Társoldalunk:

Dadogott a kezünkben a labda Spanyolország ellen

2019.12.01. 12:20

A spanyol női kézilabda-válogatott négygólos győzelme után a magyar játékosok nyilatkoztak az Origónak Kummaotóban. A hibákat elismerték, de mindenki bizakodó a folytatást illetően.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból.

A spanyolok elleni mérkőzésen már az első félidőben három kapust küldött a pályára Kim Rasmussen. Közülük elsőként Kiss Éva nyilatkozott az Origónak.
"A második félidőben sokkal jobban játszottunk, mint az elsőben. A folytatásban erre kell majd támaszkodnunk, mert erre lehet építeni. Az első félidőt elemezni kell, most a meccs utáni pillanatokban nem tudom megmondani, mi volt velünk az első 30 percben. Az elején vagyunk ennek a világbajnokságnak, nem kell elkeseredni, menni kell tovább, hogy a célokat megvalósítsuk. A spanyol válogatott négy góllal nyert, ezt nem nevezném hatalmas különbségnek. A második félidőt mi nyertük meg egy góllal. Fiatal csapat vagyunk, tanulni kell a hibákból, előttünk áll még egy csomó lehetőség. A sport olyan, hogy néha kijönnek a dolgok, néha nem. Az első félidőben semmi sem sikerült. Ezek után a folytatásban tényleg megpróbáltuk odatenni magunkat. Ez ennek a meccsnek a pozitívuma. A szünnap most nagyon jól jön a Montenegró elleni mérkőzés előtt."

A beállós Tóvizi Petra volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa, 5 góllal. Ő így beszélt. "Számítottunk arra, hogy a spanyol védelem középen bontható meg és megbeszéltük, hogy melyik figurára kell játszani. Ezeket használtam ki, próbáltam figyelni, hogy mindent megvalósítsak, amit az edző kért. A spanyol csapat nagyon erős, gyors kézilabdát játszott, nagyon nehéz ellenük játszani. A folytatásban a mostani hibák nem fordulhatnak elő. Az elején rögtön elmentek, mi nem adtuk fel, de sokat kivett belőlünk ez a harc. A kazahok elleni győzelemnek örültünk, itt is szerettünk volna jól teljesíteni, sajnálom, hogy ez nem sikerült."

A Ferencváros kapusa, Bíró Blanka a második félidőben nagyszerűen védett. "Meg kell keresni azokat az okokat, amelyek az első félidei játékhoz vezettek. Az, ahogy kezdték a meccset a spanyolok, végigkísérte a mérkőzést. A Szöul Kupán, a felkészülés során is voltak erre figyelmeztető jelek, hogy az ellenfelet nem lehet elengedni, mert akkor csak rohanunk az eredmény után. Elöl nem tudtuk felbontani a remekül védekező spanyol falat, levettek minket, sok belemenésünk volt, ez mindent meghatározott. A támadásban nagyon dadogott a kezünkben a labda és ez aztán a védekezésünket is meghatározta. Az első félidő végén hetest védtem, ez sokat jelentett, nulláról akartam kezdeni a második félidőt, ezért nagyon koncentráltam a szünetben. A második félidőben az első védések után éreztem, hogy nem szabad a múlton rágódni, csak előre szabad nézni. Többet védtem, de ehhez a csapat is kellett, a második félidőben már nem voltak annyira felszabadultan támadni a spanyolok. 23-26-nál még jöhettünk volna feljebb, sajnálom, hogy ez nem sikerült."

A Siófokban játszó Nerea Pena úgy vélekedett, hogy taktikailag a magyar válogatott fölé kerekedtek. "Nagyon sokat készültünk a magyarok ellen, a korábbi világversenyeken rendszeresen találkoztunk velük, most is nagyon fontos volt számunkra ez a mérkőzés. Az olimpiai selejtező eléréséért harcolunk, a mai meccsre is remekül összeállt a csapatunk."

Így látta Kim Rasmussen

„A mérkőzés elejétől kezdve hátrányban voltunk, csak rohantunk az eredmény után – utalt a 0–4-es kezdésre Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Nem voltunk még annyit együtt a lányokkal, hogy fiatal csapatunk ilyen helyzeteket meg tudjon oldani. Az első félidőben nem voltak védéseink. Nem próbálkoztunk eleget, nem volt elég átlövésünk és nem tudtunk jó helyzeteket kialakítani."

A dán szakember arról is beszélt, hogy a belső posztokon miért cserélgette folyamatosan a játékosait.

„Meg kellett néznem, hogy mi működik. Ha hátrányban vagyunk, megoldást kell találnunk a problémákra. Sokat egyénieskedtünk, ami nem a mi koncepciónk. Mentálisan nehéz meccs volt, olyan kézilabdát kellett játszanunk, amilyet eddig nem. Az én feladatom, hogy visszaemeljem a csapatot a megfelelő mentális szintre. Ma nem volt esélyünk, nem tudtuk megállítani a spanyolokat" – tette hozzá Rasmussen.

(Forrás: M4 Sport/NSO)

A magyar válogatott hétfőn szabadnapos lesz. Kedden magyar idő szerint reggel 7 órakor a montenegrói csapat ellen játszunk a C-csoport 3. fordulójában.

Spanyolország-Magyarország 29-25 (18-13)
lövés/gól: 47/29, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 3/1
kiállítások: 8, illetve 10 perc

Magyarország: Bíró - Lukács 4, Kovács A. 1, Tóvizi 5, Kovacsics 2, Tomori, Schatzl 2, cserék: Háfra 2, Kiss É., Tóth G. 1, Klujber 1, Márton G. 2, Faluvégi 2, Triffa, Szabó L. 2, Vámos 1, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen