Vágólapra másolva!
2020. március 18-22. között India fővárosában, Új-Delhiben rendezi meg a FIBA a 3x3-as szakág férfi és női olimpiai selejtezőjét. A női tornán a vb-ezüstérmes magyar válogatott is harcba száll a tokiói részvételért. A nőknél az első három csapat jut ki az olimpiára.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, rögzítsük a tényeket.

  • A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott a 2019-es amszterdami világbajnokságon ezüstérmes lett. A második helyezés azt jelentette, hogy Károlyi Andrea csapata kijutott a szakág olimpiai selejtezőjére.
  • 2019. október 7-én a FIBA közleményben jelentette be, hogy a 3x3-as női és férfi olimpiai kvalifikációs tornát Indiában rendezik meg. További információk ezzel kapcsolatban akkor nem láttak napvilágot.
  • A Wikipédia oldalán (amelyet azért nem vehetünk hivatalos tájékoztatásnak) az szerepel, hogy az esemény pontos időpontja 2020. március 18-22. Helyszínről ezen az oldalon sem írtak.
  • A FIBA 3x3-as hivatalos oldalán még ennyi sincs. Ott hetek óta az áll, hogy a 3x3-as olimpiai selejtező Indiában lesz, az időpont 2020. március 1-31. között (valamikor), mert azt mindenki tudja, hogy egy ilyen torna nem tart 30 napig.
  • Az Indiai Kosárlabda Szövetség hivatalos oldalán csak a FIBA közleményét másolták át, amely 2019. október 7-én került a nyilvánosság elé.
  • A tornán összesen 40 válogatott indul (20 férfi és 20 női csapat). Megtörtént a sorsolás is. A magyar női válogatott a C-csoportba kapott besorolást. A csoportban Hollandia, Észtország, Fehéroroszország, Srí Lanka és Magyarország szerepel.
  • Az indiai olimpiai selejtező első három csapata biztosan kijut az olimpiára.
  • A tokiói játékokon a világranglista-helyezések alapján már kijutott az olimpiára Mongólia, Románia, Kína és Oroszország. Indiából három csapat csatlakozik hozzájuk, a nyolcadik helyet pedig az utolsó nemzetközi kvalifikációs versenyen, Budapesten lehet megszerezni. Japán, mint rendező ország, a férfi 3x3-as tornán alanyi jogon, a rendező ország képviselőjeként biztosan résztvevő, a nőknél viszont a selejtezőben indul.

Hétfőn délelőtt azonban fellebbent a fátyol.

Az Origo telefonon beszélt az MKOSZ munkatársával, Vereb Józseffel, aki a 3x3-as szakág referense a magyar szövetségben. A szakember azt a tájékoztatást adta, hogy a napokban kapták meg a FIBA körlevelét, amelyben a nemzetközi szövetség azt írta, hogy az olimpiai selejtezőre az indiai fővárosban, Új-Delhiben kerül sor 2020. március 18. és 22. között.

Mindez pár kérdést még felvet. Nézzük először ezt a március 18-22. közötti időpontot. A magyar női 3x3-as válogatott tagjai közül Cheysea Goree és Medgyessy Dóra a DVTK játékosa, Theodoreán Alexandra a Szekszárd kosárlabdázója, Papp Klaudia a Győrben pattogtat. Jelen állás szerint a női NB I A-csoportjában az alapszakasz záró fordulója 2020. március 14-re van kiírva. Ha a 3x3-as válogatott március 18-án Indiában kezdi meg az olimpiai selejtezőt, akkor az érintett kluboknak, de a szövetségnek is lépnie kell valamit, mert azt nehezen lehet elképzelni, hogy a játékosok felkészülés nélkül, a klubokból, az NB I-es meccsekről beesve induljanak el Indiába. Úgy tudjuk, hogy a szövetség elnöksége már elvi határozatot hozott arról, hogy amint hivatalossá válik az olimpiai selejtező időpontja, akár a bajnokságot is megszakítja. Erről majd hivatalosan később születik döntés.

Arról nem is beszélve, hogy a Magyarország és India közötti 4,5 órás időeltolódás miatt valamiféle akklimatizáció is szükséges lesz a játékosok számára.

Érdemes azt is megnézni, hogy a női kosárlabda Euroligában a negyeddöntők második mérkőzéseinek időpontja 2020. március 8. (tehát 10 nappal március 18. előtt), a női Európa Kupában pedig ugyanez március 12. (azaz hat nappal március 18. előtt). Azt most még nem tudjuk, hogy a Szekszárd, vagy a DVTK ebben érdekelt lesz-e (egyelőre mindkét csapat versenyben van a sorozatban), de azt igen, hogy a hagyományos kosárlabda-események időbeosztása egyelőre nem igazodik a 3x3-as olimpiai selejtezőhöz. Ez azoknak az országoknak a gond, amelyeknek 3x3-as csapataiban olyan játékosok szerepelnek, akik az idény közben a hagyományos 5 fős kosárlabda-bajnokságokban játszanak.

Ugyanakkor Vereb József erre a kérdésre azt mondta, hogy a FIBA illetékesei már dolgoznak az időpontok harmonizálásán, amely a nőknél valóban gondot jelenthet.

A fő kérdések azonban ezek szerint eldőltek, azaz Új-Delhiből vezethet az út a magyar női 3x3-as csapatnak a tokiói olimpiára. Ha itt nem sikerül a kijutás, akkor még mindig marad egy esély: áprilisban a magyar főváros rendezi meg a szakág utolsó olimpiai kvalifikációs versenyét.