Vágólapra másolva!
A magyar válogatott szenzációs játékkal bravúros döntetlent (24-24) játszott az olimpiai és világbajnok Dániával a kézilabda Európa-bajnokság második fordulójában, így az utolsó csoportmeccs előtt veretlenül, három ponttal a továbbjutást érő második helyen áll a négyesben. A főszereplők segítségével idéztük fel a legfontosabb pillanatokat.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Mikler Roland a csapat kapitánya ezúttal is büszke lehetett a magyar válogatott teljesítményére, a fegyelmezett játék, és a gyakorlatilag 60 percig tartó koncentráció egy pontot ért a világ egyik, ha nem legjobb csapata ellen. "Előzetesen természetesen aláírtam volna a döntetlent, de ma valahogy nem azt az arcát mutatta a dán csapat, amelyik vb-t és olimpiát nyert. Ezért bármilyen furcsán hangzik, van bennem némi keserűség, hogy nem sikerült legyőznünk őket. Egyenként világklasszisok, de most valahogy együtt nem működnek igazán.

De nem venném el a mi érdemünket, mert taktikusan, higgadtan, és a fiatalság ellenére végig rutinosan játszottunk.

Kívülről úgy tűnt, hogy a nyitott védekezéssel megleptük a dánokat, ez belülről is így nézett ki?

Abszolút, egy napunk volt felkészülni belőlük, és ez egy nagyon jó választás volt a szakmai stáb részéről.

Mikler Roland és Hornyák Péter a dánok ellen is remekül játszott Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Össze lehet hasonlítani a szombati történelmi oroszok elleni sikert, és az olimpiai és világbajnok ellen elért döntetlent?

Ez egy győzelemmel felérő pontszerzés volt, ha őszinték akarunk lenni, nem hinném, hogy erre bárki számított volna.

Rajtunk kívül persze, mert mi úgy jöttünk ki erre a meccsre, hogy semmi veszítenivalónk nincs. Ha csak tapasztalatot szerzünk egy ilyen tempóban kézilabdázó, világsztárokkal felálló együttes ellen, már azzal nyertünk.

A balszélső Bóka Bendegúzt arról kérdeztük, vajon kell-e annál nagyobb dicséret a magyar csapatnak, minthogy a dán válogatott az 58. percben vezetett először a találkozón?

és bár a két bravúr ellenére egy harmadikra is szükségünk lesz a továbbjutáshoz, ezek után talán már mindenki elhiszi, hogy a lehetetlenre is képesek lehetünk. Szerencsére megint ült a taktika, megfogtuk a meccs elején a dánokat, akik utána nem találták a ritmust, és végig futottak az eredmény után."

Izland ennek az eredménynek köszönhetően már biztosan továbbjutott. Számíthat ez szerdán az egymás elleni meccsen?
Mindig azt kéri tőlünk a szakmai stáb, hogy ne foglalkozzunk a riválisokkal, csakis magunkkal. Biztosan felkészülünk majd belőlük, és kielemezzük a lehetséges gyengepontokat, és bár a döntetlen is elég lehet a számunkra,

ahogyan az oroszok és a dánok ellen, úgy ellenük is a győzelem reményében lépünk majd pályára.

Természetesen a csapat jobbszélsője, Hornyák Péter is elégedetten értékelt. "Nagyon nagy meccset játszottunk, meg is nyerhettük volna, ez pedig óriási eredmény egy olimpiai és világbajnok ellen. Izland számára gyakorlatilag nem lesz tétje a szerdai találkozónak, hiszen már továbbjutottak, nekünk viszont annál több, úgyhogy továbbra is maximális hőfokon kell égnünk, ez akár az előny is lehet a mi szempontunkból. Hogy mi lehet a kulcs azon a mérkőzésen?

Szita Zoltán kulcspillanatokban szerzett bombagólokat Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A meccs egyik legjobbja, a kiélezett pillanatokban kulcsfontosságú gólokat dobó Szita Zoltán így tekintett vissza a találkozóra.

"Minden támadás egy élet-halál harc volt, sokszor nem gondolkoztam, csak tüzeltem - szerencsére elég jól ültek a lövések.

Koncentráltak voltunk, és bár a hajrára belefáradtunk, mert nem igazán pihentettek minket, ennek ellenére nagyon boldog vagyok."

Elrontottuk a dánok játékát, vagy jelenleg "csak" ennyi van ebben a gyakorlatilag világválogatottban?

Szerintem inkább előbbi, az akarat és ez az 5-1-es védekezés érezhetően nem ízlett nekik.

A szívünk megint a végéig hajtott minket, és ez ezt a bravúros döntetlent eredményezte.

Leikszeltünk a világ legjobbjaival, gyakorlatilag mindenki topklubokban játszik tőlük, mi pedig még a csapatépítés elején járunk. Persze, jó lett volna nyerni, de ezúttal is jóval túlteljesítettük az elvárásokat.

Nikolaj Jacobsen, a dán válogatott szövetségi kapitánya

"Ha az egész meccset nézzük, egy pontot szereztünk, de ha csak az utolsó perceket, egyet veszítettünk. Okosabban kellett volna játszanunk a hajrában, de nem voltunk elég higgadtak a támadásoknál, ezért nem nyertünk. Tudtuk, hogy tehetséges fiatalok alkotják a magyar csapatot, fel is készültünk belőlük, ennek ellenére csak saját magunkat okolhatjuk, amiért nem tudtuk legyőzni őket. Megvoltak a helyzeteink, de pontatlanok voltak a befejezések, vagy éppen az ezúttal is szenzációsan védő Mikler Roland tudott menteni."

A magyar csapat utolsó csoportmeccsét szerdán 18.15-től a már továbbjutó Izland ellen vívja.