Vágólapra másolva!
A Spanyolországtól vasárnap elszenvedett 29-25-ös vereség után a magyar női kézilabda-válogatott nehezebb úton folytatja a harcát az olimpiai selejtező eléréséért a Japánban zajló világbajnokságon. Azzal, hogy kikaptunk, még semmi jóvátehetetlen nem történt, csapatunk akár világbajnokságot is nyerhet, de ki is eshet a legjobb 8 közül. Kedden magyar idő szerint reggel 7 órakor (élő közvetítés az Origón) újabb fontos meccs következik, Montenegró ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból, Japánból.

Sorsdöntő?

Elmondhatatlanul utálom már ezt a jelzőt, amely lassan az egész magyar sportra rátelepedett. Ugyanakkor - ha nem is véglegesen -, alapjaiban határozza meg a magyar női kézilabda-válogatott további sorsát a kedd reggeli mérkőzés.

Egy esetleges újabb vereség nagyon rosszul érintene bennünket,

de a továbbjutás (a legjobb 12 közé a középdöntőbe) ebben az esetben sem lenne elérhetetlen.

Mi történt eddig?

A C-csoportban igazából annyiban állt a feje tetejére a papírforma, hogy

a spanyolok két nehéz meccsen (Románia és Magyarország ellen) begyűjtötték a 4 pontot és ezzel a csoportelsőség felé nagy lépést tettek.

Magyarország legyőzte a gyenge kazahokat, de kikapott a spanyoloktól. A montenegrói csapat a csoport két leggyengébb együttese, Szenegál és Kazahsztán ellen nyert - nem túl meggyőző játékkal. Romániának egy győzelme és egy veresége - utóbbi 16 gólos és a spanyoloktól szenvedték el. A keddi harmadik körben a magyar csapat Montenegróval játszik.

Kim Rasmussen szövetségi kapitánynak nem lesz egyszerű dolga a Montenegró elleni meccsen Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A spanyolok Szenegál ellen folytathatják a diadalmenetet, Románia pedig minden bizonnyal legyőzi a gyenge kazahokat. Éppen ezért rendkívül fontos lenne a magyarok győzelme. Ebben az esetben Spanyolország mögött folytatódna a tülekedés a 2. helyért a csoportban. Egy vereség meg azt jelentené, hogy a pénteki, románok elleni ki-ki meccs döntene arról, melyik csapat mehet be csoportharmadikként - nulla ponttal - a középdöntőbe és kinek jutna a Elnöki Kupa, vagyis a totálisan értelmetlen alsóházi rájátszás.

Kovacsics Anikó

Vasárnap este már átbeszéltük a mérkőzés tanulságait, a szövetségi kapitány és a játékosok is elmondták, amit láttak. A mérkőzés eleje sajnos megpecsételte a sorsunkat, utána már nem tudtunk erőre kapni, hogy visszajöjjünk a meccsbe, és nyugodtan tudjunk játszani. Nagyon akartunk, de a kapkodás miatt sok hiba csúszott a játékunkba" - nyilatkozta az MTI-nek a vasárnap este 29-25-re elveszített találkozóról a csapatkapitány. Tavaly az Európa-bajnokságon tét nélkül, szabadon lehetett játszani, nem volt elvárás a csapattal szemben, most viszont van. Nehezebb dolgunk van, de biztosan úgy fogunk felmenni a pályára, hogy nyerni szeretnénk, mert mindenkinek megvannak a céljai, az álmai" - nyilatkozta.

Lelkes, de törékeny társaság

A rendkívül fiatal magyar válogatott - pontosan az életkori sajátosságokból fakadóan - törékeny csapat, amely nehezebben dolgoz fel egy-egy kudarcélményt. Hogy a spanyolok elleni vereséget miként sikerült megemészteni, arra kedden reggel kapunk választ.

Háfra Noémi (szemben) és Kovacsics Anikó javuló teljesítményére nagy szükség lesz Montenegró ellen Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Ráadásul egy olyan mérkőzésen, amelyen a montenegrói csapat

az ellenfél, vagyis Magyarország fizikai megsemmisítésére készül.

Ez a verekedős kézilabda a montenegrói csapat alapjátéka, amely ellen azért lehet olyat játszani, ami sikerre vezet. Ám a sikerhez a spanyolok elleni meccsel szemben alapvető változásokra lesz szükség. Mire gondolunk?

  • kapusteljesítmény: a spanyol meccsen az első félidőben gyakorlatilag nem volt, Kim Rasmussen hiába küldte be mindhárom kapusát. Ez akkora hátrányt okozott, amelyet a második félidőben a feljavuló Bíró Blanka teljesítménye sem tudott ellensúlyozni.
  • Háfra Noémi és Kovacsics Anikó játéka: ők eddig mindketten adósak a jó teljesítménnyel, igaz, ősszel a Fradiban sem tudtak villogni. Viszont mindkettőjükben benne van az a képesség, hogy egyik meccsről a másikra nagy formajavuláson mennek keresztül - ha megvan ehhez az önbizalmuk.
  • az átlövések: a magyar válogatott a rendezetlen védelemek elleni gyors lefutásokkal, indításokkal jól operált eddig, de a felállt fal ellen már nehezebben ment a támadójáték a spanyolok ellen.
  • kritikus első 5 percek: Kazahsztán ellen mindkét félidőt rosszul kezdtük, de az ellenfél ott olyan gyenge volt, hogy ez is belefért. A spanyolok elleni 0-4-es kezdés azonban már nem fért bele, az állandó rohanás az eredmény után szinte felőrölte a csapatot.

Mások is kikaptak

A címvédő és Európa-bajnok Franciaország egy pontot szerzett két meccsből. Kikaptak Dél-Koreától, ikszeltek a brazilokkal és még játszanak a németekkel, valamint a dánokkal.

Csakhogy a franciák könnyen bohóckodnak Japánban -

azzal, hogy megnyerték a 2018-as Európa-bajnokságot, kijutottak az olimpiára. Nekik tehát ez a világbajnokság tét nélküli. (Mintha így is kezelnék az egészet, de hosszú még a torna.) A hollandok is vereséggel indítottak a senki által nem jegyzett szlovénok ellen, szóval, nem csak nekünk van bajunk, elég.

Kondiedzés hétfőn

A magyar csapat hétfőn a délelőtti sajtófélórát követően konditermes edzéssel készült a keddi ütközetre. Labdás edzés ezúttal tehát nem szerepelt a programban. Montenegró ellen ez lesz a nyolcadik meccse a női válogatottnak.

Az elmúlt hét alkalommal négyszer a magyarok nyertek, Montenegró háromszor győzött.

Legutóbb 2018 szeptemberében, felkészülési meccsen Győrben az ellenfél nyert 23-19-re.

Kezdés tehát kedden, magyar idő szerint 7.00-kor. A mérkőzést az Origo élőben közvetíti.