Társoldalunk:

Későn jövő feltámadás és fájó vereség a spanyoloktól a kézivébén

2019.12.01. 11:30

A sokkal koncentráltabban játszó spanyol női kézilabda-válogatott 29-25-re nyert Magyarország ellen az olimpiai kvalifikációs világbajnokság C-csoportjának második fordulójában. A hispán csapat szinte olvasta a magyarok játékát. Kim Rasmussen együttese az első félidőben 18 gólt kapott, az első magyar védést a 21. percben jegyezhettük fel. A második félidő második felében jobban játszott a magyar csapat, de ez már kevés volt a pontszerzéshez. Tragédia ezzel együtt sem történt, ám innentől kezdve nem nagyon szabad hibázni. 

Kiküldött munkatársunk jelenti Kumamotóból, Japánból.

Két, az első fordulóban egyaránt nagy gólaránnyal (+24 és +16) nyerő csapat, a magyar és a spanyol feszült egymásnak vasárnap helyi idő szerint 18.00-tól Kumamoto City-ben a Prefectural Gimnázium tornacsarnokában. A létesítményt abban az évben (1982) építették, amikor Magyarország női kézilabda-világbajnokságot rendezett. A spanyolok annyival voltak jobb helyzetben, hogy az első, Románia elleni meccsüket is ezen a pályán játszották le. A magyarok az innen japán szemmel kőhajításnyira (60 km-re) fekvő Jacusíróban verték el Kazahsztánt. Kim Rasmussen csapata edzeni azért tudott az iskolában, amelynek a sajtóközpontja tényleg egy tanteremre hasonlított. 

Mindkét csapatnak nagyon fontos volt tehát a meccs, de a spanyoloknak egy fokkal fontosabb. Ők ugyanis a 2018-as Európa-bajnokságon nem kerültek be az első 8 helyezett közé. Ez azt jelenti, hogyha a vb-n nem jutnak az első 7 közé, akkor nem tudnak elindulni az olimpiai selejtezőn.A magyarok tavalyi Eb 7. helyezése viszont sokkal jobb, mert azzal még akkor is elérhető az olimpiai selejtezős helyek egyike, ha Japánban nem jönne össze a legjobb 7 közé jutás.
A mérkőzés dán bírónők sípjelére kezdődött meg. A kapuban Bíró Blanka kezdett, aki a kazahok ellen 75%-os teljesítménnyel védett. Két kihagyott helyzettel indítottunk, előbb Kovacsics átlövését, majd Lukács ziccerét védte a spanyol kapus. Mireya Gonzalez a spanyoloknak szerzett vezetést, majd hamarosan dupláztak a hispánok. Zoqbi de Paula a spanyol kapuban mindent védett, öt perc elteltével megkaptuk a harmadik gólt is. Borzalmasan kezdődött a meccs, mert a spanyolok mindent belőttek, mi semmit. 4-0-s spanyol vezetésnél Kim Rasmussennek időt kellett kérnie - nem tehetett mást. Carbal ekkor már két gólnál tartott, mi pedig hőst faragtunk a spanyolok kapusából. Az időkérés után jött az első magyar gól a szélről: Lukács 6.06-nál verte be az elsőt (1-4.) Majd egy szerzett labdából Schatzl Nadine ment el és hozta feljebb a csapatot. 

A spanyol kapitánynak Carlos Viver Arzának nem kellett sokat idegeskednie az első félidőbenForrás: AFP/Sebastien Bozon

Kovacsics betörése után 3-5, majd Kiss Éva jött be a semmit sem védő Bíró helyére a magyar kapuba. A spanyolok Zoqbi de Paula újabb védése után leindítottak bennünket és újra 4 góllal vezettek. Barbosa lábbal verte meg a védelmet (3-8), majd Kovács Anna hétméterest hibázott. 10 perc elteltével mély gödörben ült a csapat, Schatzl emberelőnyből szűkített a hátrányon. Majd Lukács vezetett végig egy lerohanó támadást, 5-9, még mindig nagyon messze voltunk a spanyoloktól. Tomori ellen támadót fújtak, majd, mivel nem adta vissza a labdát, kiállították. 15 perc alatt 5 magyar gól született, ez nem volt túl acélos. Egyedül a szerzett labdákkal és a gyors indításokkal tudtunk valamit kezdeni. Mivel azonban kapusteljesítményünk sem volt, ezzel nem lehetett versenyben maradni. 5-11-es állásnál a spanyolok üres kapu mellé szórták a labdát, megköszönhettük nekik. Háfra játékát olvasták, a Fradi átlövője csúnyán fölé durrantott. Tóvizi a beállóban kapott szép bejátszást és a 20. percben 6-11 volt az állás.

Háfra Noémi játékát olvasták a spanyolokForrás: AFP/Sebastien Bozon

Ami igazán dráma volt, hogy a spanyolok gyakorlatilag összes lövése gól volt, 20 perc után 92%-on állt ez a mutató, nálunk ugyanez 45% volt. Tóvizi belejött, bedobta a második, majd a harmadik gólját. Ez klasszisteljesítmény volt, de még mindig 8-12-nél jártunk csak. És ekkor Kiss Éva a 21. percben bemutatta az első védését a magyar csapatnak. Ez kisebb jeladás volt, mert javuló játékkal jöttünk fel két gólra. Tóth Gabriella alsó lövése gyönyörű volt, ezzel a spanyol kapus sem tudott mit kezdeni. Közben a magyar kapuban már Triffa állt, egy félidő sem telt el és mind a három kapust bevetette Kim Rasmussen. Ugyanakkor 12-14 után a spanyolok megint csináltak egy 4-0-s szériát, azaz 12-18 lett az állás. Az utolsó pillanatban Kiss Éva még megfogott egy hetest, így a szünetben csak 5 góllal vezettek a spanyolok - 18-13-ra. A 18 kapott gól borzalmasan sok volt. 

Az első félidőben szenzációsan védett a spanyolok kapusa, Zoqbi de PaulaForrás: MKSZ - Kovács Anikó

A második félidőben tehát gyökeres változás kellett a magyar válogatott játékában. Az első félidőben nem sokkal a vége előtt mutatkozott meg, hogy sebezhető a spanyol csapat, amikor feljöttünk 14-12-re. Sajnos, a helyzet a második félidő elején sem változott sokat. A magyar kapuba Bíró Blanka állt vissza, két labdát meg is fogott. Mindez 15-20-as állásnál történt. Márton Gréta emberelőnyből szűkített, de a védekezés nem akart összeállni. Kovács Anna is betalált, négy gólra jöttünk fel. Navarro a spanyol kapuban ekkor védett egy hatalmasat - semmi sem akart összejönni. Ráadásuk Kovacsicsot is kiszórták két percre. A spanyolok persze belőtték a hetest is, amit kaptak. 

Lukács Viktória lő a kapuraForrás: MKSZ - Kovács Anikó

Valamiféle földöntúli csodában bízhattunk, hogy az utolsó 20 percre minden megváltozik. Amikor a 43. percben Kovács Anna a hetest kihagyta, már érezni lehetett, hogy ez nem a mi mérkőzésünk. 17-24-es állásnál történt meg mindez. Aztán újabb és újabb lehetőségek maradtak ki, miközben az idő vészesen fogyott. Már csak negyedóra volt hátra, Spanyolország 6 góllal vezetett. Bíró Blanka ekkor hetest fogott, majd a kipattanóból újra védte Pena lövését. Mindez kissé későinek tűnt már. Vagy mégsem?

Nem véletlenül volt boldog a spanyol kispadForrás: MKSZ - Kovács Anikó

A spanyol csapatnak innentől az volt a dolga, hogy a tetemes, 7 gólos előnyét megőrizze. Amely az 50. perc környékén elkezdett fogyni, mert Bíró Blanka alaposan belejött a védésbe. Kilenc perccel a vége előtt 20-25-nél emberelőnybe kerültünk. Szabó Laura két gólt lőtt 22-25. Mégis volna remény? 

Hihetetlen akarattal játszott a magyar válogatott, Spanyolországnak pedig időt kellett kérnie. Most mi voltunk egy 4-0-s szériában és még mindig volt hátra 7 perc. A spanyol csapat játékosai közül néhányan már meszeltek, falfehér arccal hallgatták az edzőjüket. Gyors gólváltás következett, 23-26, amikor az 54. percre ugrott az óra mutatója. Mi támadtunk, de Kovács Anna ellen támadót fújtak, majd Háfrát kiállították. Az emberelőnyben támadó spanyolok elszórták a labdát, mi lehoztuk a kapust, de Navarro védett. Aztán a spanyolok lőttek egyet, Kovács megint kihagyta - ezzel el is dőlt minden. Még megnézhettük Kovacsics komoly átlövésgólját, aztán Spanyolország ügyesen lepörgette az órát.

A magyar válogatott elvesztette tehát a spanyolok elleni fontos meccset. Jól jön majd a hétfői szünnap, mert a keddi, Montenegró elleni összecsapáson már nem nagyon lehet hibázni, ha komolyan gondoljuk a legjobb 7 közé jutást.

Női kézilabda-világbajnokság, C-csoport, 2. forduló: Spanyolország-Magyarország 29-25 (18-13)
lövés/gól: 47/29, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 3/1
kiállítások: 8, illetve 10 perc

Magyarország: Bíró - Lukács 4, Kovács A. 1, Tóvizi 5, Kovacsics 2, Tomori, Schatzl 2, cserék: Háfra 2, Kiss É., Tóth G. 1, Klujber 1, Márton G. 2, Faluvégi 2, Triffa, Szabó L. 2, Vámos 1, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A meccs utáni nyilatkozatokat itt olvashatja.

Dadogott a kezünkben a labda Spanyolország ellen

A spanyol női kézilabda-válogatott négygólos győzelme után a magyar játékosok nyilatkoztak az Origónak Kummaotóban. A hibákat elismerték, de mindenki bizakodó a folytatást illetően. Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból. A spanyolok elleni mérkőzésen már az első félidőben három kapust küldött a pályára Kim Rasmussen.