Vágólapra másolva!
A Sopron Basket az idei év utolsó Euroliga-mérkőzésén hazai pályán 70-77-re kikapott a francia BLMA csapatától. A magyar bajnok a mérkőzés középső részében kimondottan jól játszott, hét ponttal is vezetett, az utolsó tíz perc azonban nagyon rosszul sikerült.

December 12-én az olasz Schio ellen végre megszakította nyomasztóan rossz szériáját a Sopron Basket, és négy vesztes meccs után újra győzni tudott a legrangosabb női klubsorozatban. A siker azt jelentette, hogy az utóbbi két szezonban egyaránt Final Fourba jutó magyar bajnok 4 vereség mellett már 3 győzelmet számlált, amivel máris felzárkózott a nyolctagú B csoport középmezőnyéhez, ahol az évzáró forduló előtt ketten a Sopronhoz hasonló 3-4-es, míg hárman 4-3-as mérleggel álltak. Köztük a francai BLMA (Basket Lattes Montpellier Agglomération), amelyik ellen egy biztató 66-53-as idegenbeli sikerrel nyitotta Gáspár Dávid csapata.

A B csoport állása hét forduló után: szoros a verseny Forrás: FIBA

A három remek, egyformán az észak-amerikai profi ligában (WNBA) edződő játékossal – Stephanie Mavunga, Samantha Whitcomb és Gabby Williams – megerősített franciák persze szerettek volna visszavágni, amivel megerősíthették volna a csoportbeli második helyüket az éllovas Fenerbahce mögött. Gáspár Dávid nem számíthatott Jelena Brooksra (alias Jelena Milovanovic, így már biztos többeknek ismerős a remek szerb játékos neve), de Tina Jovanovics is fájlalta a térdét a találkozó előtt.

A francia Gazellákat (Les Gazelles) a Guns'n Roses Welcome to the Jungle című számával igyekezett megijeszteni a Novomatic Aréna dj-je, de annyira nem ijedtek, mint kellett volna, különösen
Diandra Tchatchouang volt elemében, aki két és fél perc alatt berámolt hat pontot.

A Fegyverneky Zsófia, Alekszandra Crvendakics, Határ Bernadett, Tina Jovanovics, Briann January

ötössel kezdő Sopron szerencsére nem ragadt be a rajtnál, és magas emberei, azaz Crvendakics, Határ és Jovanovics kosaraival tartotta a lépést, olyannyira, hogy előbbi hármasával 11-9-re is vezetett a negyed közepén. A szerencsére sem panaszkodhattak a vendégek, Romane Bernies óriási homálynak induló triplakísérlete pont Mavunga kezébe esett a gyűrű alatt, aki persze, hogy nem hibázott.

A soproni Aleksandra Crvendakics biztos kézzel dobott távolról is Forrás: FIBA

Crvendakics újabb triplája újra hazai előnyt jelentett, amit egy szép befutás utáni duplával rögtön három pontra tornázott a magyar bajnok. Kár, hogy Ornella Bankole hatalmas ívet leíró triplája azonnal eltüntette az előnyt (18-18). A negyedet Williams - mi tagadás - nagyon szép dudaszós triplája zárt.

Második negyed

A Sopronnak kicsit szigorítani kellett a védekezésén, mert a franciákat túldobni idén még nem nagyon lehetett, az Euroligában csak akkor kaptak ki, ha nem lépték át a 60 pontot. Másfél perc után egy francia tripla volt a meccs első kosara, Gáspár Dávid pedig rögtön időt is kért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy amíg egy csapat személyije van a Sopronnak, addig lehet, sőt kell is, sokkal keményebben védekezni. Dubei Debóra vágott egy triplát, amire azonban jött a válasz (Alix Duchet), és, ha nem maradnak ki ziccerek, utol is érték volna a franciákat.

Fegyverneky Zsófia remekül játszott a második negyedben Forrás: FIBA

Fegyverneky 2+1-e lopta közelebb (29-31) a magyar bajnokot a negyed közepén, és miután látszott, hogy kezd felpörögni a Sopron Basket, a franciák mestere is gyorsan időt kért.

Czukor Dalma két duplájával azonban hosszú idő után mégis visszavette a vezetést a Sopron (35-33).

Időt is kért a BLMA, amit Jovanovics egy 2+1-es kombója követett, amivel hirtelen öt pontra nőtt a hazai előny. Szünetre azonban döntetlennel mehettek a felek, miután Duchet beszórt egy újabb triplát három másodperccel a dudaszó előtt.

Harmadik negyed

Több mint kétperces soproni gólszünettel indult a játékrész, a franciák pedig kétszer is betaláltak, mire Briann January válaszolni tudott – ez volt az amerikai irányító első kosara a mérkőzésen. Varga Aliz triplájával azonban újra a zöld-sárgáknál volt az előny. Felpörgött a Sopron, Határ és Fegyverneky is betalált, és szinte pillanatok alatt nőt nyolc pontra a magyar bajnok előnye (50-42).

Nagyon hiányoztak Briann January pontjai Forrás: FIBA

Ettől már a franciák is észbe kaptak, azonnal elkezdtek keményebben védekezni, és gyorsabban befejezni a támadásaikat. Vissza is kapaszkodtak két pontra, úgyhogy a legjobbkor jött Dubei triplája két perccel a nagyed vége előtt.

Az ötpontos előnyt meg is őrizte a Sopron, ezúttal nem jött be a franciáknak az utolsó másodperces távoli kísérlet.

Negyedik negyed

Három francia kosárral indult a játékrész, amire hazai oldalról csak Czukor Dalma büntetője jött válaszul, úgyhogy el is tűnt a Sopron kényelmes két kosárnyi előnye. Hat perccel a meccs vége előtt, 60-59-nél átvették a vezetést a franciák, de megint jött Crvendakics és nyugtatóként ható triplával visszaadta a vezetést a Sopronnak. Duchet is megmutatta azonban, hogy ő sem rossz távolról (mintha még nem tudtuk volna...), a triplája és Williams duplája viszont három és fél perccel a lefújás előtt ötpontos BLMA-előnyt jelentett (62-67).

Az utolsó percekre mindkét csapaton úrrá lett az idegesség, egymást követték a rontott dobások, rossz passzok és eladott labdák,

de valahogy mindig a franciáknál volt az előny, ha csak egy-két-három ponttal is.

Varga Aliz gyönyörű tempója után például csak eggyel, de Mavunga rögtön vágott rá egy triplát, és 51 másodperccel a dudaszó előtt mínusz négynél (70-74) kellett időt kérnie Gáspár Dávidnak.

Crvendakics kihagyott triplája után már csak a faultok segíthettek, de a franciák nem hibázták el, az utolsó soproni támadás pedig ismét hibázott kintről, és hiába landolt January kezében a lepattanó Varga Aliz sem talált be távolról, így pedig a franciák megnyerték a mérkőzést.

"Alsó posztokon domináltak a franciák, és ki tudták használni, hogy a második félidőben nem számíthattunk Tina Jovanovicsra, és sok pontot szereztek a palánk alól. Folyamatosan támaszkodunk a fiatalokra, és bízunk is bennük, egyre több lehetőséget kapnak itthon és a nemzetközi porondon is. Tanulni fogunk ebből a meccsből is, és bízunk benne, hogy a későbbiekben megnyerjük az ilyen mérkőzéseket. A vereség ellenére én büszke vagyok a csapatra, mert végig harcoltak a mérkőzésen" – mondta az M4 Sportnak nyilatkozva Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője.

Eredmény, Euroliga, nők, csoportkör, 8. forduló:
Spron Basket–BLMA (francia) 70-77 (21-23, 17-15, 19-14, 13-25)
a Sopron pontszerzői:
Crvendakics 19/9, Fegyverneky 14, Határ 11, Jovanovics 7, Dubei 7/3, Czukor 5, Varga A. 5, January 2