Vágólapra másolva!
Erre a hírre a legkeményebb férfisoviniszta sportrajongók is felkapták a fejüket. Azok is, akik hajlamosak a sportág megcsúfolásának nevezni ezt a szakágat. Akik fennen hangoztatják, hogy a hölgyek ne focizzanak, ne vízilabdázzanak, ne bunyózzanak, ne hokizzanak. De igen, csinálják. Főleg az utóbbit.

A magyar női jégkorongozók olyan tettet hajtottak végre 2019 tavaszán, ami minden magyar sportrajongót álmélkodásra késztetett. A bevezetőben említett módon gondolkozókat is.

Ami józan ésszel elképzelhetetlennek tűnt: bejutottak a világ közvetlen élvonalába.

Szigorúan a tényeket rögzítve: megnyerték a Divízió 1/A-világbajnokságot. Dánia, Norvégia, Ausztria, Szlovákia és Olaszország előtt. 2020-ban a világ 10 csapatos, legmagasabb osztályában szerepelhetnek, Kanadában – ott rendezik majd a világbajnokságot.

Pat Cortina, a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya beszél játékosaihoz a női jégkorong divízió I/A világbajnokságon. Értettek a szóból, feljutottak az A-csoportba Forrás: MTI/Czagány Balázs

A magyar lányok hazai környezetben, hazai szurkolók előtt aratták ezt a történelmi sikert. És ezúttal olyanok is kilátogattak a csarnokba, akik korábban soha nem láttak ilyen eseményt. Az utolsó napon kétezren jöttek össze Káposztásmegyeren.

„Hozzászoktunk ahhoz, hogy gyorsan megtaláljuk a családtagjainkat a nézőtéren, most viszont keresgélni kellett őket" – mondta Horváth Tifani az aranyérmet eldöntő csata után.

Egy fiatal sportág nyert ezzel csatát hazánkban. Pontosabban csak a női változata fiatal, hiszen a férfiak küzdelmei az elmúlt évtizedekben időtől és helytől függően rendre tömegeket csábítottak a lelátókra. Elég csak a Kisstadionban rendezett budapesti derbiket említeni, aztán a jászberényi őrületet, majd a Kercsó-gyerekek újvárosi vitézkedéseit, végül az Ocskay-féle fehérvári építkezést. Közben a nyitott pályákat befedték, és modern csarnokainkban egyre magasabb és magasabb színvonalú játékot élvezhettek a rajongók. Ezek együttesen vezettek a 2008-as szapporói csodához, amikor a magyar férfi válogatott feljutott az A-csoportba, és részt vehetett a 2009-es svájci világbajnokságon.

De ki hallott akkoriban a magyar női hokiról?

A Lehel bajnoki győzelme idején, 1990-ben biztos, hogy senki, ugyanis Magyarországon nem létezett. Két évvel később alakult az első női csapat. Bár Kolbenheyer Zsuzsa személyében már korábban is volt igazolt magyar női hokis. Ő hivatalos engedéllyel a fiúk között játszott. Aztán az első csapatot követte a második is, 10 éven át ők ketten vívtak ádáz csatát a bajnoki címért. A női válogatott az első hivatalos mérkőzését 1997 márciusában játszotta, és két évvel később szerepelt először IIHF rendezvényen. A szabályok értelmében a legalacsonyabb osztályban kellett kezdenie a küzdelmeket. Ez nagyjából az ötödik vonalat jelentette. A szapporói csoda idején még mindig ott volt a magyar női válogatott. 2011-ben is. Vagyis nyolc év alatt onnan jutott fel a világ élvonalába.

Dabasi Réka (b2), valamint a norvég Ena Nystrom kapus (b), Emma Bergesen (j, lent) és Andrine Furulund a női jégkorong divízió I/A világbajnokság Magyarország - Norvégia mérkőzésén a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban 2019. április 7-én Forrás: MTI/Czagány Balázs

Ennél nagyobb tettet elképzelni sem lehet.

2013-ban még 16-17 éves kislányokból állt a felnőtt csapat, mely U18-as szinten már kiharcolta a legjobbak közötti szereplés jogát. A világ hatodik legjobb csapata volt korosztályában. És a sikereket nem sorshúzás útján érték el tagjai. Hanem kemény (mondhatni férfias) munkával. Már akkor heti két alkalommal másfél órás, két alkalommal 50 perces edzéssel készültek. Éves szinten több mint 10 hónapot töltöttek jégen. Ám akkor még csak alig 25 játékosból lehetett válogatni. Az akkori tinédzserekkel együtt nőtt fel a szakág is.

Tegyük hozzá, hogy nem csak válogatott szinten teljesít remekül a magyar női jégkorong. A három német, két osztrák, továbbá egy-egy szlovák és kazah csapatot is felvonultató EWHL Supercupot néhány héttel ezelőtt a Kanadai Magyar Hokiklub nyerte, és a négyes döntőben ott volt a MAC is. A KMH profi bázissal rendelkezik, nagyszerű alapot ad a jelen és a jövő magyar hoki sikereihez.

Amikor az év végi lassulás, lazítás, elmélkedés idején az ember behunyja a szemét, és végigpörgeti 2019 képzeletbeli sportfilmjét, akkor

annak elején rögtön megjelennek a jégen gyermeki örömmel ünneplő lányok.

Mondhatjuk, hogy idén könnyű volt nekik az élre törni, hiszen páratlan évtől búcsúzunk, és ilyenkor nincs olimpia vagy nagy válogatott szintű labdarúgó-esemény. Nyilván egy olimpián triplázó magyar sportoló, egy téli olimpián aranyérmet nyerő csapat sikereit nem tudta volna elhomályosítani ez a „B csoportos" győzelem.

Pat Cortina a férfiválogatott után a nőket is felvitte az A-csoportba Forrás: MJSZ

De ahogy a sportban gyakran halljuk-mondjuk: az adott pillanatban az adott körülmények között kell a legjobbnak lenni. A magyar női hokiválogatott ezt tette idén. Nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy jövőre, olimpiai évben is olyan sikert érhetnek el ezek a (minden tekintetben) aranyos lányok a világ legjobbjai között, hogy karácsony táján elsőre megint az ő teljesítményük ugorjon be egy sportrajongónak. De abban mindenki biztos, hogy olyan szinten fogják képviselni hazánkat Kanadában, hogy senki nem mondhatja majd róluk, hogy véletlenül kerültek a legjobbak közé.