Vágólapra másolva!
A házigazda magyar válogatott csütörtökön 11-11-es döntetlent játszott Spanyolországgal a Duna Arénában zajló olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján. Märcz Tamás együttese így még nem lett csoportelső, a negyeddöntős szereplésről a gólarány dönthet a csoportban. 

A magyar férfi pólóválogatott a törökök elleni sikerrel (19-5) kezdte meg a szereplését az Eb-n, csütörtökön pedig a csoportelsőségért a spanyolok ellen játszott. (A még hátralévő Málta elleni mérkőzés papíron semmilyen gondot nem okozhat a magyar csapatnak.) A spanyol válogatottal az elmúlt három évben kilenc hivatalos mérkőzést játszottunk: hét magyar győzelem mellett két vereség született. Ezekből két meccs is ötméteresekkel dőlt el, egyszer a magyar, egyszer a spanyol válogatott jött ki jobban belőle.

A magyarokkal azonos csoportban szereplő török válogatott csütörtökön 13-10-re legyőzte a máltai csapatot.

A magyar csapat rangadót játszott a spanyolokkal Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar válogatott Zalánki Gergő révén elhozta a labdát, majd az első percben megszerezte a vezetést Vámos Márton fantasztikus emberelőnyös góljával. Sajnos a második fórral Felipe Perrone kiállítása után már nem sikerült élni, de Vogel Soma nagyszerűen kezdett a kapuban. Nem sokkal később jött a második magyar találat, Pohl Zoltán akciógóljával nőtt az előny. A spanyolok kettős emberelőnyben már szépítettek a 4. percben Alberto Munarriz találatával, pedig Vogel a gól előtt újabb bravúrt mutatott be.

Ezt követően jött egy újabb magyar emberelőny, amelyet Hosnyánszky Norbert használt ki kegyetlenül (3-1).

A gyors gólok után mindkét oldalon akadtak kihagyott lehetőségek, sajnos a spanyolok védekezése is feljavult. A 7. percben Jansik Szilárd kiállítása után már kis híján rendeződtünk, amikor Felipe Perrone távoli lövéssel szépített. A negyed utolsó percében emberelőnyből

Pohl villant ismét, így 4-2-es magyar vezetéssel ért véget ez a nyolc perc.

A második negyedben a spanyolok hozták el a labdát, majd Perrone lőtt egy bődületesen nagy gólt, így újra egy gólra zárkózott fel a rivális.

A spanyolok végig tapadtak a magyar válogatottra Fotó: Koncz Márton - Origo

A folytatásban mindkét oldalon több jó lehetőség kimaradt, és az első negyeddel ellentétben ezúttal nem osztogatták könnyen a játékvezetők az emberelőnyöket,

így sokáig nem változott az eredmény. A 12. percben jött egy előny, Marc Larumbe kihasználta, de szerencsére nem adták meg, mert ellökte induláskor az ellenfelét. Egy perccel később ötmétereshez jutott a magyar csapat, amelyet hosszú közjáték után – kiállították a spanyol kapust, így mezőnyjátékos állt a kapuba Munarriz révén–, de sajnos Manhercz Krisztián így sem tudta kihasználni. Szerencsére Vogel kiválóan védett, így nem jelentett akkora gondot,

hogy a 15. percig kellett várni az újabb magyar találatra, amikor is Hosnyánszky akcióból volt eredményes (5-3).

Ahogy várható volt, a spanyolok azonnal megkapták az emberelőnyt, amelyet Adrian Delgado ki is használt. Az utolsó másodpercekben a magyar csapat is megkapta az esélyt előnyben, de Angyal Dániel ziccert hibázott centerben, így 5-4-es magyar vezetéssel mentek pihenőre a csapatok.

A harmadik negyed elején ismét a spanyolok hozták el a labdát, de szerencsére ezúttal Pohl bravúrja miatt nem esett gól. Magyar találat viszont igen,

Pohl újabb szép védése után szépen indította Vámost, aki ziccerben nem hibázott (6-4).

Viszont megint jött a spanyol emberelőny és a spanyol gól, méghozzá Larumbe révén. Hárai Balázsnak nem kellett a fór, centerből lőtt gyönyörű gólt, visszaállítva a kétgólos magyar előnyt a 19. percben. Pillanatokkal később Ortega Granados gondoskodott róla, hogy ne nyugodhasson meg a magyar válogatott (7-6). A magyar csapat sem maradt adós, Angyal Dániel lőtt gyönyörű gólt távolról, a spanyol válogatott ki is kérte az idejét. Hosnyánszky kiállítását azonban nem tudta kihasználni a rivális, majd a videobírózás után folytatódhatott a játék. Két perccel a negyed vége előtt a nagy kapkodásból a spanyolok jöttek ki jobban, és egy újabb Perrone találattal szépítettek. Sajnos a magyar előnyben Lopez Pinedo védett, a másik oldalon pedig szerencsére ugyancsak fórban Pohl mutatott be bravúrt.

Pillanatokkal a negyed vége előtt azonban Miranda Fernandez is betalált, így 8-8-as döntetlenről jöhetett az utolsó felvonás.

A magyar válogatott mindent megtett a sikerért Fotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó negyedben a magyar válogatott hozta el a labdát, de Vámos távoli lövése kapu mellé szállt. A 25. percben már a spanyol csapat vezetett, Granados emberelőnyös góljával. Nem sokkal később Varga Dénes villant emberelőnyben, így újra döntetlen volt az állás (9-9). Míg a magyarok elhibázták a következő előnyt, addig a spanyolok kihasználták Guell Mallarach révén, és ráadásul Hosnyánszky is kipontozódott. Négy perccel a vége előtt viszont jött az újabb magyar gól,

Vámos használta ki az előnyt.

Sajnos egyből jött a spanyolok válasza, Granados lőtt nagy gólt távolról (10-11). Két perccel a vége előtt mindkét csapat elhibázott egy-egy emberelőnyt, de Zalánki Gergő a hajrában akcióból volt eredményes (11-11). Az utolsó másodpercekben megvolt az esély a győzelemre, de újabb gól már nem esett, így döntetlennel zárult az összecsapás. A csoportelsőségről így a gólarány dönthet.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói szereplése már biztos.

Märcz Tamás együttese szombaton 19 órakor Málta ellen zárja a csoportmeccseket.

A magyar válogatott szövetégi kapitánya, Märcz Tamás szerint bár nyerhettünk is volna, de nem lehet csalódott a döntetlen miatt sem.

„Borzasztó jó mérkőzést játszottunk, amelyet szerintem nemcsak a Duna Arénában, hanem a televíziók előtt ülők is nagy élvezhettek. Sokgólos meccs volt, két jól játszó csapattal. Jól kezdtünk, a közepe is jól sikerült a meccsnek.

Akkor volt egy minimális lelki pluszunk, akár növelhettük is volna az előnyünket. A spanyolok viszont nagyon jól játszottak, nem érdemtelenül szereztek egy pontot,

ahogy mi sem. Természetesen voltak hibák, amikor nem értek oda a blokkjaink, vagy lövéseknél nem a jó döntést hoztuk, de tetszett a csapat. Megtaláltuk mindig a választ a spanyolok lépéseire, most ez a döntetlenre volt elég. Nem hiába lettek vb-ezüstérmesek fél évvel ezelőtt, azóta pedig még jobbak lettek. De mi is jobbak lettünk, de még fejlődnünk kell a folytatásban" – mondta a kapitány, aki kicsit előre tekintett a Málta elleni meccsre is.

jól kell játszani, minimalizálni kell a máltai gólok számát. A 15-20 gólt meg tudja lőni a csapat ellen, az már más kérdés, mennyire lesz szükségünk valójában" – árulta el Märcz Tamás.

Zalánki Gergő szerint Málta ellen nyugodtnak kell maradni Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar válogatott klasszisa, Zalánki Gergő szerint nem volt velük a szerencse a spanyolok ellen.

„A feszült pillanatokból nem mindig jöttünk ki jól, amely a spanyolok felé billentette a meccset a hajrában. Sok olyan gólt lőttek, amelyek elkerülhetőek lettek volna. Nem is mi rontottunk igazából, hanem

szerencsétlenek voltunk, minden visszapattant hozzájuk. Sajnálom, hogy nem sikerült nyerni, meg hogy a lövéseim nem igazán jöttek az elején.

Köszönjük mindenkinek, aki kijött, nagyon jó érzés volt ennyi ember előtt játszani. A máltaiakat nagyon meg kell vernünk, de az sem lesz egyszerű feladat. Nem kapkodhatunk, nyugodtnak kell maradni."

Erdélyi Balázs sajnálja, hogy a hibák miatt nem sikerült nyerni.

„Csalódott vagyok, győzelemre számítottunk. Volt egy pár olyan szituáció, amelyet előzetesen kihangsúlyoztunk, mégis gólokat kaptunk belőle.

Hátul voltak hibák leginkább. Elöl a tizenegy gól nem rossz a spanyolok ellen. Nyilván mindent megteszünk majd Málta ellen, és meglátjuk, mire lesz elég."

Európa-bajnokság:
férfiak, csoportkör, 1. forduló:
C csoport:
Magyarország-Spanyolország 11-11 (4-2, 1-2, 3-4, 3-3)
gólszerzők: Vámos 3, Pohl, Hosnyánszky 2-2, Hárai, Angyal, Varga Dé., Zalánki 1-1, illetve Perrone 4, Granados 2, Munarriz, Delgado, Larumbe, Fernandez, Mallarach 1-1

Magyarország: Vogel - Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai - cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz., Nagy V. (kapus)