Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott bravúros győzelemmel kezdett a svédországi kézi-Eb-n, 26-25-re győzte le Oroszország csapatát - világversenyen, története során először. Nagy László egy nappal a meccs után, Malmőben beszélt az Origónak a nagyszerű rajtról és a további célokról.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Malmőből.

Az Európa-bajnokságot megelőzően Gulyás István szövetségi kapitány, és ön is úgy fogalmazott, az eredményektől függetlenül elégedettek lesznek a csapattal, ha viszontlátják a begyakorolt figurákat és technikai elemeket. Mindent megvalósítottak az elképzelésből a játékosok?
Nagy vonalakban igen. Kisebb nagyobb félreértéseket leszámítva mind támadásban, mind védekezésben betartotta a csapat a kért stratégiát.

Végig volt tartásunk, és az egész meccsen hihetetlenül fegyelmezetten játszottunk,

ez is nagyon fontos volt. Hinni, és bízni kell a fiúknak önmagukban, mert akkor ilyen sikerekre képes ez a társaság.

Ha már a fegyelmet említette, hihetetlenül érett kézilabdát mutatott be a válogatott, amely annak tükrében volt különösen kellemes meglepetés, hogy a magyar az egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapat a kontinenstornán.
Kezdettől fogva sulykoltuk, hogy ha eredményeket akarunk elérni, az csakis 100 százalékos koncentrációval sikerülhet. Szerencsére fejben mindenki nagyon ott volt, ha kellett lassítottuk a játékot, türelmesek voltunk, emiatt tudtuk ezt a teljesítményt gyakorlatilag 60 percig fenntartani. Az osztrákok és a csehek elleni felkészülési meccseken már képesek voltunk hasonlóra, így bíztunk benne, hogy élesben is meg tudjuk ismételni.

Kevés eladott labdánk volt, és relatív kevés technikai hibával játszottunk, így az oroszok nem tudtak minket lekontrázni.

Nagy László és a szakmai stáb nagyon elégedett volt a játékosokkal a bravúros, oroszok elleni győzelem után Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A magyar válogatott világversenyen még sohasem győzte le az orosz, korábban szovjet csapatot, egészen szombat estig. Belegondolt már abba, hogy történelmet írtak?

Maradjunk akkor a szakmai stábnál, amelynek láthatóan minden tagja kiveszi a részét a "munkából": Gulyás István szövetségi kapitányon, és Chema Rodriguez másodedzőn kívül ön is többször kiabált be taktikai utasításokat az oldalvonal mellől. Jelenleg alelnökként, és csapatmenedzserként ül a kispadon, ez változhat a jövőben?
Egyelőre nagyon jól érzem magam a bőrömben, és ezekben a szerepkörökben, de meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Az ambíció persze megvan bennem, Spanyolországban tavaly már el is kezdtem az edzői képzést, és ha minden jól megy, idén nyáron be is fejezem.

Mindenki számára óriási megtiszteltetés, ha egy nemzeti csapatot irányíthat, de egyelőre ez a felállás jónak tűnik, jól működünk így együtt, úgyhogy eszem ágában sem lenne megbontani.

Sokszor hangoztatták korábban, hogy sem teher, sem eredménykényszer nincs a játékosokon, türelemre és bizalomra van leginkább szükségük. Ez az oroszok legyőzésével valamelyest megváltozott?
Biztos, hogy ez a siker mindenkinek növelte az önbizalmát, és nyilván evés közben jön meg az étvágy, viszont a dánok teljesen más játékerőt képviselnek, mint az oroszok, így teljesen más meccs is lesz a hétfői. De ugyanabban a szellemben készülünk, és ha a taktikus és fegyelmezett játék ezúttal is sikerül, akkor miért ne okozhatnánk újabb meglepetést? Főleg, hogy előző évben a vb-felkészülés jegyében egy barátságos meccsen meg is vertük őket, abból a győzelemből érzelmileg lehet, és kell is táplálkozni.

Hétfőn este Dánia ellen lép pályára a magyar csapat Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

Mi az, amire leginkább oda kell majd figyelni az olimpiai és világbajnoki címvédő elleni összecsapáson?
Nehéz, mert gyakorlatilag az első játékostól az utolsóig világklasszisok alkotják a keretüket, nem is tudom lehet-e egyáltalán gyenge pontokról beszélni velük kapcsolatban. Az Izland elleni meccsen pontatlanok voltak, és talán a kapuban az elvárt szint alatt teljesítettek, hiányoztak a bravúrok.

Egyértelmű, hogy az esetleges hibáikat ki kell használnunk, és egy percig sem lehetünk megilletődöttek.

Emellett nagyon vigyáznunk kell, hogy ezúttal se legyen sok eladott labdánk, és technikai hibánk, mert kegyetlenül gyorsak, és biztosan azonnal megbüntetik őket.

Számít, hogy Koppenhága közelsége miatt gyakorlatilag hazai pályán játszhatnak majd, ami több mint 10 ezer dán szurkolót jelent?
Aki volt már világversenyen, az nyilván tudja, mit jelent ez, de a csapat fele gyakorlatilag most debütál felnőtt tornán, így nekik biztosan új lesz a helyzet.

A Magyarország - Dánia mérkőzés hétfőn 20.30-kor kezdődik, oldalunkon a megszokott módon élő közvetítéssel jelentkezünk majd.