Milliomos lehettem volna, ha fogadok arra, amiben senki sem hitt a világon

UK Election Gives Bookies A Headache Betting Odds Boris Johnson Brexit Brexit UK British Politics DEMOCRACY EU Editorial ELECTION Election 2019 England Human Interest Looking No Brexit Photography Platform - Political Party Politics and Government Prime M
A computer screen showing betting sites with their predictions for the UK General Election 2019 winners. Brits head to the polls from 7am to 10pm on Thursday, 12 December, for one of the most difficult general elections to predict in a long time. On Thursday, December 12, 2019, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A 2019-es év rengeteg nagyszerű magyar sportsikert hozott. Most azonban egyetlen meccsről, egyetlen olyan győzelemről emlékezünk meg, amely – minden bizonnyal – nem szerepel az év végi összefoglalókban. Pedig ez volt 2019-ben az a győzelem, amelyért senki, de tényleg senki sem adott volna egy fillért sem.

Vannak olyan sportesemények, amelyekkel az oddsmesterek (ők azok, akik egy-egy meccsre megállapítják a fogadási számokat, az oddsokat, a szorzókat, a téteket) egyszerűen nem foglalkoznak. Nincs vele dolguk, mert az egyik csapat annyival esélyesebb a másiknál, hogy felesleges rá oddsokat kitalálni. A 2019. február 6-án az oroszországi Kurszkban lejátszott Dinamo Kurszk-Sopron Basket női kosárlabda Euroliga-mérkőzés – az alapszakasz 12. fordulójában – ilyen volt.

A meccset megelőzően a Kurszk 11-ből 11 összecsapást megnyerve, 100 százalékos teljesítménnyel, veretlenül vezette a csoportját. A Sopron a 9. fordulóban Görögországban 63-52-re kikapott az Olimpiakosztól. A 10. körben – hazai pályán – 84-80-ra a török Fenerbahce együttesétől. A 11. fordulóban – megint Sopronban – 68-66-ra a spanyol Salamanca nyert. Akárhogy is számolom, ez három vereség sorozatban. Így következett a 12. forduló, amikor a magyar bajnoknak az orosz Kurszk otthonába kellett mennie.

Az oddsmesterek végigtekintettek mindezen, majd megállapították, hogy a hazai csapat győzelme 1.05-ös szorzót ér (azaz ez olyan, mintha nem is lehetne rá tenni, mert 100 forintra 105-öt fizet), a vendéggyőzelem 18-szoros pénzt taksált, a hosszabbítás kiharcolása, azaz a rendes játékidő végi döntetlen meg 25-szöröst.

Fogadnom kellett volna Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Mivel kosárlabdában azért elég ritka a 4x10 perc utáni iksz, az oddsmesterek nem sokat kockáztatnak ezzel. Csak szólok: ha valaki 1000 forintot tett volna a döntetlenre, 25 ezer lett volna a jutalma. Tízezres tétnél már negyedmillió. És így tovább, a lehetőségek tárháza végtelen.

„Te most komolyan elmész Kurszkba?" – kérdezte az egyik kolléga pár nappal az indulás előtt. „Bajban ismerszik meg a jó barát" – feleltem rá, de magam sem voltam meggyőződve arról, hogyan fogom tudni eladni a Dinamo várhatóan nagy különbségű győzelmét. Ekkor megint csengett a telefonom, a vonal végén Hajdu B. István tévériporter, ő szintén azt kérdezte, megyek-e? Mondom persze. „Helyes, helyes" – vágta rá Hajdu B. „Menned is kell, mert a Sopron hosszabbításban úgyis nyerni fog" – tette még hozzá. Na, ezen azért elnevettünk egy sort, tudtam, hogy ő sem gondolta ez komolyan, ámbátor lehet, hogy ekkor kellett volna fogadást kötnöm az ikszre.

Ugyanakkor elárulom, talán ezt a túrát vártam a legjobban az összes idegenbeli Euroliga-meccs közül. Februárban Kurszkba menni tényleg a legnagyobbak sajátossága. Egy szezonnal ezelőtt a Sopronnak januárban kellett látogatást tennie a nagy tankcsata városában.

A kispadon ülők is nehezen hitték el, mi történt a kurszki parketten Forrás: Origo

A helyi reptér már akkor sem működött, a magyar bajnok Moszkvából éjszakai vonattal tette meg az utat, amely – a szemtanúk beszámolója szerint – feledhetetlen volt. Minden szempontból. 2019-ben annyi volt a változás, hogy a „közeli" (149 km) Belgorod városának repülőterét vette célba a magyar bajnokcsapat.

Az első gyanús jel akkor mutatkozott, amikor megkaptam az utazási menetrendet, láttam, hogy Bécsből este 7-kor indul a moszkvai gép. Az átszállást is beleszámolva nem értettem, mi a jó ebben, de ezt sem nekem kellett érteni, hanem az edzőnek, Roberto Inigueznek, aki az indulás előtti délelőtt még keményen meghajtotta csapatát az edzésen a Novomatic Arénában. Már rég ránk sötétedett, amikor a klub mikrobuszai elindultak Schwehat felé. Szemben velünk az összes hazatérő vendégmunkás tartott Sopronba, mi meg mentünk, hogy az orosz fővároson keresztül Belgorodba repüljünk.

Helyi idő szerint 23.45-kor szálltunk le Seremetyevón, ahol – átesve a formaságokon – loholtunk a belgorodi járathoz. A 0.40-kor felszálló gép hajnali 2-kor tett le minket a célállomáson, ahol a tök üres terminálon kódorgó magyar csapatot nézve el sem tudtam képzelni, mi vár ránk másnap. Illetve, dehogynem. Mészárszék.

Kisebb közjáték után előkerültek azok a mikrobuszok, amelyeket a klub rendelt, és amelyek a közeli hotelbe vitték a csapatot. Fél háromkor az orosz vendéglátók citromba harapott mosollyal tálalták fel a vacsorát, hajnali negyed négykor meg mindenki aludni tért. Gondoltam, másnap délnél úgysem kel fel előbb senki.

Erre szerdán délelőtt 10 órakor a szálloda folyosóján Roberto Iniguez „edzést" vezényelt a lányoknak. Maradjunk abban, hogy ezt még gimnasztikának sem lehetett nevezni. Az ebéd után jött a Kurszk által küldött busz, amellyel átdöcögtünk a meccs helyszínére.

Roberto Iniguez magyaráz a kurszki meccsen Forrás: Origo

Közben megint besötétedett, elkezdett szakadni a hó. A városból semmit sem láttam, csak azokat a csotrogányszerű öreg villamosokat, amelyek mellettünk haladtak. Az érkezés után a Dinamo a csarnok egyik vendégszobájába vitte a játékosokat, ahol olyan terülj asztalkám várt bennünket, amelyet nem hitt el senki. Maradjunk annyiban, a kaviár az alapételek közé tartozott ott. Csak azt nem értettük, miért kellett a gigantikus sajttálra műdarazsakat tenni.

Az oroszok hallatlanul magabiztosak voltak. Innentől felidézném azt, amit a messzi síkságon pötyögtem a gépbe azon a felejthetetlen estén. Az első 38 perc „nem érdekes" (dehogynem – aki akarja, az egész meccset visszanézheti a videón), de az utolsó 2 perctől érdemes visszaidézni a történteket.

Kettő perc volt hátra, ekkor nézett be újra 10 pont alá a Kurszk (61-70), ezt már nem lehetett ülve nézni. Már csak azért sem, mert Turner és Prince is bevágott egyet-egyet 64-72, már csak 73 másodperc volt hátra. Prince dupla: 66-72. Egy percen belül voltunk, amikor eladtuk a labdát. Fél perccel a vége előtt kaptunk egy kosarat 68-72. Roberto Iniguez időt kért. Mi jöttünk, nem tudtuk elvégezni a bedobást, Turner ellen fújtak. Prince egyet bedobott, egy kimaradt, a lepattanóból Stewart dupla 71-72.

23 másodperc volt ekkor hátra.

A Kurszknak szabálytalankodnia kellett, amit meg is tettek. Prince ütött oda Turnernek, két dobás. Bement mindkettő, 71-74. Jöhettek az oroszok, de nem ütöttünk oda, pedig akkor ők dobtak volna kettőt. Csak néztük, hogy öt másodperccel a vége előtt Prince beleállt a hármasba és egyenlített.

Hosszabbítás következett.

Lélektanilag mindenképp a Kurszknál volt már ekkor az előny. A Sopron két kosárral kezdett (74-78), Stewart triplával jött, Crvendakics ugyanezzel felelt. Pergett az óra, 2 perccel a vége előtt a finn bíró meglátta, hogy a Sopron edzője átlépte a vonalat. Befújt egy technikait. Mi volt a válasz? Dupree-kosár (80-85) másfél perccel a vége előtt. Egy csodás magyar labdaszerzés jött, és Turner egyedül futhatott. 80-87, hétpontos előny, de láttuk a negyedik negyed végén, mire képes a Kurszk. Úgyhogy csak visszafogottan örült mindenki.

Stewart távolija kimaradt, de a lepattanóból Cruz vágott be egy hármast. A túloldalon Zahui ellen szabálytalankodtak, bement mindkettő. 46 másodperc 83-89. Cruz odavert, de ez már a veszett fejsze nyele volt az oroszoknak.

Turner 27 másodperccel a vége előtt mindkettőt bedobta, 83-91, innen nem lehetett veszteni. A végén még Turner elszaladt, ezt már nem lehetett könnyek nélkül kibírni. Nem is lehetett.

A hosszabbítást 19-9-re nyerte meg a Sopron. A jelzők elfogytak, jöjjön a végeredmény: Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 12. forduló: Dinamo Kurszk - Sopron Basket 83-93 (17-13, 18-22, 18-21, 21-18, 9-19)

Csak arra emlékszem, hogy néma csend ülte meg a csarnokot. Az orosz nézők legyintettek egyet, kikaptak, na és, majd a következő héten újra nyernek. Valahol távoli ordítást hallottam vissza a fülemben, a telefonvonal recsegett-ropogott, hívtam Hajdu B.-t, hogy elsőként közöljem vele: a Sopron Basket hosszabbításban nyert Kurszkban a női kosárlabda Euroliga 12. fordulójában.

Ez a diadal aztán olyan lendületet adott a Sopronnak, hogy a 13. körben hazai pályán 64-52-re verte a török Hatay-t, egy héttel később meg idegenben 79-71-re a lett Rigát.

Yvonne Turner, aki nélkül soha nem jutott volna el ilyen magasságokba a Sopron Forrás: Origo

Ezzel ért véget az alapszakasz, majd jöhetett a negyeddöntő – kettős győzelem a francia Bourges ellen. Mindez azt jelentette, hogy a Sopron – az egy évvel korábbi sikerét megismételve – újra bejutott a Final Fourba, amelyet újra Sopronban rendeztek meg.

De jó lenne most azt ideírni, hogy ahol újra ezüstérmes lett, de ezt nem tehetem, mert a második Final Fourban már nem sikerült meccset nyerni. Jó, az elődöntőben a verhetetlen orosz Jekatyerinburg jött szembe, a bronzmeccsen a nem verhetetlen USK Praha, de ez a hétvége most nem úgy sikerült, ahogy azt sokan elképzelték. A bronzmeccs után pedig már mindenki sejtette, hogy ezt a pillanatot, ezt a két Euroliga-szezont jól el kell tennie mindenkinek az emlékezetében, mert egyhamar ilyet úgysem lát Sopronban.

A bennfentesek akkor már tudták, hogy a klub a 2019-20-as szezonban új útra lép, azaz a régire: visszatérve egy magyar kisvárosi csapat saját identitásához nem hajszolja tovább az eredményeket.

Honti Kata, akinek a reaktiválása a 2018-19-es szezon hihetetlen történetei közé tartozik Forrás: Origo

A soproni légiós-különítmény egy része, azaz Yvonne Turner, Amanda Zahui, Queralt Casas és Candice Dupree az edzővel, Roberto Inguezzel távozott. Iniguez éppen a Kurszk mestere lett, bár az orosz sztárcsapat hamar megvált tőle, ugyanis az elvártnál jóval gyengébben teljesített a hazai bajnokságban. Körülbelül ezzel egyidőben Dupree pedig visszatért a Sopronhoz.

Hazafelé Kurszkból azt írtam, hogy ez a soproni győzelem olyan volt, mintha legyőztük volna Messi vagy Ronaldo csapatát.

Turner kosárra dob Kurszkban Forrás: Origo

Mert a Dinamo Kurszknál játszik a világ jelenlegi legjobb játékosa, Breanna Stewart, aki a női kosárlabdában olyan kaliber, mint Ronaldo a Juventusban vagy Messi a Barcelonában.
Mert a Dinamo Kurszk költségvetése végtelen. Értsék ezt szó szerint.
Mert a Dinamo a Sopron elleni meccséig mindent nyert, ők voltak az Euroliga egyetlen veretlen csapata.
Mert a Sopron még sosem nyert idegenben tétmeccset a Kurszk ellen.
Mert 70 másodperccel a vége előtt hiába vezetett 8 ponttal a Sopron, a Kurszk innen is képes volt hosszabbításra menteni az ütközetet (ezért világsztárok).
Mert nálunk egy olyan játékos (Honti Kata) is pályára lépett, aki egy hónappal ezelőtt még a civil életét élte Olaszországban, és egy hónap múlva újra azt fogja.
Mert bár az Iniguez-érában soha nem lehet azt mondani, hogy nincs esély, ezúttal valóban botorság lett volna erről beszélni.
Mert a meccs napján hajnali kettőkor a csapat még a belgorodi reptéren kószált, és egy jéggé fagyott parkolóban várta a beígért három minibuszt, amiből egy jött meg.
Mert Casas 43, Turner 39, Dupree 37, Crvendakics 31, Zahui 29 percet töltött a pályán, és mind-mind bírták erővel.

„Fogadtál a döntetlenre?" – kérdezte a kolléga, akivel a hazaérkezésem után újra összehozott egy telefonhívás.

„Elfelejtettem."

Pont.