Vágólapra másolva!
Négy nappal a férfi kézilabda-Európa-bajnokság rajtját követően már túl is vagyunk a torna egyik legnagyobb meglepetésén. Franciaország mindkét eddigi mérkőzését elveszítette, így az új lebonyolítási rendnek köszönhetően kiesett. Ezzel a francia férficsapat ugyanúgy járt, mint a női az egy hónappal ezelőtti világbajnokságon: a lehető legkorábban kiszállt az aranyéremért folytatott csatából.

A decemberi női kézilabda-világbajnokság legnagyobb csalódását Franciaország teljesítménye okozta. A csapatot - három év megszakítással - 1998 óta irányító Olivier Krumbholz együttese Japánban a vébék történetének egyik legnehezebb csoportjába került.

Az első fordulóban kétgólos vereséget szenvedett a saját kontinensén szereplő, éppen ezért az időeltolódás kellemetlenségeivel nem szenvedő Dél-Koreával szemben. A második körben döntetlent játszottak a 2013-as világbajnok brazil csapattal, hogy aztán 46-7-re legyőzzék Ausztráliát, majd 27-25-re Németországot.

Nem ment a játék a francia lányoknak a decemberi vb-n Forrás: AFP/Charly Triballeau

Az utolsó körben - a brazilok után - Dánia ellen is kilátástalan támadójátékkal rukkoltak elő, és újabb vereségüknek köszönhetően tulajdonképpen kiestek a tornáról. Ezután az Elnök-kupát ugyan megnyerték, a döntőben éppen a magyar válogatottat legyőzve.

Ez a 13. hely azonban kevés egy olyan válogatottól, mely az azt megelőző négy világeseményen egyaránt dobogóra állhatott, és címvédőként érkezett a Távol-Keletre.

Pánikhangulat mégsem alakult ki náluk, ugyanis 2018-as Európa-bajnoki címüknek köszönhetően a francia lányok már korábban kijutottak a 2020-as nyári olimpiára. Ez alapján logikusnak tűnhet, hogy egy olyan rutinos edző, mint Krumbholz, nem egy Eb-re időzíti a csúcsformát, amikor már zsebben a kvóta.

Szemben a férfiakkal, akiknek ez a mostani korai búcsú még bőven okozhat fejtörést a tokiói kijutással kapcsolatban. De előbb vegyük sorra az okokat, melyek Karabaticék kudarcához vezethettek.

Ha magát az összetételét vizsgáljuk a francia férfiválogatottnak, arra juthatunk, hogy az lett a csalódást keltő szereplés oka, amit a legnagyobb erősségüknek gondolt mindenki. Túl sok világsztár nem kifizetődő, ha az aktuális világesemény előtt nem tudják egymás között, illetve a szövetségi kapitány segítségével leosztani a lapokat.

Nedim Remili egyike a négy világklasszis francia jobbátlövőnek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael

Melvyn Richardson, Dika Mem, Nedim Remili, Valentin Porte. Négy olyan világklasszis jobbátlövő, akikért sorba állna bármelyik nemzeti és klubcsapat.

Klubjaikban mindannyian 60 percet játszanak a BL-ben, ez döntés elé kellett volna, hogy állítsa Didier Dinart-t, a franciák szövetségi kapitányát. Azonban abból, ahogyan a portugálok és a norvégok ellen meccselt, úgy érezhettük, hogy mindenkinek egyformán szeretne játéklehetőséget adni. Ez esetükben nem működött.

Aztán ott van még az is, hogy aki figyelemmel kísérte a portugál kézilabda fejlődését az elmúlt két-három évben, annak nem okozhat meglepetést, hogy a továbbjutásért harcolnak két, tornagyőzelemre is esélyes válogatott ellen.

Portugália 2019. április 11-én az Eb-selejtezőben egyszer már legyőzte Franciaországot, akkor 33-27-re.

Ezután a junior-, és ificsapatuk is elődöntőt játszott a nyári korosztályos világbajnokságokon. Vagyis mondhatjuk, hogy a sors a francia hölgyek mellett az urak kezét sem fogta ebben a szezonban.

Luc Abalo egészen biztosan utolsó Eb-jén szerepel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael

De vissza a franciákra. A torna előtt jelentették be, hogy a 2020-as nyári olimpia lenne három legendájuk, Michaël Guigou, Luc Abalo és Cedric Sorhaindo utolsó nagy tornája. Rajtuk kívül már csak Nikola Karabatic tagja a válogatottnak abból a generációból, amelyik a 2010-es évek elején uralta a férfi szakágat. A fiatalok tehetségesek, és utánpótlás szinten még eredményesebbek is, mint az aranygeneráció, azonban még nem tudják olyan szinten uralni a mérkőzéseket, ahogyan elődeik tudták.

Portugália szinte végig jobban játszott náluk az első fordulóban, és megérdemelten nyert 28-25-re. Aztán hiába vezettek Norvégia ellen még a 44. percben is, nem láttuk, hogyan kerekedhetnének a végül 10 gólig jutó Sander Sagosen által vezetett hazaiak fölé. Nem is tudtak, 28-26-os vereség lett a vége.

Mivel az Eb-n immáron nem négy, hanem hat darab négyes csoport van, így azokból nem három-három, csak két-két együttes jut tovább a középdöntőbe. Ez pedig azt jelenti, hogy

Franciaország legjobb esetben is csak a 13. helyen zárhatja az Európa-bajnokságot, ami története legrosszabb helyezése lesz.

Vajon meddig számíthat még Nikola Karabatic játékára a francia válogatott? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael

A franciák szerencséje, hogy 2019-es vb-bronzérmüknek köszönhetően már biztos a helyük az áprilisi olimpiai selejtezőtornán. Érdekesség, hogy mind a 2012-es (11. hely), mind a 2016-os (5. hely) kontinensviadalon visszafogott teljesítményt nyújtott az akkor még Claude Onesta által dirigált együttes, hogy aztán az olimpián mindkét alkalommal döntőbe jusson. Most azonban van egy különbség: ezúttal nem nyerték meg azt a világbajnokságot, ami egyenes ágon kvalifikál az ötkarikás játékokra.

Legutóbb a 2008-as pekingi nyári játékok előtt kellett selejtezniük,

akkor egy nehéz csoportból, Spanyolország, Norvégia és Tunézia társaságából tudtak kijutni Kínába, hogy onnan aranyéremmel térhessenek haza. Könnyen lehet, hogy áprilisban hasonló erősségű ellenfelek várnak majd az átalakulóban lévő sztáralakulatra, márpedig az ördög nem alszik, erről elég a legutóbbi olimpiáról az utolsó pillanatban lemaradó Spanyolországot megkérdezni.