a magyar válogatott erőnléti edzője. Gulyás István szakmai stábjának tagja ugyanis honfitársai dolgát próbálja majd megnehezíteni.

Szeretem Norvégiát, büszke vagyok a hazámra, de kétszer 30 percig mindent ki fogok zárni magamból, és 100 százalékosan a magyar győzelemért szurkolni.

De azzal azért kiegyeznék, ha mondjuk mögöttünk a norvégok jutnak tovább a csoportból."

A válogatott erőnléti edzőjére, Tord Ellingsenre érzelmileg nehéz meccs vár a norvégok ellen

Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A szakember némi kulisszatitkot is elárult a munkájáról, amelyről korábban már több játékos is elismerően beszélt. "Örülök, ha a fiúk úgy gondolják, hasznos amit csinálunk, de nincs különösebb titok. Az egyik legfontosabb feladatom, hogy odafigyeljek a terhelésre, mikor legyen kevesebb, mikor több - ezt csapat és egyéni szinten egyaránt lebontom, akár hetekre, hónapokra is. A labdás edzések megtervezésében is kikérik a tanácsaimat, az erőnléti gyakorlásokat pedig természetesen én vezetem, az én felelősségem, hogy a meccsekre mindenki a lehető legjobb állapotba kerüljön.

Szerencsére ezek a fiúk érezhetően szeretnek dolgozni, nyitottak is az új dolgokra, úgyhogy nincs nehéz dolgom."

A 20 éves Máthé Dominik nyártól Norvégia első számú klubcsapatában, az Elverumban folytatja a pályafutását, így pénteken este több leendő csapattársával kerül szembe a pályán. "Találkoztam már velük, voltam kint a klubnál,

Emiatt mindenképpen pikáns lesz számomra a találkozó, gondolom, a közönség megint ellenünk lesz, bár ezt most már kezdjük megszokni, és egész jól el tudjuk csendesíteni őket a meccsek végére."

Máthé Dominikre rengeteg védőmunka hárul az Eb-n, a fiatal játékos azonban eddig nagyszerűen helytáll az új szerepkörben Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A fiatal jobbátlövőre rengeteg védekező szerep hárul, ami újdonság a számára, de ahogy a szövetségi kapitány fogalmazott, ez már nem junior, vagy ifi szint, a felnőttek között minden téren bizonyítani kell - Máthé pedig bizonyít is. "Az elején furcsa volt, de a három csoportmeccs alatt nagyjából már alkalmazkodni tudtam az elvárásokhoz.

És bár a támadásokból sok energiámat elveszi a védekezés, ha ezzel tudom leginkább segíteni a csapatot, akkor ha kell, végigvédekezem a mérkőzéseket.

Rengeteg segítséget kapok a szakmmai stábtól, folyamatosan kapom a tanácsokat, és próbálják növelni az önbizalmamat, ez is elengedhetetlen a jó játékhoz."

Máthé Dominik és a magyar csapat újabb jó játékára - és remélhetőleg bravúrjára - már nem kell sokat várni, a norvégok elleni középdöntős találkozó 18.15-kor kezdődik, amelyet megszokott módon az Origón élőben közvetítünk majd.