A bolygó hollandi lett az Európai Kézilabda-szövetség kedvenc operája

Vienna International Airport Vienna airport TRAFFIC flight Austrian travel TRANSPORT terminal DEPARTURE check-in AIR TRAFFIC
Feature - Vienna International Airport - in Schwechat, Austria, on July 11, 2019. sign - 20190711_PD1718 (Photo credit should read "HERBERT NEUBAUER/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
Egészen nagy távolságokat kell leküzdenie egyes csapatoknak a 14. férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Két, elődöntőre esélyes csapatnak is oda-vissza át kell repülnie a kontinenst észak-déli irányban, ha a papírforma szerint sokáig jutnak a kontinensviadalon.

A C-csoport 1. és 2. helyezettjéről (várhatóan a spanyol és a német csapatról) van szó. Ennek a két, elődöntőre is esélyes együttesnek oda-vissza át kell repülnie a kontinens észak-déli irányban, ha a papírforma szerint sokáig jutnak a kontinensviadalon.

A 2020. január 9-26. között megrendezésre kerülő 14. férfi kézilabda Európa-bajnokság lesz az első, amelyiken 24 nemzet vehet részt. Hogy van-e ennyi jó csapat Európában, valamint a magyar válogatott esélyeiről az eseményt megelőző felvezetőnkben már foglalkoztunk. Most ejtsünk pár szót az esemény földrajzi viszonyairól.

Az Európai Kézilabda-szövetség úgy döntött, hogy a 2020-as évek első Eb-jét három különböző ország rendezze meg.

A Skandináviában található Norvégia és Svédország mellett az EHF központjának számító Ausztria lesznek a mérkőzések helyszínei.

Az Uwe Gensheimer vezette német válogatottnak oda-vissza át kellene repülnie Európát, ha a legjobbak szeretnének lenni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Arnold

Az EHF ezt úgy oldotta meg, hogy a hat darab négyes csoport közül két-két kvartettet kapott mind a három ország. A középdöntőket pedig az osztrák fővárosban Bécsben, illetve a svéd Malmöben rendezik meg. Az elődöntőket és a döntőket magába foglaló Final Weekend helyszíne pedig a 35 ezer fős stockholmi Tele 2 Arena lesz.

A magyar válogatott Malmöben kezd az E-csoportban Dánia, Oroszország és Izland társaságában, majd ha a felsorolt három ellenfélből legalább kettőt megelőz, akkor ugyanitt is folytatja. Abban az esetben, ha eljutnak a legjobb négy közé, akkor szintén maradhatna Svédországban – lehet, hogy egy ilyen útra már inkább Dániát kellett volna behelyettesítenünk a magyar helyett, de nem ez a lényeg.

Hanem az, hogy

vannak olyan, potenciális elődöntőre is esélyes csapatok, akik a norvégiai Trondheimben kezdenek a csoportban, hogy aztán Bécsben középdöntőzhessenek, majd végül visszarepüljenek Stockholmba a Final Weekendre.

Név szerint Spanyolország és Németország a két pórul járt csapat.

Tekintve hogy három ország a rendező, ezért matematikailag megoldhatatlan lett volna, hogy ne legyen olyan csapat, akinek ezt az utat bejárnia, ez egy újabb megkérdőjelezhető döntés az EHF részéről. Pontosan olyan, mint amilyen az volt, hogy már a sorsolás előtt a 24-ből hat csapatot földrajzi alapon előre beosztottak valamelyik csoportba.

Ekkora távolságot sem ezelőtt, sem ezután nem kell majd egyetlen csapatnak sem megtennie, mert a 2022-es Eb-t két szomszédos ország, Szlovákia és Magyarország közösen, a 2024-est pedig - a nagyobb területű - Németország rendezi egyedül.