Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 30-20-ra legyőzte Szenegál együttesét a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, a csoportkör negyedik fordulójában, Jacusíróban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Jacusíróból, Japánból.

A magyar érdekeltségű C-csoportban Montenegró 1 góllal verte a románokat, a spanyolok meg nagyon legyőzték Kazahsztánt. Ezzel az is eldőlt, hogy a spanyol és a montenegrói válogatott pénteken egymás ellen dönti majd el a csoport első helyét, meg az is, hogy Magyarország - amennyiben továbbjut a csoportjából - nem visz magával pontot a középdöntőbe.

A péntek esti magyar-román találkozó amúgy ki-ki meccs lehet majd, az ottani győztes megy majd be csoportharmadikként a legjobb 12 közé. Ehhez persze az is kellett, hogy a magyar csapat szerdán legyőzze azt a Szenegált, amely eddig nem szerzett pontot, de amely minden ellenfelének okozott kellemetlen perceket. Mást ne mondjunk, az első mérkőzésükön Montenegró ellen az 58. percben az egyenlítésért támadtak, hogy aztán kikapjanak 4 góllal.

A magyar csapatnak kötelező volt a győzelem Szenegál ellen Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A magyar női kézilabda-válogatott még sosem játszott Szenegál ellen.

Az afrikai csapatokat amúgy odahaza mindenki elintézi egy kézlegyintéssel, pedig nem kellene. Mást ne mondjunk, kedden Angola azt a Szlovéniát verte, amelyik az első nap simán győzött Hollandia ellen.
Meg aztán nem volt olyan régen a 2007-es franciaországi vb, amelyen a 7. helyért zajló meccsen Angola éppen Magyarország ellen nyert 37-36-ra.

Kim Rasmussen csapata autóbusszal érkezett meg Kumamotóból Jacusíróba, a szerda esti mérkőzés helyszínére. Az országúton egy pillanatra egymás mellé került a csapatot szállító jármű és a médiabusz is. Utóbbin összesen két magyar újságíró ült. A helyieket ez nem zavarja, szemrebbenés nélkül indítanak egy 50 főt befogadó járművet, akkor is, ha csak ketten ülnek benne. (Azt nem tudom, mi van akkor, ha senki nem veszi igénybe a járgányt, de ismerve a japánokat, akkor is menni kell, mert benne van a menetrendben.) Szóval, amikor átnéztünk a másik buszba, nem azt láttuk, hogy a magyarok fene nagy jókedvvel döcögnek a jacusírói iskola felé. Persze, lehet, hogy csak nagyon koncentráltak.

Tomori Zsuzsanna a magyar csapat egyik vezére Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A magyar kapuban Triffa kezdett, három egészen elképesztő védéssel, Tomori meg a túloldalon két góllal.

Háfra megint mindent kihagyott, a 7. percben támadásban már a debreceni Vámos érkezett a helyére. Szegény Háfra Noémi - rettenetes volt látni, mennyire nem ment neki. Kovacsics Anikó viszont két szép góllal jelentkezett, neki is szüksége volt az önbizalom-növelésére. A 9. percben Klujber hétméteresével 5-1-re vezetett Magyarország.

Megnyugodhattunk tehát, Lukács Viktória az első szélsőgólunkat a 11. percben lőtte. A hetedik magyar találat Kovács Annától jött, miközben a szenegáli oldalon egy súlyos egyéniség, Laura Kamdop aprította a mieinket beállóban. Triffa Ágnes a magyar kapuban továbbra is szenzációsan védett.

Háfra visszajött és két szép gólt dobott. 10-4 volt az állás a 22. percben.

Bár az ellenfél valóban szerényebb képességű volt, mint a spanyol, vagy a montenegrói válogatott, azért jó volt látni a magyarok attraktív támadójátékát. Kovács Anna is gólerősen játszott, Tóvizit pedig egy szép bejátszás találta meg a beálló poszton. A 25. percben 12-5-re vezetett a magyar válogatott.

Az első félidő utolsó 5 percében felgyorsultak az események, összesen 9 gól esett. 30 percnyi játék után Magyarország 17-9-re vezetett.

Kovács Anna volt a magyar csapat egyik legjobbja Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Ez a meccs mondjuk arra mindenképpen jó volt, hogy a játékosok kissé megtépázott önbizalmát helyre tegye. A második félidő kis közjátékkal indult, mert az időmérő berendezés elromlott. A bírók és a játékosok melegítettek, miközben a zsűriasztalnál szereltek. Aztán elindult az óra és a meccs is, a magyar csapat pedig gyorsan dobott három gólt, miközben csak egyet kapott. A 36. percben 20-10-es állásnál Klujber kihagyott egy hétméterest, de ez is belefért ekkor.

A mérkőzésnek ebben az időszakában a pályán lévő 7 magyarból 5 junior világbajnok adogatta a labdát,

miközben a kapuban Kiss Éva érkezett Triffa Ágnes helyett.

Semmi sem veszélyeztette a magyar csapat győzelmét, a meccs kiváló felkészülés volt a pénteki, románok elleni összecsapásra. 20-10 után azonban kissé megakadt a tű a lemezen: a szenegáli válogatott 4-1-es szakaszt csinált,

feljött az afrikai együttes 7 gólra. Ekkor Kim Rasmussen időt kért, hogy rendezze a sorokat.

Kim Rasmussen szövetségi kapitánynak nem kellett sokat idegeskednie Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Az időkérés után csapatunk azonnal visszaállította a 10 gólos különbséget (24-14), innentől kezdve pedig tényleg az volt a kérdés, hogy mi lesz a számszerű végeredmény. A lelkes szenegáli csapat nem túl nagy meggyőződéssel ment előre, olykor szép gólokat szerezve.

Az utolsó percekben a magyar csapat magabiztosan tartotta az előnyét, csak az volt a kérdés, hogy meglesz-e a tízgólos vagy a tíz fölötti különbség.

A magyar csapat végül 30-20-ra nyert Szenegál ellen, és megszerezte második győzelmét a világbajnokságon.

A magyar csapat legközelebb pénteken, magyar idő szerint 10.30-kor lép pályára Románia ellen. Amelyik csapat győz, az továbbjut a középdöntőbe, igaz, Kim Rasmussen csapatának a döntetlen is elég lenne a rosszabb gólkülönbséggel rendelkező románok ellen.

„Sok mindent változtattunk a játékunkon. Több volt a helycsere, megtaláltuk a ritmust, amit a vb-n eddig kerestünk. Ha így játszunk a folytatásban, és megmarad a lendületünk, akkor nem lehet probléma. Nagyon jól sikerültek a betörések, átlövések, ezt próbáltuk felépíteni. Bízok bene, hogy ez volt a kezdet. Szereztünk egy kis önbizalmat. Pénteken

– mondta Kovács Anna az M4 Sport kamerája előtt.

Kovács Anna hat gólt lőtt Szenegál ellen Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

„Remek első félidőt produkáltunk. A játékosok nagyon sokat segítették egymást. A támadójátékunk jól működött, jól játszottak a támadóink. Kovacsics és Háfra is visszajöttek öt perc után, és keményen játszottak.

– folytatta Kim Rasmussen szövetségi kapitány, aki az átlövésekkel is elégedett volt.

Eredmény, csoportkör, 4. forduló, C csoport:
Magyarország-Szenegál 30-20 (17-9)
Jacusíró, v.: Alpaidze, Berezskina (oroszok)
Magyarország: Triffa - Lukács 1, Tomori 3, Kovacsics 2, Tóvizi 2, Háfra 2, Schatzl 1, cserék: Vámos 1, Klujber 2, Kovács A. 6, Tóth G. 2, Faluvégi 2, Márton G. 5, Szabó L. 1, Kiss É., szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
lövések/gólok: 57/30, illetve 45/20
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 8 perc

Az állás: 1. Spanyolország 8 pont (132-77), 2. Montenegró 8 (111-96), 3. Magyarország 4 (118-89), 4. Románia 4 (93-102), 5. Szenegál 0 (89-117), 6. Kazahsztán 0 (72-134)