Vágólapra másolva!
2019 a magyar kézilabdában a furcsa kettősségek éve volt. A klubcsapatok közül a Győr megnyerte a női Bajnokok Ligáját, a Siófok az EHF Kupát. A férfiaknál a Veszprém BL-döntőt játszhatott. Ezzel szemben a két legnagyobb válogatott tornán mind a férfi, mind a női csapatunk kisebb-nagyobb kudarcot vallott. A női válogatottnak szerencséje is volt az olimpiai selejtezőbe jutást illetően, a férfiaknak pedig nagyjából 5 százaléknyi esélyük maradt kijutni Tokióba. 2020 sorsfordító lehet, mert senki sem szeretne egy olyan nyári olimpiát, amelyen nem szerepelhet a magyar kézilabdázás. 

JANUÁR

  • Győr-Fradival kerek az év

A női válogatottnak - mint később kiderült, olimpiai selejtezőt érő - 7. hellyel véget érő Európa-bajnokság után a magyar bajnokság január 2-án rögtön egy Győr-Fradi szuperrangadóval folytatódott. Méghozzá egy nem is akármilyennel, melyet 39-33-ra a győri csapat nyert meg. Később a két együttes a BL középdöntőjében is azonos csoportba került, valamint a Magyar-kupa döntője mellett a bajnokságban is várt még rájuk egy-egy egymás elleni csata.

Fradi-ETO-val kezdődött, és azzal is ér véget a kézilabdás év 2019-ben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A BL-ben elért két döntetlen mellett a kupadöntőt, és az április végi bajnoki ütközetet egyaránt a Győr nyerte, így a Fradi egyetlen egyszer sem tudta legyőzni a triplázó riválist.

  • Ebben a világbajnokságban több volt

Ljubomir Vranjest a napokban kinevezték a szlovén válogatott élére. Ő volt az, aki pont egy Szlovénia elleni párharcból kijuttatta a mieinket a januári, dán-német közös rendezésű világbajnokságra. Az olimpiai selejtezőtorna eléréséhez – szokás szerint – a 2-7. helyet kellett volna elérnie a csapatnak.

Vranjes menesztése után Csoknyai István és Vladan Matics lettek az új szövetségi kapitányok, akikkel mélyen várakozáson alul teljesített a csapat. Az Argentína és Egyiptom elleni döntetleneknek is köszönhetően végül a 10. helyen zártuk a tornát. Azt a tornát, melyet Dánia – minden idők egyik legnagyszerűbb csapatával - 10-ből 10 győzelemmel nyert meg, a mérkőzéseket átlagosan 9 gólos különbséggel megnyerve.

Mind a női, mind a férfi kézilabda-válogatottban több volt annál, mint ami végül kijött belőle a világbajnokságokon Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

FEBRUÁR

  • Klujber Katrin teljesítményére nincsenek szavak

Nincsenek szavak arra, amit Klujber Katrin csinált a Fradiban tavasszal. 19 évesen, a semmiből – pontosabban a Dunaújvárosból – berobbanva a zöld-fehérek 8 tavaszi BL-mérkőzésén 54 gólt dobott. A fiatal jobbátlövőt februárban, és később októberben az európai szövetség a hónap játékosának választotta.

  • Halálcsoportban a Füred, tatabányai bravúrok

A 2017-18-as szezonban egyetlen magyar csapat sem jutott be az EHF-kupa 16 csapatos csoportkörébe. Márpedig hogyha azt vesszük, hogy

egy bajnokság erősségét nem a BL-ben szereplő kirakatcsapatok, hanem a második számú európai kupasorozatban szereplő együttesek száma mutatja meg,

akkor az nagyon rossz képet fest az NB I-ről.

A Tatabánya tavaszi EHF-kupa menetelése során a Hannovert is legyőzte Forrás: Grundfos Tatabánya

Ezzel szemben a 2018-19-es idény főtáblájára két csapat, a Balatonfüred és a Tatabánya is feljutott. Erre legutóbb a 2013-14-es szezonban volt példa, amikor a későbbi győztes Szeged mellett a Csurgó képviselte a magyar színeket. Ezúttal a Tatabánya tovább is jutott a csoportból, azonban a négyes döntőbe jutásért nem bírt a dán Holstebroval. A Balatonfürednek nem volt esélye a Füchse Berlin, Saint-Raphael, La Rioja hármas ellen.

MÁRCIUS

  • Megállíthatatlan Siófok

A Siófok egy olyan kerettel nyerte meg az EHF-kupát, ami akár a BL legjobb nyolc csapata között is simán megállná a helyét.

2019-ben olyan játékosok fordultak meg a Balaton déli partján, mint a korábbi BL-gólkirály Andrea Kobetic - leánykori nevén Penezic -, a norvég válogatott első számú kapusa, Silje Solberg, a nyáron Győrbe távozó Estelle Nze Minko, a Fradiból nyáron érkező Nerea Pena, vagy a rutinos Tomori Zsuzsanna.

A végső győzelemhez három dán csapatot is le kellett győznie a Tor Odvar Moen által edzett csapatnak. A csoportban az Ikast, az elődöntőben a Viborg, a döntőben pedig az Esbjerg állt a Siófok útjába - eredménytelenül. Mivel az EHF-nek az a célja, hogy minél több ország szerepeljen a BL-ben, ezért a Siófoknak harmadik legjobb magyar csapatként a most zajló szezonban is be kell érnie az EHF-kupa-szerepléssel.

  • Varázslatos szegedi 11-es

Szegeden nagyon szerethetik ezt a számot, ugyanis 2018-ban ennyi év után nyerték meg ismét az NB I-et, 2019-ben pedig 11 év megszakítás után jött el a siker a kupában is a Tisza-partiaknak. Juan Carlos Pastornak ehhez a Veszprémet kellett legyőznie a debreceni fináléban. Sőt, pontosan 11 évvel a Veszprém Aréna átadása után jelentették be a szegediek, hogy a csongrádi megyeszékhely a 2022-es Európa-bajnokságra egy új, 8 000 fős arénát kap.

A legnagyobb klasszikushoz méltó mérkőzésen az első félidő után a Szeged már 17-10-re is vezetett. Innen jött vissza majdnem a Veszprém, és 28-27-es szegedi vezetésnél öt másodperccel a vége előtt Lékai Máté lövését az a Mirko Alilovic védte bravúrral, aki egy évvel korábban még a rivális kapujában állt. Alilovicot a nyáron Mikler Roland is követte Szegedre, így a Veszprém bő egy év alatt teljesen kicserélődött kapusposzton.

ÁPRILIS

  • Tovább tart a Fradi negyeddöntős átka

Elek Gábor csapatának az elmúlt négy szezonban egyaránt csak az utolsó lépés megtétele hiányzott a budapesti négyes döntőbe jutáshoz a Bajnokok Ligájában.

A Fradi azonban ismét elveszítette a negyeddöntőt, méghozzá úgy, hogy esélye sem volt az Ambros Martín vezette Rosztov-Don ellen.

A világ 5. legjobbjának lenni valamiben hatalmas dolog, főleg úgy, hogy szemben a kor trendjeivel, a Fradi magyar játékosokra próbál építeni. Itt azért látunk egy kis ellentmondást, mert nem először volt kimondva a csapat részéről, hogy márpedig a Final4 a cél. Ezzel szemben az elmúlt négy év nyolc negyeddöntős mérkőzésén nyolc vereség lett a mérleg. Vagyis nyugodt szívvel kimondhatjuk, hogy jelen formájában ennyi van ebben a koncepcióban.

Nem biztos, hogy reális cél a Fradinak minden évben a négyes döntőt kitűzni Forrás: MTI/Illyés Tibor
  • Korábbi játékosai ütötték ki a Szegedet

Amennyire vágyik a nőknél a négyes döntőbe a Fradi, legalább olyan régóta szeretné ugyanezt elérni a férfiaknál a Szeged. Mióta Juan Carlos Pastor 2013-ban átvette a csapatot, a keret folyamatosan erősödött. 2015-ben és 2016-ban is megnyerte a THW Kiel elleni negyeddöntő első mérkőzését, azonban egyik alkalommal sem sikerült a bravúr. 2017-ben a PSG ütötte el őket az utolsó pillanatban az álom megvalósulásától.

Az előző idényre összeállt az addigi legerősebb Szeged, mely a hazai BL-mérkőzéseken mai napig őrzi 2017. december 2. óta tartó veretlenségét.

A csoportkör és a Wisla Plock elleni nyolcaddöntő nem okozott gondot Balogh Zsoltéknak. Nem úgy a pakliból a „csőd kártyát" négy éven belül harmadszor kihúzó Vardar Szkopje ellen. Az észak-macedón fővárosban a magyar csapat egy nyolcgólos pofonba szaladt bele.

Ennél sokkal emlékezetesebb volt a visszavágó, ahol a Szeged közel járt ugyan a csodához, de Pastor két korábbi játékosa, Stas Skube és – az ellenfél edzőjeként tevékenykedő – Roberto García meglepetésre kiverte a Szegedet. Aki látta a meccs utáni sajtótájékoztatót, nem felejti. Indulatoktól fűtve köszöntek el egymástól a felek.

MÁJUS

  • Kézilabda-forradalom Győrben

Danyi Gábor egy év alatt teljesen átformálta a Győr játékát. Míg Ambros Martín kezei alatt inkább a védekezés dominált az ötszörös BL-győztes csapatnál, addig a spanyol edző távozásával másodedzőből vezetőedzővé előlépő magyar szakembernél a mindent elsöprő támadójáték érvényesült.

Ennek eredménye egy – minden fronton – veretlen szezon.

A Győr a BL-ben, a bajnokságban és a kupában összesen lejátszott 45 mérkőzéséből 43-at megnyert,

és mindössze a két, Fradi elleni BL-döntetlenje miatt nem kezdődött tökéletes szezonnal a Danyi-korszak. Az előző BL-szezonban a Győr 521 gólt lőtt, ennél csak a 2008-09-es Viborg tudott többet szerezni egy idényen belül (526). Maradtak még megdöntendő rekordok az ETO számára.

2019-ben is a Győri Audi ETO nyerte a Bajnokok Ligáját Fotó: Mudra László - Origo
  • Guess Who Is Back?

A Veszprém 2018-ban sorozatban négy Final4-szereplés után kudarcot vallott, és nem jutott el a BL kölni végjátékába. 2018 őszén az idény elején menesztett Vranjes helyét David Davis vette át, és vezetésével kérdés nélkül masírozott be a négyes döntőbe a bakonyi csapat. Nagy Lászlóék a negyeddöntőben a német Flensburgot verték magabiztosan kettős győzelemmel, és készülhettek a nagy kölni visszatérésre.

Mielőtt útra kelt volna a Rajna partjára a Veszprém, várt még rá egy Szeged elleni bajnoki döntő, melyet már az első, hazai mérkőzésén eldöntött a trónt 2018-ban 11 év után elveszítő együttes. 35-24-es győzelme után a szegedi visszavágó már csak formalitás volt (27-27), így a bajnoki cím visszakerült a Duna másik oldalára.

JÚNIUS

  • Nem okoztak gondot a sógorok

A szezon utolsó eseménye az Ausztria elleni vb-selejtező párharc volt. Kim Rasmussen fiatal csapatának ez semmilyen gondot nem okozott. Grazban 43-21-re, Zalaegerszegen 28-19-re mosta le az amatőr szintre visszaeső osztrák csapat legjobbjait, amivel kiharcolta részvételét a decemberi világbajnokságon.

  • Az a bizonyos 13.

A Veszprém a kölni Final4 elődöntőjében lejátszotta az év meccsét a Kielce ellen. Petar Nenadic parádéjának is köszönhetően 33-30-ra győzött a friss magyar bajnok, és várhatta a Barcelona elleni elődöntőben lesajnált, ott mégis bravúrt bemutató Vardar Szkopjét.

Sajnos ezúttal sem jött össze a Veszprémnek a BL-győzelem Forrás: AFP/Ina Fassbender

Az elődöntőben kisebb sérülést szenvedett Nagy László és Sterbik Árpád is, így a Veszprém korántsem érkezett százszázalékos állapotban az észak-macedónok elleni fináléra.

Az a csapat, mely a döntőt megelőző 12 BL-mérkőzését megnyerte, nem tudott mit kezdeni a szédületes napot kifogó szerb kapussal, Dean Milosavljevvel.

Így a trófea 2017 után ismét a Vardarhoz került, a Veszprém első BL-sikere pedig tovább várat magára.

JÚLIUS

  • Debrecen után ezúttal Győr lett az aranyváros

Míg 2018 nyarán Debrecenben nyertek a juniorok U20-as világbajnokságot, addig idén Győr volt a helyszíne az újabb hazai sikert hozó, ezúttal Európa-bajnokságnak.

Míg egy évvel korábban Háfra Noémi, Klujber Katrin és Lakatos Rita voltak a sztárok, addig itt már az eggyel fiatalabb korosztályban Kácsor Gréta, Kuczora Csenge és Herczeg Lili bizonyította tehetségét.

Újabb korosztályos csapatunk ünnepelhetett aranyérmet a nyáron Forrás: MKSZ/Kovács Anikó
  • Kudarcot valló fiú juniorok

Az U21-es világbajnokságon látott junior-válogatott ugyanazokat a stílusjegyeket és egyben problémákat mutatta fel, mint januárban a felnőtt csapat. A szélsőjáték teljes hiánya, és a lassú, ám annál erőszakosabb védekezés azt eredményezte, hogy Horvátországgal, Portugáliával, Brazíliával és Dániával szemben is alulmaradtunk. Ennek az eredménye a 15. hely, aminek – utánpótlástornáról lévén szó – nem tulajdonítanánk nagy jelentőséget, azonban a mutatott játék is aggasztó volt.

AUGUSZTUS

  • Ha van még a világon

Úgy néz ki,

a női szakág három olyan hatalmas potenciállal bíró generációval bír, akiknek a legjobbjait egybegyúrva körülbelül öt-hat év múlva okkal reménykedhetünk egy újabb sikerkorszakban a felnőttek között is.

Az U17-es Európa-bajnokságon ifjúsági korba lépő, 2002-03-as születésű lányok rögtön első világeseményüket megnyerték. Csak így tovább!

  • Reményt keltő ificsapat

Egyiptom nyerte a 2019-es U19-es világbajnokságot, tovább fokozva az egyiptomiak U21-es vb-bronzérméből fakadó reményét. Egyiptom mellett Portugália tudott elődöntőbe jutni mindkét utánpótlás-világeseményen, ez mindenképp figyelemre méltó. A magyar csapat az 5. helyen zárt, a franciákat kétszer is legyőzve. Ennél sokkal fontosabb, hogy

a juniorokkal szemben az ifiknél mind csapatszinten, mind az egyéni képességeket figyelve is sokkal biztatóbb volt, amit láttunk.

SZEPTEMBER

  • Négyesélyes harc a BL-helyekért

A Győr a nyáron megvált Cornelia Groottól és Nora Mörktől, helyükre érkezett Estelle Nze Minko és Amanda Kurtovic. Az őszi eredményeket figyelve sikerült a szinten tartás Danyi Gábornak. A Fradi határozottan gyengült, de még így is a 2. helyen várhatja a december 29-i, Győr elleni rangadót.

A Siófok - Nerea Pena és Gnonsiane Niombla mellett - magyar játékosokkal, Tomori Zsuzsával és Hársfalvi Júliával tovább erősödött. Senkit sem lepne meg, ha év végére megelőznék a Pena hiányát minden mérkőzésen megérző Fradit. A nagy hármas négyessé vált, a visszatérő Köstner Vilmos vezetésével a DVSC is szorosan ott van a már említett csapatok mögött. Sőt, ha nem szaladt volna bele az MTK otthonában egy pofonba, akkor akár a 2. helyen is telelhetett volna.

  • Veszprémi szezonstart hullámvölggyel

Eddig a Veszprém szezonja szinte pontosan ugyanúgy zajlik, ahogyan egy évvel korábban.

A BL-ben az első mérkőzés magabiztos megnyerése után két-három hetes hullámvölgy következett. Ezúttal szeptember végén-október elején zsinórban három mérkőzést veszített a magyar bajnok, amire viszont ebben az évtizedben nem sűrűn volt példa.

Azóta a csapat formája meccsről meccsre egyre jobb, és a november 2-i, Kielce otthonában elszenvedett 34-33-as vereség óta veretlen. 14 mérkőzéses veretlenségi szériája nagyobb bravúr, mint amit az előző évben láthattunk tőlük, ugyanis ebben a szezonban - sérülésektől tizedelve - ismét megméretik magukat a SEHA-ligában is David Davisék.

Veszprémben továbbra is garantált a jó hangulat és a telt ház Forrás: EHF

OKTÓBER

  • Pena távozása a vártnál nagyobb érvágás a Fradinak

A szeptemberi Debrecen, illetve Siófok elleni döntetleneket még rá lehetett fogni az idény eleji formára, valamint az ellenfelek nyári erősödésére. Az októberi első két Bajnokok Ligája-összecsapáson már nem lehetett kifogás.

Úgy kapott ki két erősebb csapattól, a májusban egyaránt a Final 4-ba jutó Viperstől és a Metztől a Fradi, hogy a két meccsen jó, ha összesen 25 percen át esélye volt a győzelemre.

Elek Gábor csapata Nerea Pena és Szikora Melinda távozásával gyengült a nyáron, az egyetlen érkező a norvég Emilie Christensen volt irányító poszton. Egy fecske azonban nem csinál nyarat, a rövid kispad miatt csak a Podravkát sikerült a csoportban maga mögé utasítani Háfra Noémiéknek. Hogy miben reménykedhetnek a fradisták? A három, szülési szabadságon lévő alapemberük közül Szekeres Klára már visszatért, Szucsánszki Zita is megkezdte az edzéseket, valamint Hornyák Dóra reaktiválása is közeledik.

  • A kézilabdás New Deal

A csalódást keltő januári világbajnokság után a Magyar Kézilabda Szövetség meghirdette a férfi szakág teljes reformját.

Ennek az új irányvonalnak a vezetője lett az aktív játéktól nyáron visszavonult Nagy László. Az MKSZ alelnöki pozíciója mellett a Veszprém sportigazgatói tisztségét is betöltő legenda rögtön felkérte Gulyás Istvánt szövetségi kapitánynak, valamint régi csapattársát, Chema Rodríguezt segítőnek.

Lékai Mátéra hatalmas szüksége lenne a januári Eb-n Gulyás Istvánnak Forrás: MTI/Illyés Tibor

A legfőbb cél a 2022 januárjában Magyarországon és Szlovákiában megrendezésre kerülő, felnőtt Európa-bajnokságra egy ütőképes csapatot összerakni. Kimondva-kimondatlanul a szövetség elengedte azt a halvány, körülbelül 5 %-os esélyt, ami még a tokiói olimpiára való kijutásra megmaradt. Ha azt vesszük, hogy a Veszprém és a Szeged kispadján is - másfél évet leszámítva - több mint fél évtizede spanyol edző ül, akkor az irány jónak tűnik.

NOVEMBER

  • Minden idők legsimább BL-továbbjutása

Mióta Danyi Gábor a Győr edzője, a csapat még nem szenvedett vereséget a BL-ben.

Ez ősszel sem változott, és rekordszámú gólmennyiséggel, magabiztosan 216-147-es gólaránnyal, hatból hat győzelemmel jutott tovább az EHF-kupa szintű ellenfelek társaságából. Állítjuk, a Savehof, Krim Mercator, Baník Most hármas ellen a Fradi sem csak egy pontot vinne magával a középdöntőbe, mint ahogy azt a Metz, a Vipers és a Podravka társaságából teszi.

Danyi Gábor jövőbe mutató kézilabdája mindenkit meglepett az előző szezonban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek
  • Minden idők legjobb Szegedje

Mikler Roland, Luka Stepancic és Bogdan Radivojevic személyében nyáron megütötte a főnyereményt a Szeged. Rajtuk kívül a fiatal beálló, Rosta Miklós csatlakozott a legújabb világválogatotthoz. A kupagyőztes egy Barcelona elleni bravúrral kezdte a BL-szezont, majd jött egy vereség a PSG, és egy döntetlen a Flensburg ellen. Azóta sorozatban hét győzelmet számlál a BL-ben Juan Carlos Pastor csapata. Közhely, de tény: a trófeákat tavasszal osztják, azonban biztató képet festett az ősszel a Szeged.

DECEMBER

  • 10 év alatt a világ tetejére

Soha nem volt olyan kiegyenlített a női kézilabdázás élmezőnye, mint amilyenné 2019-re vált. Japánban 10-12 olyan csapat is volt, melynek dobogóra állásán egyáltalán nem lepődtünk volna meg. Ilyen volt a magyar válogatott is, mely végül úgy lett 14., hogy egyetlen európai csapat ellen sem tudott mérkőzést nyerni. Igaz, ehhez Montenegró és Románia ellen is nagyon közel járt Kim Rasmussen csapata.

A nüanszok ezúttal a mieink ellen voltak a világbajnokságon Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A nüanszok ezúttal nem velünk voltak, szemben a tavalyi Európa-bajnoksággal.

Az ott elért 7. hely azt jelenti, hogy márciusban jöhet az olimpiai selejtező Oroszország, Szerbia és Kína ellen. A torna döntőjét két olyan csapat játszotta, mely korábban egyszer sem nyerte meg a világbajnokságot. Végül Hollandia hatalmas izgalmak közepette egyetlen hetesgóllal megnyerte története első világbajnoki aranyérmét Spanyolország ellen. Tette ezt úgy, hogy 10 éve még sehol sem voltak, és nemzeti bajnokságuk a mai napig amatőr szinten működik csak.

Egy évtized alatt jutott fel a csúcsra a holland női kézilabda-válogatott Forrás: AFP/Charly Triballeau
  • BL-döntőnek is beillő klasszikus

December 7-én került sor a 125. Veszprém-Szeged rangadóra, mely hihetetlen magas színvonalú játékot és egygólos hazai győzelmet hozott.

Két világválogatott csapott össze egymással, és ebben a csatában sajnos csak Bánhidi Bence tudott magyar játékosként gólt lőni.

Mielőtt valaki elhamarkodottan elítélné a két csapatot emiatt, próbáljon megnevezni 14-14 olyan magyar kézilabdázót, aki 2019-ben ezen a - legmagasabb - szinten ugyanígy megállná a helyét, mint ahogyan ezek a világsztárok teszik hétről hétre.

Bánhidi Bence volt az egyetlen magyar gólszerző a decemberi Veszprém-Szegeden, ettől függetlenül mégis remek mérkőzést láthattunk Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mindenesetre a két klubnak jó esélye van arra, hogy a történelem során először mindkét magyar együttes eljusson a BL kölni négyes döntőjébe. Ha a szívünkre hallgatunk, akkor a decemberi Veszprém-Szegeden látott színvonal alapján ez simán össze is fog jönni. Ha viszont az eszünkre, akkor a BL erősorrendje az őszi fordulók után valahogy így néz ki: 1) Barcelona 2) Veszprém 3) PSG 4) Kiel 5) Szeged, de nem szabad leírni a Kielcét, a Flensburgot és a Portót sem a Final 4-ért vívott csatában.

2020 SORSDÖNTŐ LESZ

A „sorsdöntő" kifejezés legalább akkora közhellyé vált az elmúlt években, mint a „trófeákat tavasszal osztják", azonban muszáj a 2020-as évet sorsdöntőnek nevezni a magyar kézilabda életében. Állításomat az alábbi pontok köré építem:

  • Ha a női válogatott sikertelenül vívja meg az olimpiai selejtezőt márciusban, könnyen fennáll a veszélye annak, hogy Rio után Tokióban sem lesz kézilabdacsapatunk. Ez példátlan lenne a magyar teremkézilabda történetében.
  • Kiderül, hogyan tudnak élni a fiatalok a sérülések adta lehetőséggel a férfi Eb-n, amit bár már „elengedtünk", a tapasztalatszerzés jegyében jó lenne 3 meccsesről 7 meccsesre nyújtani, azaz legalább bejutni a középdöntőbe.
  • A Veszprém és a Szeged is történelmi tettre készül, egyikük a hőn áhított BL-trófeára hajt, másikuk pedig már a négyes döntőbe jutással is elégedett lenne.
  • Ha a Fradi leszorul a 3., vagy a 4. helyre a női bajnokságban, akkor hosszú idő után ismét csak az EHF-kupában szerepelhetne. Ez esetben a BL-ben immáron a nőknél is két kirakatcsapat, a Győr és a Siófok indulhatna.

Ha ezekre a pontokra nem a megfelelő válaszok érkeznek, akkor tovább szakadhat a klubok és a válogatott közötti érdekellentét 2020-ban.

Mindkét oldal a sikert hajszolja, azonban az az érzésünk, hogy amíg a felek nem tudnak kompromisszumot kötni egymással, addig nem lehet egyszerre sikeres mindkét fronton a magyar kézilabda.