Vágólapra másolva!
A sokkal koncentráltabban játszó spanyol női kézilabda-válogatott 29-25-re nyert Magyarország ellen az olimpiai kvalifikációs világbajnokság C-csoportjának második fordulójában. A hispán csapat szinte olvasta a magyarok játékát. Kim Rasmussen együttese az első félidőben 18 gólt kapott, az első magyar védést a 21. percben jegyezhettük fel. A második félidő második felében jobban játszott a magyar csapat, de ez már kevés volt a pontszerzéshez. Tragédia ezzel együtt sem történt, ám innentől kezdve nem nagyon szabad hibázni. 

Kiküldött munkatársunk jelenti Kumamotóból, Japánból.

Két, az első fordulóban egyaránt nagy gólaránnyal (+24 és +16) nyerő csapat, a magyar és a spanyol feszült egymásnak vasárnap helyi idő szerint 18.00-tól Kumamoto City-ben a Prefectural Gimnázium tornacsarnokában. A létesítményt abban az évben (1982) építették, amikor Magyarország női kézilabda-világbajnokságot rendezett. A spanyolok annyival voltak jobb helyzetben, hogy az első, Románia elleni meccsüket is ezen a pályán játszották le. A magyarok az innen japán szemmel kőhajításnyira (60 km-re) fekvő Jacusíróban verték el Kazahsztánt. Kim Rasmussen csapata edzeni azért tudott az iskolában, amelynek a sajtóközpontja tényleg egy tanteremre hasonlított.

Mindkét csapatnak nagyon fontos volt tehát a meccs, de a spanyoloknak egy fokkal fontosabb. Ők ugyanis a 2018-as Európa-bajnokságon nem kerültek be az első 8 helyezett közé. Ez azt jelenti, hogyha a vb-n nem jutnak az első 7 közé, akkor nem tudnak elindulni az olimpiai selejtezőn.

A magyarok tavalyi Eb 7. helyezése viszont sokkal jobb, mert azzal még akkor is elérhető az olimpiai selejtezős helyek egyike, ha Japánban nem jönne össze a legjobb 7 közé jutás.


A mérkőzés dán bírónők sípjelére kezdődött meg. A kapuban Bíró Blanka kezdett, aki a kazahok ellen 75%-os teljesítménnyel védett. Két kihagyott helyzettel indítottunk, előbb Kovacsics átlövését, majd Lukács ziccerét védte a spanyol kapus. Mireya Gonzalez a spanyoloknak szerzett vezetést, majd hamarosan dupláztak a hispánok. Zoqbi de Paula a spanyol kapuban mindent védett, öt perc elteltével megkaptuk a harmadik gólt is. Borzalmasan kezdődött a meccs, mert a spanyolok mindent belőttek, mi semmit. 4-0-s spanyol vezetésnél Kim Rasmussennek időt kellett kérnie - nem tehetett mást. Carbal ekkor már két gólnál tartott, mi pedig hőst faragtunk a spanyolok kapusából. Az időkérés után jött az első magyar gól a szélről: Lukács 6.06-nál verte be az elsőt (1-4.) Majd egy szerzett labdából Schatzl Nadine ment el és hozta feljebb a csapatot.

A spanyol kapitánynak Carlos Viver Arzának nem kellett sokat idegeskednie az első félidőben Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Kovacsics betörése után 3-5, majd Kiss Éva jött be a semmit sem védő Bíró helyére a magyar kapuba. A spanyolok Zoqbi de Paula újabb védése után leindítottak bennünket és újra 4 góllal vezettek. Barbosa lábbal verte meg a védelmet (3-8), majd Kovács Anna hétméterest hibázott. 10 perc elteltével mély gödörben ült a csapat, Schatzl emberelőnyből szűkített a hátrányon. Majd Lukács vezetett végig egy lerohanó támadást, 5-9, még mindig nagyon messze voltunk a spanyoloktól. Tomori ellen támadót fújtak, majd, mivel nem adta vissza a labdát, kiállították. 15 perc alatt 5 magyar gól született, ez nem volt túl acélos.

Egyedül a szerzett labdákkal és a gyors indításokkal tudtunk valamit kezdeni.

Mivel azonban kapusteljesítményünk sem volt, ezzel nem lehetett versenyben maradni. 5-11-es állásnál a spanyolok üres kapu mellé szórták a labdát, megköszönhettük nekik. Háfra játékát olvasták, a Fradi átlövője csúnyán fölé durrantott. Tóvizi a beállóban kapott szép bejátszást és a 20. percben 6-11 volt az állás.

Háfra Noémi játékát olvasták a spanyolok Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Ami igazán dráma volt, hogy a spanyolok gyakorlatilag összes lövése gól volt, 20 perc után 92%-on állt ez a mutató, nálunk ugyanez 45% volt. Tóvizi belejött, bedobta a második, majd a harmadik gólját. Ez klasszisteljesítmény volt, de még mindig 8-12-nél jártunk csak.

És ekkor Kiss Éva a 21. percben bemutatta az első védését a magyar csapatnak.

Ez kisebb jeladás volt, mert javuló játékkal jöttünk fel két gólra. Tóth Gabriella alsó lövése gyönyörű volt, ezzel a spanyol kapus sem tudott mit kezdeni. Közben a magyar kapuban már Triffa állt, egy félidő sem telt el és mind a három kapust bevetette Kim Rasmussen. Ugyanakkor 12-14 után a spanyolok megint csináltak egy 4-0-s szériát, azaz 12-18 lett az állás. Az utolsó pillanatban Kiss Éva még megfogott egy hetest, így a szünetben csak 5 góllal vezettek a spanyolok - 18-13-ra. A 18 kapott gól borzalmasan sok volt.

Az első félidőben szenzációsan védett a spanyolok kapusa, Zoqbi de Paula Forrás: MKSZ - Kovács Anikó

A második félidőben tehát gyökeres változás kellett a magyar válogatott játékában. Az első félidőben nem sokkal a vége előtt mutatkozott meg, hogy sebezhető a spanyol csapat, amikor feljöttünk 14-12-re. Sajnos, a helyzet a második félidő elején sem változott sokat. A magyar kapuba Bíró Blanka állt vissza, két labdát meg is fogott. Mindez 15-20-as állásnál történt. Márton Gréta emberelőnyből szűkített, de a védekezés nem akart összeállni. Kovács Anna is betalált, négy gólra jöttünk fel. Navarro a spanyol kapuban ekkor védett egy hatalmasat - semmi sem akart összejönni. Ráadásuk Kovacsicsot is kiszórták két percre. A spanyolok persze belőtték a hetest is, amit kaptak.

Lukács Viktória lő a kapura Forrás: MKSZ - Kovács Anikó

Valamiféle földöntúli csodában bízhattunk, hogy az utolsó 20 percre minden megváltozik. Amikor a 43. percben Kovács Anna a hetest kihagyta, már érezni lehetett, hogy ez nem a mi mérkőzésünk. 17-24-es állásnál történt meg mindez. Aztán újabb és újabb lehetőségek maradtak ki, miközben az idő vészesen fogyott. Már csak negyedóra volt hátra, Spanyolország 6 góllal vezetett.

Bíró Blanka ekkor hetest fogott, majd a kipattanóból újra védte Pena lövését.

Mindez kissé későinek tűnt már. Vagy mégsem?

Nem véletlenül volt boldog a spanyol kispad Forrás: MKSZ - Kovács Anikó

A spanyol csapatnak innentől az volt a dolga, hogy a tetemes, 7 gólos előnyét megőrizze. Amely az 50. perc környékén elkezdett fogyni, mert Bíró Blanka alaposan belejött a védésbe. Kilenc perccel a vége előtt 20-25-nél emberelőnybe kerültünk. Szabó Laura két gólt lőtt 22-25. Mégis volna remény?

Hihetetlen akarattal játszott a magyar válogatott, Spanyolországnak pedig időt kellett kérnie. Most mi voltunk egy 4-0-s szériában és még mindig volt hátra 7 perc. A spanyol csapat játékosai közül néhányan már meszeltek, falfehér arccal hallgatták az edzőjüket. Gyors gólváltás következett, 23-26, amikor az 54. percre ugrott az óra mutatója. Mi támadtunk, de Kovács Anna ellen támadót fújtak, majd Háfrát kiállították. Az emberelőnyben támadó spanyolok elszórták a labdát, mi lehoztuk a kapust, de Navarro védett.

Aztán a spanyolok lőttek egyet, Kovács megint kihagyta - ezzel el is dőlt minden.

Még megnézhettük Kovacsics komoly átlövésgólját, aztán Spanyolország ügyesen lepörgette az órát.

A magyar válogatott elvesztette tehát a spanyolok elleni fontos meccset. Jól jön majd a hétfői szünnap, mert a keddi, Montenegró elleni összecsapáson már nem nagyon lehet hibázni, ha komolyan gondoljuk a legjobb 7 közé jutást.

Női kézilabda-világbajnokság, C-csoport, 2. forduló: Spanyolország-Magyarország 29-25 (18-13)
lövés/gól: 47/29, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 3/1
kiállítások: 8, illetve 10 perc

Magyarország: Bíró - Lukács 4, Kovács A. 1, Tóvizi 5, Kovacsics 2, Tomori, Schatzl 2, cserék: Háfra 2, Kiss É., Tóth G. 1, Klujber 1, Márton G. 2, Faluvégi 2, Triffa, Szabó L. 2, Vámos 1, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A meccs utáni nyilatkozatokat itt olvashatja.

Dadogott a kezünkben a labda Spanyolország ellen

A spanyol női kézilabda-válogatott négygólos győzelme után a magyar játékosok nyilatkoztak az Origónak Kummaotóban. A hibákat elismerték, de mindenki bizakodó a folytatást illetően. Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból. A spanyolok elleni mérkőzésen már az első félidőben három kapust küldött a pályára Kim Rasmussen.