Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott könnyedén, 20-2-re legyőzte Szlovákiát az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. Bíró Attila csapata ezzel továbbra is hibátlanul áll, de még csak most jön a neheze, szerdán ugyanis Oroszország lesz az ellenfél.

A budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda-Európa-bajnokságon hétfőn is a nőké volt a főszerep. A csoportkör második fordulójában a házigazda magyar válogatott Szlovákia ellen ugrott medencébe, és előzetesen ez a feladat sem okozhatott nagyobb gondot, mint egy nappal ezelőtt a horvát válogatott, amelyet Bíró Attila csapata 25-6-ra győzött le. A szövetségi kapitány ezúttal Kasó Orsolyát nevezte a kapuba, Gangl Edina pihenőt kapott a mérkőzés elején.

A magyar válogatott erődemonstrációt tartott a meccsen Fotó: Polyák Attila - Origo

Győztes magyar ráúszással indult a meccs, majd megszületett az első gólunk is, Parkes Rebecca volt szemfüles egy kipattanó labdánál. Némi meglepetésre azonnal jött a válasz, aztán Gurisatti Gréta talált be emberelőnyből, majd Keszthelyi Rita is megszerezte első gólját egy megúszás végén. Kasó is bemutatta első védését, a túloldalon pedig ismét Keszthelyi volt eredményes, ezúttal fórból. Alig több mint három perc telt el a mérkőzésből, de már ekkor világosan látszott, hogy nincs egy súlycsoportban a két válogatott.

Gyöngyössy Anikó próbálkozik csavarral Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokat próbálkoztunk centerjátékkal, de ez kevesebb sikert hozott az első negyedben, a védekezés viszont abszolút rendben volt, sokszor lövésig sem jutottak el a szlovákok. A játékrész végén aztán Gyöngyössy Anikó betalált közelről, ezzel 5-1 lett az állás.

A második felvonás is magyar góllal indult, Rybanska Natasa pattintott messziről a jobb felsőbe, majd duplázott létszámfölényből. Pár másodperccel később Szilágyi Dorottya is feliratkozott a gólszerzők közé egy megúszás után, kezdett edzőmeccs hangulata lenni az összecsapásnak. Leimeter Dóra is betalált jobb szélről, majd kivédekeztünk egy emberhátrányt, vagyis Kasó végre ismét találkozott a labdával. Rybanska révén megszületett a 10. magyar gól is, így félidőben 10-1 volt az állás. Sokatmondó adat, hogy a szlovákoknak a félidőben 3 kaput eltaláló lövésük volt.

Garda Krisztina nem kímélte az ellenfelet Fotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik negyed elején ötmétereshez jutottunk, amit Keszthelyi vágott be, nem sokkal később Garda Krisztina bombázott a szlovák kapuba. Majd újabb emberelőnyhöz jutottunk, Keszthelyi pedig szinte azonnal kilőtte a rövid felső sarkot. Gangl Edina is lehetőséget kapott a második félidőben, rögtön egy védéssel mutatkozott be. Pár perccel később viszont ő is tehetetlen volt, Daniela Katlovska parádésan ejtette át a magyar kapust, ez volt a találkozó addigi legszebb gólja. A játékrész utolsó percében jól megjárattuk fórban a labdát, amit aztán Leimeter zúdított be.

Minden ráúszás a kék sapkás magyar válogatotté volt Fotó: Polyák Attila - Origo

A ráúszásokat 4/4-gyel zártuk, Keszthelyi pedig meglőtte 5. gólját. Egy kontra után Szilágyi is betalált, ez volt a 16. magyar gól, a tizenhetediket aztán Vályi Vanda szerezte. Keszthelyi és Leimeter sem állt le a góllövéssel, Illés Anna révén pedig megvolt a 20. is. Több pedig már nem is született, azaz Magyarország könnyedén, 20-2-re legyőzte Szlovákiát. Szerdán jön a komoly erőpróba, a csoport egyik legerősebb csapata, Oroszország ellen.

Végeredmény, női vízilabda Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló:
Magyarország - Szlovákia 20-2 (5-1, 5-0, 4-1, 6-0)
A magyar gólszerzők: Keszthelyi 6, Rybanska, Leimeter 3-3, Szilágyi 2, Garda, Gurisatti, Parkes, Gyöngyössy, Illés, Vályi 1-1.

– mondta a válogatott csapatkapitánya, Keszthelyi Rita.

"Tegnap azt mondtam, jó volt egy ráhangolódó mérkőzés, a mai már kicsit sok volt, örültem, hogy vége lett. Kicsit szenvedős volt a partról is, nem volt annyira gördülékeny a játékunk, de majd szerdára az is kialakul remélhetőleg.

Keszthelyi Rita volt a mezőny legeredményesebb játékosa Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem tudtunk úgy pörögni, ahogy szerettem volna, néha belealudtunk a meccsbe, de voltak szép momentumaink. Ez a realitás, ebben még lehet pár gól a részünkről, de sokkal több nem. A védekezés ma jobb volt, mint tegnap, de nem tudom, hogy a szlovák csapat erősebb-e a horvátnál. Hosszú távon nem mérvadó az eredmény, mert ők nem a mi szintünk, viszont minden tiszteletem az övék.

– elemzett Bíró Attila szövetségi kapitány.