Vágólapra másolva!
30 perces soproni álomjátékot és végül 10 pontos hazai sikert hozott a Sopron-Girona női kosárlabda Euroliga-mérkőzés. A soproni találkozón a negyedik negyed elején a magyar bajnok már 28 ponttal vezetett. A végén a világsztárokkal felálló Girona faragott a hátrányán, de nyerni nem tudott. A Sopron összevetésben is a Girona elé került ezzel a győzelemmel, amely után a sárga-zöldek újra harcolhatnak a továbbjutásért.

Elérkezett az a meccs a női kosárlabda Euroligában, amelyen a Sopron Basket hazai pályán fogadta a tabella 7. helyezettjét,

vagyis a közvetlen riválisát.

A forduló előtt 8. helyen álló soproniaknak nagyon kellett a szezonbeli negyedik siker. Most egymás után két hazai mérkőzés következett (a Girona után hat nap múlva a Lyon érkezik Sopronba), amely mindenképpen jó lehetőséget kínált a soproniaknak a zárkózásra.

Világsztárokkal érkezett Sopronba a Girona Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Annak ellenére, hogy a spanyolok a hetedik helyen álltak a tabellán, nagyon erős kerettel érkeztek Magyarországra. A két csapat tavaly, október 31-én találkozott egymással a csoportban, akkor 64-58-as hazai siker született.

Akár Marta Xargay nevét, akár Sonja Petrovicét említjük, klasszisokkal érkezett meg Sopronba a Girona.

Mindkét csapat tudta, hogy a vesztes lépéshátrányba kerül az utolsó négy forduló előtt. A soproniak egy jó hajrával még simán elérhetik a csoport 5. vagy 6. helyét, amely továbblökné őket az Európa-kupa negyeddöntőjébe.

Milovanovics hármasára Petrovics ugyancsak hármassal felelt, 3-3 volt az állás másfél perccel a kezdés után. Petrovics tavaly benne volt az Európa-bajnokság All Star csapatában, nem akármilyen képességű játékos. Fegyverneky középtávolija után 5-3 lett az állás. Megint Petrovics válaszolt. Minden labdával őt keresték a spanyolok, amin nem lehetett csodálkozni.

7-5-ös magyar vezetés után January villant egyet távolról. 10-5.

Azért volt ez nagyon fontos, mert az amerikai játékos a legutóbbi ött meccsén az El-ben egyszer sem tudott triplát szerezni. Egy újabb soproni kosár után, 12-5-ös hazai vezetésnél a spanyol csapat időt kért.

Briann January egészen elképesztően dobott az első negyedben Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Az első negyed utolsó harmadában jött Határ Bernadett és Candice Dupree is a hazai csapatba. Ekkor 15-8 volt az állás, mert January újabb hármast hintett. Határ centerből volt eredményes (17-10), miközben Marta Xargay is a pályán volt már a vendégeknél. Milovanovics gyönyörűen vette el a labdát Petrovicstól, amúgy is keményen, eredményesen védekezett a Sopron.

January támadásban ihletett formában dobott, a harmadik triplája után 20-10 volt az állás.

A negyed végül Dupree kosarával zárult, az amerikai még egy büntetőt is dobhatott. 23-12-vel zárult az első negyed. Fantasztikus soproni kezdés tehát a spanyol bajnok ellen.

Nagyon régen nem láttuk így játszani a Sopront, amely ebben a szezonban vívott pár balszerencsés meccset az El-ben. A jó soproni védekezés a második negyedben is folytatódott. Egy Határ-Coulibaly összecsapás után

a közönség tüntetett a volt DVTK-játékos ellen.

Tény, a vendégcsapat kosarasa kis híján átrendezte Határ arcát. A bírók a magyar centert látták szabálytalannak. Fegyverneky dudaszós kosara idegnyugtatónak sem volt rossz.

Ideges volt a hangulat, agresszív a Girona. Dupree-nek nem ment a játék, leült, a Sopron a 15. percben 27-15-re vezetett. Jóval pontszegényebb volt a második negyed az elsőnél. Amikor Milovanovics duplájával 30-15 lett az állás, megint időt kellett kérnie a Gironának.

Jovanovics vezetésével a Sopron teljesen szétszedte a spanyolok védekezését.

Ami azért volt nagy szó, mert az ellenfélnél tényleg klasszisok játszottak. A rengeteg játékmegszakítás miatt teljesen széttöredezett a meccs második negyede. Amelynek végén Fegyverneky Palau mellett száguldott el, jó a kosár, jó a büntető, 39-21-re vezetett a Sopron. Fegyverneky ezt másodpercekkel később megismételte.

A spanyolok nem bírták elviselni a soproni jó játékot.

Palau technikait kapott. Coulibaly pedig a szünet kezdetén kis híján ölre ment. 42-21 volt a nagyszünetben az állás. A 21 kapott pont az egészen elképesztő soproni védekezést dicsérte.

Tina Jovanovics (a labdával) mind támadásban, mind védekezésben remekelt Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Vajon lehet-e fokozni még a második félidőben a szinte tökéletes soproni játékot? Ez volt a folytatás kérdése. Meg az, hogy mikor lehet játszani? A szünetben ugyanis elromlott az óra, így nem lehetett elkezdeni a második félidőt. A két csapat a szünetet meghosszabbítva melegíteni kezdett. Közben lassan negyedóra telt el, de az óra nem akart üzemelni. Aztán hosszas várakozás után ismét lehetett játszani.

A hangulat semmit sem változott, a Girona agresszíven, durván játszott. Olykor a Sopron is megmutatta, hogy a pályán van, Milovanovics egyszer nagyot nyomott le a rendkívül indolens Coulibalynak. Ennél sokkal fontosabb volt, hogy a hazai csapat tartotta 20 pontos előnyét. 5 perc alatt ugyanakkor csak 2 soproni pont esett, oda kellett figyelni, mert lopakodni kezdett a Girona. 44-26 volt az állás, Crvendakics még nem dobott kosarat a meccsen. Ezzel együtt is magabiztosan vezetett a hazai csapat.

Aztán csak összejött az első Crvendakics-pont, rögtön egy tripla.

47-28, nem kellett idegeskedni. January megoldott egy ziccert, újra nyílt az olló, 49-28-ra vezetett a házigazda. 53-30-nál

(még egyszer, 30 perc alatt 30 pontot dobtak a spanyolok)

a teljesen elkeseredett spanyol edző időt kért. Ezen az estén azonban már szinte mindegy volt, mit tesz a Girona.

53-30-ról folytatódott a meccs a negyedik negyeddel. A harmadik negyed eleji hullámvölgyből kijött a Sopron, a Girona meg úgy játszott, mint szerintem még soha az életben.

57-34-nél Crvendakics bevágta a második tripláját, 60-34-nél már az volt a kérdés, lehet-e 30 ponttal vezetni a spanyol bajnok ellen. Ezt a meccs előtt senki sem gondolta volna. A Sopron védekezése teljesen megfojtotta a Gironát, a magyar bajnok támadójátéka is sokkal eredményesebb volt. A szakzsargon ilyenkor szokta elővenni az

"ellenfél rossz napot fogott ki"

közhelyet, de ez több volt ennél. Ezt a spanyolok is érezhették, mert a negyedik negyedben 5 perc alatt 11 pontot szórtak. Sőt, ennél is tovább mentek és már 10-0-s rohanásban voltak.

Tina Jovanovics harcol a labdáért Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Határ Bernadett kosara törte meg a soproni rossz szériát.

3 perccel a vége előtt 64-47-nél kellett időt kérnie Gáspár Dávidnak. A Griona továbbra sem adta fel, 64-51-nél már közel voltak ahhoz, hogy 10 ponton belülre kerüljenek. Ez azonban nem következett be.

30 perc soproni álomjátékkal nyert újra meccset az Euroligában a Sopron Basket

és ezzel elmozdult az utolsó helyről a csoportban. Csak a legnagyobb elismerés hangján lehet szólni Gáspár Dávid csapatáról, amely a múlt heti súlyos isztambuli vereség után felállt és hat nap múlva hazai pályán fogadhatja a Lyont.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 10. forduló: Sopron Basket - Girona 66-56 (23-12, 19-9, 11-9, 13-26)