Vágólapra másolva!
Mikkel Hansen a kézilabdázás történetének egyik legnagyszerűbb és legszínesebb egyénisége. A sportágat kitaláló Dánia zsenije, akinek vérében van a játék. 32 éves korára egyéni és csapatszinten egyetlen dolgot kivéve mindent megnyert már. Mégsem ez emeli őt a kézilabda halhatatlanjai közé, hanem utánozhatatlan játékstílusa, és az a különleges út, ami a világ tetejére vezette.

Családban marad

Az 1987. október 22-én született Mikkel Hansennek a génjeibe volt kódolva, hogy jó kézilabdázó lesz. Édesapja az a Flemming Hansen volt, aki – fiához hasonlóan szintén balátlövőként – a dán bajnokság nyolcszoros gólkirálya volt. Ezt a statisztikát még Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is megirigyelné.

Mikkel Hansennek már az édesapja is nagyszerű kézilabdázó volt Forrás: helsingordagblad.dk

Az apa nyolc gólkirályi címéből az első hatot a Frederica csapatában nyerte 1971-76 között, az utolsó kettőt pedig Helsingör városában 1986-ban és 1987-ben. Ebben a városban játszódik a Hamlet, ami William Shakespeare egyik legnagyszerűbb színdarabja.

Elsinore 1987 óta azonban már nemcsak a színházrajongók, hanem a kézilabdahívők Mekkája is lehet.

Ugyanis itt született Mikkel, és ez a klub lett a nevelőegyesülete is egyben.

Első profi klubja a GOG Gudme volt, ahol már 2005-08 között bátran támaszkodtak saját nevelésű, illetve őket választó fiatal hazai tehetségeikre. A dán felnőtt bajnokságban már 17 évesen bemutatkozhatott, és a nemzeti csapatban sem kellett erre sokat várnia. 2007. június 7-én, alig 19 évesen már ott volt Ulrik Wilbek csapatában.

12 év alatt mindent megnyert a dán válogatottal, amit csak meg lehet. A 2019-es vb-n tízből tíz mérkőzést nyerve, gólkirályként vezette aranyéremre Dániát Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A legnagyobbaktól tanulhatott

Ami valakinek szerencsétlen dolgot jelent, az egy másik személy szerencséje is lehet. A 2008-as nyári olimpián Wilbek csak a tartalékok között számolt vele, azonban Michael V. Knudsen sérülése miatt az utolsó pillanatban mégis bekerült az utazó keretbe. Gondoljunk bele,

ha nincs a beálló sérülése, akkor a még mindig csak 20 éves játékos aligha szerzi meg minden idők egyik legnagyszerűbb gólját

az oroszok elleni csoportmérkőzésen.

Azt addig is tudta mindenki Hansenről, hogy szupertehetséges, azonban semmi kétségünk nincs afelől, hogy ez a fantasztikus időntúli szabaddobásból lőtt gólja is kellett ahhoz, hogy a Barcelona az olimpia után leigazolja őt.

A két Katalóniában töltött szezonban olyan legendás lövőktől tanulhatott, mint Demetrio Lozano, Iker Romero, Siarhei Rutenka, Konstantin Igropulo, vagy éppen Nagy László.

Aki nem ismerne rá a fiatal Hansenre, neki mondjuk, hogy a labdát birtokló játékosról beszélünk. Forrás: AFP/Scanpix Danmark/Frank Cilius

2010 nyarán Koppenhágában egy megalomán projekt vette kezdetét. Így került Gudjon Valur Sigurdsson, Olafur Stefansson és Kasper Hvidt mellett Hansen is a dán fővárosba. A csapat második szezonjában már a férfi kézilabda BL négyes döntőjébe is bekerült. Ekkorra már a világ egyik legjobbjaként tartották számon.

2011-ben a világbajnokság gólkirálya lett, és 24 évesen az IHF az év játékosának választotta, egy évvel később Eb-t nyert Dániával és a BL gólkirálya lett 98 góllal.

A hajában van az ereje

Igazából napesetig sorolhatnánk Hansen kiváló egyéni elismeréseit, gólkirályi címeit (két-két vb, BL és francia bajnokság), MVP címeit (vb: 2013 és 2019, 2016-os nyári olimpia, 2015-16-os francia bajnokság), és all-star jelöléseit (öt a dán válogatottban, három a BL-ben), amiket mind-mind az elmúlt egy évtizedben szerzett, érdemes megmutatni, mi áll e számok mögött.

Sokan nagyképűnek, sokan meg nem értett zseninek tartják Forrás: AFP/Franck Fife

Páratlan lövőtechnikájával és hihetetlen dinamikájával a védők már egy átlagos napján sem tudnak mit kezdeni. Olyankor meccsenként szerzett 8-10 gólja mellett kioszt legalább ennyi asszisztot is csapattársainak.

Sokak szerint ő a tökéletes játékos, ha kritikus helyzetekben rá kell valakire bízni a labdát.

Legyen szó akár emberelőnyös szituációkról - amikor felugorva lőtt passzaival tízből kilencszer jó döntést képes hozni -, vagy akár csak egy vesztes mérkőzés megfordításáról.

Ha pedig olyan ihletett napja van, mint amilyen 2015. április 19-én, a Veszprém Arénában, csapat legyen a talpán, aki megállítja a dánt. Ezen a jeles napon a Veszprém a BL negyeddöntőjében 15 gólt kapott Mikkel Hansentől, azonban a PSG-nek még ez is kevés volt ahhoz, hogy megakadályozza a magyar csapatot története első Final 4-os szereplésének kiharcolásában.

Hajsza a BL-győzelemért

2020-ra eljutottunk oda, hogy Hansen mindent megnyert, amit kézilabdázó megnyerhet pályafutása során, egyetlen dolgot kivéve: a Bajnokok Ligáját. Habár a négyes döntők 2010 óta íródó történetében mindenkori csapataival ötször is ott volt Kölnben. Sőt kétszer döntőbe is jutott. A hőn áhított pontot azonban még nem sikerült feltennie az i-re.

2016-ban az olimpiai fináléban egymás ellen, azóta a PSG-ben egymás oldalán harcol a trófeákért korunk két legnagyobb legendája, Hansen és Karabatic Forrás: AFP, Origo

Ő lehetne a 13., aki megcsinálja a kézilabdás Grand Slamet,

azaz az olimpia, a vb és az Eb mellett a BL-ben is végső győzelemre törne. Íme a nem mindennapi társaság, amit nyugodtan nevezhetnénk a kézilabdázó hírességek csarnokának:

  • Oleg Grebnev
  • Oleg Kiseljev
  • Jérome Fernández
  • Didier Dinart
  • Daniel Narcisse
  • Nikola Karabatic
  • Thierry Omeyer
  • Joel Abati
  • Luc Abalo
  • Michael Guigou
  • Cédric Sorhaindo
  • Lasse Svan

A számok mellett egyénisége is kiemeli a szürkeségből. Loboncos frizurája, és az azzal járó hajpántja igazi branddé vált a sportvilágban.

Sokan nagyképűnek tartják őt, mások meg nem értett zseninek. Érdekes, hogy pont azok nem gondolják őt egoistának, akik a legjobban ismerik. 2019 januárjában friss apukaként ünnepelhette a hazai pályán megnyert világbajnoki címet. Ha legalább a 2024-es párizsi olimpiáig folytatja, minden létező rekordot átírhat a kézilabdázás történetében.