Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott március 20-22. között Győrben játszik olimpiai kvalifikációs tornát a tokiói szereplés kivívásáért. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) által kiadott dokumentum alapján a lehető legszerencsésebben alakul a torna forgatókönyve a mieink számára.

Kim Rasmussen csapata a 2018-as Európa-bajnokságon elért 7. helyével vívta ki az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát, amit persze annak is köszönhet, hogy a 2019. decemberi kumamotói világbajnokságon Svédország megnyerte a 7. helyért rendezett mérkőzést.

A magyar szövetség, az MKSZ azonnal jelezte, hogy kész lenne rendezni, az IHF pedig megfelőnek találta a megjelölt győri helyszínt, így az ellenfelek – a vb-bronzérmes, olimpai címvédő Oroszország, a vb-6. Szerbia, és az Ázsia-bajnokságon ezüstérmes Kína – ismeretében már csak az volt kérdés, hogy milyen sorrendben mérkőznek meg egymással a csapatok.

Az IHF brosúrájának vonatkozó része Forrás: IHF

A nemzetközi szövetség által kiadott 128 oldalas útmutató 90. oldalán már ez is megtalálható. Miután a magyar csapatot az eredmények erősorrendje alapján az orosz, a szerb és a kínai mögött a negyedik helyre sorolták a csoportban, a lehető legjobban alakulhat a mieink számára a meccsek sorrendje.

Eszerint március 20-án a papíron legkönnyebbnek tűnő ellenféllel, Kínával kezdünk, az ő legyőzésük hazai pályán semmilyen körülmények között nem okozhat gondot. Ugyanezen a napon Oroszország–Szerbia mérkőzést rendeznek, ahol előbbi csapat a favorit, déli szomszédaink pedig várhatóan nem fognak vért izzadni egy győzelemért.

A selejtezőcsoportok beosztása. A képen nem látható harmadik csoportban Norvégia, Montenegró (házigazda), Románia és Észak-Korea szerepel Forrás: Wikipedia

Március 21-én jöhet a torna legfontosabb napja: orosz–kínai és magyar–szerb meccseket rendeznek. Ha abból indulunk ki, hogy Kínát mindenki megveri, Oroszországtól pedig mindenki vereséget szenved, akkor egyértelműen az a csapat jut tovább az olimpiai címvédő oroszok mellett, amelyik megnyeri a magyar–szerb csatát.

Ha a szerbek egy kisebb csoda folytán pontot szereznek az oroszok ellen, két győzelemmel akkor is nyeregben lehetünk, ha viszont az orosz–szerb meccsen "vendég" győzelem születik, akkor kezdődhet az utolsó meccs lefújásáig tartó matekozás a gólkülönbségekkel és a több lőtt góllal.