Vágólapra másolva!
A házigazda magyar válogatott vasárnap a papírformának megfelelően, a horvátok felett aratott sima (25-6) győzelemmel kezdte meg szereplését a Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon. A találkozót követően a magyar csapat főszereplői értékeltek. 

A magyar női válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila elégedett volt a csapattal a mérkőzést követően, de mint kiemelte, majd csak szerdán kezdődik az igazi Eb a válogatott számára.

Bíró Attila szerint az oroszok ellen kell majd igazán jól játszani Fotó: Koncz Márton - Origo

„Egy-egy taktikai elemet gyakoroltunk a meccsen, de sokat nem akartunk, már az ellenfél erősségéből adódóan sem.

Gyakorlatilag csak a gólkülönbség volt a kérdés a mérkőzésen. Helyenként szép és eredményes játékkal tudtuk kiszolgálni a közönséget.

Ez volt a pihenőnapunk, holnap már nehezebb lesz, de szerdára kell jó formába lendülnünk. Bízom benne, hogy a kezdeti lámpaláz el fog múlni, holnap még magabiztosabban fogunk majd játszani. Örülök neki, hogy nem az oroszokkal kezdtünk egyből, bár az se lett volna olyan nagy probléma. A riválisainknak is van két-három hasonló felhozó találkozója, de szerintem ez nem baj. Kicsit még szokni tudjuk a környezetet, a közönséget. Szerdára ezt úgy meg fogják már szokni a lányok, hogy a külső körülményeket ki tudják teljesen zárni."

Gurisatti Gréta szerint mindig csak a következő mérkőzésre szabad koncentrálni Fotó: Koncz Márton - Origo

Gurisatti Gréta három góllal és jó játékkal járult hozzá a horvátok elleni kiütéses győzelemhez, amelyet szerinte a helyén kell azért kezelni.

„Magabiztosan nyertünk, első mérkőzésnek szerintem kiváló volt. Nyilván nekünk is szokni kell az atmoszférát, hiába edzettünk itt egy hónapon keresztül.

Teljesen más érzés, amikor az ember úgy jön be, hogy sokan vannak a lelátón. Szeretném is megköszönni a szurkolást a közönségnek. Remélem, hogy egyre többen jönnek majd ki. Aki itt volt, az sok szép gólt láthatott. Nyilván voltak olyan helyzetek, akár a részemről is, amelyeket illik belőni. Ma így sikerült, ezzel már felesleges foglalkozni. Nem ebből a meccsből kell kiindulni. Mindenképpen jó, hogy ilyen az első meccs. Annak örülök, hogy sok gólt lőttünk, még akkor is,

mert mégiscsak Eb-találkozó volt. Csak az Eb-re koncentrálunk, mert

ha arra figyelnénk, hogy mi lesz az olimpián, akkor biztosan nem sikerülne kijutni.

Ez egy fontos állomás, de még az Eb végéig is sok meccs van, azokon kell győzni. Az Európa-bajnokságon nem túllenni akarunk, hanem minden meccset megnyerni, főleg hazai pályán."

Gangl Edina a szurkolókat dicsérte Fotó: Koncz Márton - Origo

Gangl Edina kezdett a horvátok ellen a magyar kapuban, bár kapott gólokat, azért több bravúrt is bemutatott. A magyar kapus azonban a 19 gólos siker ellenére sem volt teljesen elégedett.

Sok hibával játszottunk elől és hátul is. Azt gondolom, hogy egy horvát csapat ellen nem kaphattunk volna ennyit.

Ezek a hibák a következő meccseken már nem fognak beleférni, főleg az oroszok ellen. Ha most hat gólt kaptunk, akkor az oroszok háromszor ennyit fognak szerezni, ha így játszunk. Elől pedig sajnos maradtak ki ziccerek. Nem vagyok elégedett, hiába arattunk magabiztos sikert. Első meccsnek jó volt, ha jól emlékszem, én is először védtem a horvátok ellen. Összességében viszont a 19 gólos győzelmet nem kell megmagyarázni. Legalább átéreztük, milyen a hangulat, be lehetett lőni a kaput, de a játékvezetői felfogást is megtapasztalhattuk.

Ezeket a mérkőzéseket is le kell játszani, ezeket is ugyanúgy komolyan vesszük. Persze elsősorban a szerdai meccsre koncentrálunk.

Fantasztikus érzés volt, hogy ilyen nagyszerű szurkolást kaptunk. Kívánom minden sportolónak, hogy tapasztalja meg, milyen hazai tábor előtt játszani. Már most sokan látogattak ki, pedig még csak egy horvátok elleni mérkőzés volt. Ennél csak többen lesznek, reményeim szerint a végén majd telt ház előtt is játszhatunk."

Keszthelyi Rita öt góllal a mezőny legeredményesebb játékosa volt Fotó: Koncz Márton - Origo

Keszthelyi Rita szerint a horvátok elleni meccs pont jó volt arra, hogy mindenki egy kis önbizalmat szerezzen a folytatásra.

Olyan mérkőzés volt, amely az első szokott általában lenni egy világeseményen. Nyilván vannak, akik még izgulnak, akiknek szokniuk kell a környezetet. Akadnak a csapatban rutinosabb és rutintalanabb játékosok is, így mindenki teljesen máshogy tud egy ilyen meccsre felpörögni. Amit ki kellett hozni ebből a találkozóból, azt kihoztuk, persze van hova fejlődni. Összességében viszont

"A gólarány csak akkor fog számítani, ha úgy alakulnak az eredmények, de mi ezt nem szeretnénk. Azon leszünk, hogy ne kelljen számolgatni. Mindenki önbizalmat tudott szerezni a folytatásra. A szlovákok ellen is hasonló meccs vár ránk, remélem, hogy kevés gólon tartjuk majd őket."