Vágólapra másolva!
Ha nem is könnyen, de megnyerte a női röplabda Challenge-kupa első körének első mérkőzését a Békéscsabai RSE, amely 3-1-re győzött a lett Rigas Volejbola Skola otthonában. Az első szettet a hazaiak nagy meglepetésre behúzták, majd jött két sima játszma, a negyediket pedig vért izzadva hozta a magyar csapat. A visszavágót két hét múlva játsszák Békéscsabán.

Habár a rigai röplabdacsapat akár U18-as bajnokságban is indulhatna a játékosok kora alapján, semmiképp sem lehetett lebecsülni. Ráadásul igencsak jó kezekben vannak a fiatal lányok: a csapat másodedzője egy bizonyos

Pavels Selivanovs, aki az 1980-as moszkvai olimpián aranyérmet szerzett a szovjet válogatott színeiben,

emellett Eb-t és több nívós európai klubkupát nyert. A Riga az előző szezonban meg is nyerte hazája bajnokságát, így kivívta az indulást a Challenge-kupában, míg a Békéscsaba a bajnoki bronzéremmel szerzett jogot.

Vasja Samec Lipicer a Fábián-Glemboczki-Bodnár-Bodovics-Klaric-Dapic hatossal kezdett, bár a bemutatást nem igazán lehetett hallani, ugyanis a lett szurkolók igazán jó atmoszférát teremtettek.

Rögtön egy színvonalas labdamenettel kezdődött a találkozó, ami lett ponttal zárult, amivel még sikerült fokozni a hangulatot. Ezt még három hazai pont követte, a BRSE szlovén vezetőedzője gyorsan időt kért. Dapic pontja nagyon kellett 0-5-nél, majd Bodovics nyitott ászt, de ezzel sem került lendületbe a magyar csapat, amelynek szerencséje sem volt a szett elején.

Rengeteg legyező-tapsoló tűnt fel a nézőtéren Forrás: CEV

A remekül játszó Levinska ászával 10-4-re lépett el a Riga, Samec pedig ismét magához szólította övéit. Hideghuzany a javából.

A fiatal lett lányok nem ismertek elveszett labdát, az ütőerejük is rendben volt, és látszott, hogy alaposan felkészültek a Békéscsaba játékából.

18-10-nél az addigi legnagyobb különbséget mutatta az eredményjelző, de innen zsinórban három pontot szerzett a BRSE. Glemboczkit Sebestyén váltotta, miközben komoly ütemben zárkózott fel a Csaba, amely kettő pontra csökkentette hátrányát a játszma hajrájára, 22-20-nál pedig időt kértek a hazaiak. Ez megtette hatását, a következő két labdamenetet ők nyerték, amivel szettlabdákhoz jutottak. Az elsőt Klaric hárította, a másodikat viszont megcsinálták, és óriási meglepetésre behúzták az első szettet.

Egyértelmű, hogy komoly változás kellett a második felvonásra, és mindenképp biztató volt, hogy az első két pontot a Békéscsaba nyerte. Az viszont látszott, hogy fejben továbbra sem volt minden rendben, egymás után három nyitás is a hálóban kötött ki, amire nehéz magyarázatot találni. Ennek ellenére sikerült növelni a különbséget, 8-4-nél időt is kért Andrejs Odinokovs. Ezúttal viszont nem jött be ez a húzás, futószalagon jöttek a magyar pontok, kezdett reális képet festeni a meccs. Sebestyén remek szériát kapott el nyitóként, ráadásul a hazaiak egyre többet hibáztak, sokat kivett belőlük a heroikus első játszma. Odinokovs kikérte második idejét is, de ez sem segített, Dapic és Klaric szétbombázták a rigaiak térfelét.

Sorozatban 10 pontot szerzett a BRSE, amelynek 24-7-nél rengeteg játszmalabdája volt, és bár az első kettőt még hárította a Riga, egy rossz nyitással végül egyenlített a szetteket tekintve Békéscsaba.

A magyar csapat lendülete kitartott a harmadik játszma elejére is, ami szintén komoly fölénnyel indult, a hazaiak mestere sok cserével próbálta felrázni csapatát. Habár folyamatosan nőtt a különbség, a játékosok és a közönség is óriási üdvrivalgással díjazott minden lett pontot. Hiába volt kétszer annyi pontja a szetten belül a BRSE-nek, a Riga egy pillanatra sem adta fel, és négy pontra faragta hátrányát. Jött is az időkérés, majd Sebestyén újabb kiváló nyitósorozata, a különbség pedig újra elérte a tízet. Aztán 20-11-nél maratoni hosszúságú labdamenetet nyert meg a Békéscsaba, azt lehetett hinni, hogy ez végleg a kedvüket szegi a hazaiaknak, de volt még bennük egy nagy roham, végül Samecnek kellett rendeznie a sorokat. A következő labdamentet hozta is a Csaba, amit szettlabdákat jelentett, ezúttal pedig sikerült már az elsőt kihasználni.

A Békéscsaba uralta a második és a harmadik szettet Forrás: CEV

A negyedik játszma elejére minden tartalékát mozgósította a Riga, és megnyerte az első három pontot, igaz, a harmadikat egy óriási bírói tévedésnek köszönhetően. Ebből aztán 6-1 lett, majd egy csabai időkérés. Egymás után három ponttal jött közelebb a BRSE, de hasonló szériával válaszolt a Riga. Ekkor Szedmák váltotta Dapic-ot, Evans pedig Fábiánt, majd Klaric szerzett gyönyörű pontot. A horvát válogatott ütője ekkor remekül szervált is, vezetésével egy pontra zárkózott a Csaba, majd Bodovics egyenlített 11-11-nél. A letteket azonban nem lehetett megtörni, és hiába hozta többször is egálra az állást a magyar együttes, a vezetést nem sikerült átvennie. Sőt, 15-15 után egymás után három pontot tett fel a táblára a Riga. A kialakult differenciát aztán nemhogy eltüntetni nem sikerült, de még nőtt is. 20-16-nál csabai időkérés következett, de utána sajnos rigai pont. Óriásit küzdött ekkor mindkét csapat, ez volt az első igazán szoros szett.

22-21-nél Bodnár ásza újra egált jelentett, Klaric bombája pedig vezetést, ebben a szettben először. Majd jött Bodnár újabb ásza, valamint két meccslabda, amelyekből az elsőt sikerült is kihasználni egy rossz rigai ütéssel.

Ha nem is könnyen, de komolyat küzdve megnyerte a párharc első meccsét a Békéscsaba, viszont a hazai alakulat is megérdemel minden tiszteletet, szívüket-lelküket kitették a pályára.
A visszavágót két hét múlva, december 18-án játsszák Békéscsabán.

Az ellenfél viszont végig küzdött, hiszen náluk több játékosnak is ez lehetett akár élete meccse. Ebbe a hibába sokszor beleesünk a még nálunk is fiatalabb csapatok ellen: elhisszük, hogy könnyen jön minden, aztán amikor nem, akkor megijedünk. Többet kellene magunkkal foglalkozni, és nem az ellenféllel, valamint higgadtnak maradni. Ha kiabálok, akkor jól játszunk, ha nem, akkor nem. Ez így nem felnőtt röplabda, hanem junior. Persze, sok fiatalunk van, akik így szereznek tapasztalatot, de muszáj lesz ezekben fejlődni" - értékelt meglehetősen frusztráltan Vasja Samec Lipicer.

Az Újpest saját közönsége előtt kapott ki szintén 3-1-re az orosz Krasznojarszktól. A hazai csapat mindegyik játszmában helyt állt, és amikor jól nyitott, alaposan megnehezítette ellenfele dolgát: a harmadik játszmát egy jó szervasorozatnak köszönhetően nyerte meg. A mérkőzésen a negyedik szett hozta a legszorosabb küzdelmet, de azt - elsősorban a kulcspillanatokban elkövetett újpesti hibák miatt - az orosz bajnokságban jelenleg utolsó helyen álló rivális nyerte. A budapesti találkozó legeredményesebbje az újpestiek kubai röplabdázója, Dayami Sánchez volt 21 ponttal.

A visszavágót mindkét együttes december 18-án vívja.

Eredmények, női Challenge Kupa, 1. forduló (a 16 közé jutásért), 1. mérkőzés:
Rigas Volejbola Skola (lett)-Békéscsabai RSE 1-3 (21, -9, -15, -22)
UTE-Jenyiszej Krasznojarszk (orosz) 1-3 (-18, -22, 22, -23)