Vágólapra másolva!
Március 22-24. között Győrben rendezik meg a női kézilabdázók olimpiai selejtezőjét, amelyen a magyar válogatott mellett az orosz, a szerb és a kínai csapat vesz részt. A minitorna első két helyezettje jut ki az olimpiára. Egy ilyen minitornán minden apróságnak különös jelentősége lehet - a kezdési időpontoknak is. 

Megírtuk már, hogy az IHF érvényben lévő és hivatalos állásfoglalása értelmében a magyar csapat - amely a résztvevők közül a 4-es sorszámot kapta -

az első napon a kínai, a második napon a szerb, a zárónapon pedig az orosz válogatottal játszik.

Ez a meccssorrend nekünk a legkedvezőbb, mert a szerbek - akikkel a magyarok nagy csatában lehetnek az olimpiai kijutásért - az első nap az oroszokkal kezdenek, mi pedig egy könnyebb meccsen, Kínával.

Ugyanakkor nem lehet megkerülni, mekkora jelentősége lehet a kezdési időpontok és a meccssorrend meghatározásának.

Egy ilyen három napos eseményen minden apróságnak jelentősége lehet. Mi most felvázolunk egy olyan lehetőséget, amely további előnyt jelentene a magyar csapatnak - a hazai rendezés mellett.

A lényeg az, hogy az első napon, március 20-án, pénteken a magyar csapatnak kellene az első meccset játszania, míg a szerb-orosz ütközet lenne a második. Másnap viszont a magyar-szerb összecsapás lenne az első. A szerbek így kevesebbet pihennének az első napi, várhatóan kőkemény oroszok elleni meccsük után, mi viszont többet. Március 22-én vasárnap a szerb-kínai meccsel kellene kezdeni, majd a záróakkord lehetne a magyar-orosz mérkőzés.

Lehet persze minderre azt mondani, hogy

ez így nem annyira sportszerű,

de ne legyen kétségünk, ha a selejtező Belgrádban lenne, a szerbek simán megcsinálnák ugyanezt velünk. Mint ahogyan 2008. március 28-30. között a román szövetség is meglépte ezt a bukaresti olimpiai selejtezőn, ahol a román, a magyar, a lengyel és a japán válogatott küzdött a pekingi kvótákért. Ott a rendező román csapat minden nap az utolsó meccset játszotta, a magyarok viszont szombaton 16.00-kor kezdtek a románok ellen, majd másnap 14.00-kor a japán csapat ellen. Ezzel együtt arról a tornáról a magyar és a román csapat jutott ki a pekingi olimpiára.

Szavazzon!

Sportszerűtlen dolog lenne az időpontokkal való játszadozás a női kézilabda olimpiai selejtezőn?

A fentieket természetesen érdemes úgy olvasni, hogy az IHF még nem tette közzé a hivatalos meccssorrendet, és azt sem tudjuk, hogy a nemzetközi szövetség mennyire szól bele a kezdési időpontok meghatározásába.