Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott szenzációs játékkal és győzelemmel kezdte meg szereplését az Európa-bajnokságon: Gulyás István együttese 26-25-re nyert az előzetesen esélyesebbnek vélt orosz csapat ellen. A találkozó után a szövetségi kapitány, valamint a meccs főszereplői nyilatkoztak a vegyes zónában az Origo helyszíni tudósítójának.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Malmőből.

- kezdte értékelését Gulyás István. "Voltak persze hullámvölgyeink, tanuljuk még egymást, eladott labdák, figyelmetlenségek, és talán néha mi is késtünk az időkérésekkel, de szerencsére kijöttünk ezekből a nehéz helyzetekből is. Előzetesen egyébként azt beszéltük a szakmai stáb többi tagjával, hogy ha olyan teljesítményt nyújtunk, mint a csehek elleni utolsó felkészülési meccsen, ugyanazzal a tűzzel, akkor végig pariban lehetünk.

Kulcsfontosságú volt még, hogy Zsitnyikovot és Atmant kivegyük a játékból, szerencsére ez is sikerült.

Voltak meg nem értések, néha elcsúsztunk, de összességében rengeteg olyan dolgot kaptunk vissza a csapattól, amit gyakoroltunk."

Gulyás István (elöl) és a szakmai stáb rengeteg olyan dolgot látott viszont a csapattól, amit előzetesen gyakoroltak Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A szövetségi kapitány az Origo kérdésére azt is elárulta, mit jelenthet ez a remek rajt a kontinensviadalon. "Ez egy állomás, méghozzá az első, természetesen nagyon fontos, de nem akarom megcáfolni saját magam, az építkezés a lényeg. Nem lenne persze rossz, ha most a dánok és az izlandiak döntetlent játszanának, de a viccet félretéve,

nekünk magunkra kell koncentrálnunk. Ebből a győzelemből viszont bőven erőt lehet meríteni a folytatásra."

A meccs legjobbjának megválasztott Mikler Roland is boldogan idézte fel a mérkőzés kulcspillanatait. "Hullámzó meccs volt, voltak rendkívül jó szakaszai, többször is vezettünk négy góllal, de sajnos utána butaságokat csináltunk, visszaengedtük az oroszokat. Legyünk őszinték, nem mi voltunk ennek a találkozónak az esélyesei, de amit korábban már hangsúlyoztam,

nálunk jobban senki sem harcolhat a győzelemért, ezt a sikert pedig mi jobban akartuk.

Vannak olyan begyakorolt elemek persze, amiket meg kell valósítanunk, de ez önmagában kevés lett volna. Rendkívül büszke vagyok a csapatra."

A válogatott kapitánya a remek védelmet is kiemelte. "Nagyszerűen dolgozott mindenki, a meccs nagy részében nagyon jól működött a védelmünk. Szerencsére nekem is jól ment, de ehhez kellett az a segítség, amit a többiektől kaptam. De ebben még ennél is több van, főleg, ha támadásban kicsit jobban vigyázunk a labdákra.

Szó sincs persze arról, hogy elégedetlen lennék, ez egy nagyszerű nap a számunkra."

Mikler végül felidézte az utolsó pillanatban bemutatott bravúrját is. "Szerencsésen alakult a dolog, mert bár sikerült beleérnem a lövésbe, de a kapufára pattant a labda.

Balogh Zsolt volt a magyar válogatott legeredményesebb játékosa Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A magyar csapat legeredményesebb játékosának Balogh Zsolt bizonyult, aki hétszer volt eredményes, többek között ötből öt hétméterest is gólra váltott.

"Rendkívül fontos, hogy rögtön megérezték a siker ízét azok a fiatalok, akiknek ez volt az első meccsük egy nagy tornán. Nagyon büszke vagyok a srácokra, mindenki hozzátette a magáét, ez igazi csapatmunka volt.

Rolival (Mikler Roland - a szerk.) mi vagyunk a rangidősek, nekünk extrán segítenünk kell a többieknek, és ő is nagyszerűen védett, én pedig főleg a heteseknél tudtam megadni a magabiztosságot a csapatnak. Szerencsére ha az első büntetők bemennek, onnantól magabiztos vagyok, nem is nézem utána az eredményt, se semmit, nem akarom, hogy bármi befolyásoljon, csak odaállok a vonalra, és gólt akarok szerezni."

A győzelem után a közösségi média felületeit elárasztották a csapatot méltató, és a játékosokat dicsőítő üzenetek, ezzel kapcsolatban a Tatabánya jobbátlövője így vélekedett. "

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire megtisztelő a válogatott mezében játsznai, és micsoda érzés, amikor egy ország szíve egyszerre dobban,

és az ehhez hasonló győzelmek még közelebb hozzák a szurkolókat és a játékoskat egymáshoz. Nagyon jó ezeket átélni, de remélem, hogy ez csak a kezdet, és lesznek még hasonló pillanataink."

A következő meccsre hétfő estig kell várni, 20:30-kor lép pályára legközelebb a magyar válogatott a világ- és olimpiai bajnok Dánia ellen.