Világbajnokokkal a pályán jön az FTC-Győr kézirangadó

GÖRBICZ Anita, Klujber Katrin
A győri Görbicz Anita (b2) és Stine Bredal Oftedal (j), valamint a ferencvárosi Klujber Katrin Gitta (j2) a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének 2. fordulójában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Győri Audi ETO KC mérkőzésen Érden 2019. február 2-án
Vágólapra másolva!
Több mint két éve veretlen a női kézilabda NB I-ben a Győri Audi ETO. Ezt az 55 mérkőzéses szériát nyújtaná tovább a Rába-parti csapat az FTC-Rail Cargo Hungária elleni, ünnepi rangadón. A Győr fantasztikus ősz után érkezik a Népligetbe, Elek Gábor csapata pedig szorongatott helyzetből várja a vasárnapi mérkőzést.

Január 2-án Győr-Fradival kezdődött, december 29-én Fradi-Győrrel zárul a 2019-es év a magyar kézilabdában. Ez lesz sorozatban a negyedik év, hogy a két ünnep között teljes fordulót rendeznek a női kézilabda NB I-ben. Személy szerint jó ötletnek tartom, mert így még nagyobb figyelem hárulhat a világ legjobb bajnokságára. Ráadásul ezúttal a sors is kegyesnek bizonyult hozzánk, hogy a két legnagyobb magyar csapat rangadója is erre a játéknapra esik.

Legutolsó BL-mérkőzésén játszott a legjobban a Fradi az ősszel Forrás: EHF CL, Facebook

A két csapat teljesen más utat járt be az ősz folyamán.

A hazai pályán szereplő Ferencváros nyáron nem tudta megtartani kulcsjátékosai közül Nerea Penát és Szikora Melindát sem, továbbá Elek Gábor hosszú ideig nem számíthatott szülési szabadságon lévő három játékosára sem. Közülük Szekeres Klára novemberben már csatlakozott a kerethez, Szucsánszki Zita és Hornyák Dóra is megkezdte az edzéseket.

A csapatnak így kevés minőségi játékossal kellett rendkívül nehéz BL-csoporttal, és erősödő hazai riválisokkal szemben megvívni az őszi csatákat.

A kevés csere miatt Bíró Blanka, Háfra Noémi, Kovacsics Anikó és Klujber Katrin gyakorlatilag az egész első félévet végig a pályán töltötték.

Ez alapján nem meglepő, hogy sajnos a világbajnokságon sem tudták legjobbjukat nyújtani a 14. helyen záró magyar válogatottban sem.

Danick Snelder világbajnokként térhetett vissza Japánból a Fradiba Forrás: AFP/Charly Triballeau

Egy dologban biztosan jobban áll a Fradi ellenfelénél: Danick Snelder személyében náluk lesz egyedül pályán valaki a legfrissebb világbajnok holland válogatottból. Ha a korábbi világbajnoki címeket is figyelembe vesszük, akkor már egyértelmű, miért a Győr lesz ennek a mérkőzésnek is az esélyese. Danyi Gábor összesen kilenc világbajnokkal számolhat vasárnap, közülük Amanda Kurtovic és Veronica Kristiansen sérülés után térhet vissza a pályára.

Nem csak a Győrnek vannak, illetve voltak sérültjei. Két, még csak kiegészítő embernek számító fiatal, Tóth Nikolett és Bánfai Kíra játékára sem számíthat Elek Gábor, ami megint csak nem könnyíti meg az amúgy is sokat pályán lévő kulcsemberek dolgát.

Amiben mégis bízhat a Fradi, hogy

a Győr norvég és francia válogatott játékosai egyaránt egy kudarccal véget érő tornáról térhetnek vissza.

Stine Oftedal és Kari Brattset a norvégokkal 4., Amandine Leynaud, Beatrice Edwige és Estelle Nze Minko pedig vb-címvédőként a franciákkal a 13. helyen zárta csak a tornát.

Stine Oftedal a norvég válogatottban is vezér tudott lenni a vb-n Forrás: All rights reserved/Molnar Adam

A Győr 2017. október 31. óta veretlen a magyar bajnokságban.

Akkor pont a Fradi tudta legyőzni az akkor még Ambros Martín által irányított csapatot. A spanyol edző másfél éve távozott, és átadta a helyét Danyi Gábornak. Ez nemhogy megakasztotta volna a Rába-partiakat, hanem még magasabb szintre emelte őket. Bajnoki veretlensége 55 mérkőzésnél jár jelenleg. A BL-ben ugyanez a széria 31 meccs, mely 2018. január 26. óta tart.

Legutóbb tehát az előző bekezdésben említett, két évvel ezelőtti mérkőzésen tudta legyőzni a Fradi a Győrt. Azonban a hosszú nyeretlenségi széria ellenére sem lehet százszázalékosan kijelenteni, hogy ezúttal is a vendégcsapat nyer.

Női kézilabda NB I, 11. forduló
15.45: Érd–Alba Fehérvár KC
17.00: MTK Budapest–Siófok KC
18.00: EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE–Váci NKSE
18.00: DVSC Schaeffler–Szombathelyi KKA
18.00: Motherson-Mosonmagyaróvár–Kisvárda Master Good SE
18.00: Dunaújvárosi Kohász KA–Szent István SE, Szekszárd
18.00: FTC-Rail Cargo Hungaria–Győri Audi ETO KC