Vágólapra másolva!
Bemelegítésnek mindenképpen jó volt a magyaroknak a Kazahsztán elleni 39-15-ös győzelemmel végződött mérkőzés, de - ebben nincs túlzás - az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság vasárnap délelőtt kezdődik meg a magyar együttes számára. A Spanyolország elleni csoportrangadó (kezdés 10.00, élő közvetítés az Origón) igazi fokmérő lesz mindkét csapat számára.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból, Japánból.

Mindneki számára meghökkentő, 31-16-os, azaz 15 gólos spanyol győzelemmel végződött az ibériai csapat Románia elleni nyitómeccse Kumamotóban. Ezen a szinten két európai csapat között ritkán akad ekkora differencia, bár a korábbi évek magyar-norvég összecsapásain mi is beleszaladtunk egy-egy ilyen pofonba. De az már a múlt.

A spanyolok ezzel a hatalmas - és váratlan - győzelmükkel egészen biztosan nagy önbizalommal várják a Magyarország elleni mérkőzésüket.

Ráadásul a visszavágás vágya is buzoghat bennük, mert 2018-ban a franciaországi Európa-bajnokságon Magyarország 32-26-ra legyőzte őket. Ez a meccs volt a Rasmussen-éra egyik legnagyszerűbb győzelme amúgy.

Tóth Gabriella a 2018-as magyar-spanyol Európa-bajnoki mérkőzésen Franciaországban Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Ugyanakkor a magyar válogatottnak semmi oka nincs arra, hogy kishítűen álljon neki ennek a vasárnapi csatának. Mondjuk a megfiatalított együttesre ez amúgy sem jellemző. Ezt a csapatot most ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a fazekasmester keze alatt az agyagból egyre szebb váza formálódik.

A sikeréhes, junior világ - és Európa-bajnokokkal megtűzdelt társaság mentális ereje egyre erősebb.

A játékosok minden egyes gólnak úgy örülnek, mintha éppen egy meccset nyertek meg volna vele, ráadásul akkor is boldogok, ha nem ők dobták. Ritkán látni ilyen csapatkohéziót - ezt akkor is így gondolom, ha vasárnap esetleg a spanyolok nyernek majd. Nekik amúgy különösen fontos ez a meccs, mert a 2018-as Európa-bajnokságon annyira rosszul szerepeltek, hogy az ottani helyezésük nem jogosíthatja fel őket az olimpiai selejtezőre, ha ezen a vb-n nem kerülnek be az első 7 csapat közé.

Kovács Anna a kapura lő a kazahok ellen Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A kazahok elleni összecsapáson a dán szövetségi kapitány mindenkinek játéklehetőséget adott. A három kapus közül Bíró Blanka - az övé volt a záró 20 perc - 75 százalékkal védett, azaz 8 kapura menő lövésből 6-ot megfogott. Triffa Ágnes a meccs elején 45 százalékkal védett, középen Kiss Éva is hozta a maga 40 százalékát.

Ezzel együtt talán ez az a poszt, amelynél nem lettünk okosabbak:

a spanyolok elleni kezdőcsapat mutatja meg igazán, hogy Rasmussen kit gondol a három kapusból az első számúnak.

Schatzl Nadine remekül játszott Kazahsztán ellen Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A magyar szélsőjáték egészen nagyszerű volt Kazahsztán ellen. A Schatzl-Márton-Faluvégi-Lukács négyes összesen 12 gólt dobott szélről.

A junior világbajnok Márton Gréta 7/7-es mutatója akkor is remek, ha az ellenfél Kazahsztán volt.

Ne feledjük, hogy a mindössze 20 éves szélsőnek is ez volt az első meccse a világbajnokságon, rajta sem látszott semmiféle elfogódottság. Ugyanebbe a kategóriába kell sorolni a Debrecen játékosát, Vámos Petrát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vámos Petra (@petra.vamos38) által megosztott bejegyzés,

A DVSC irányítója 2000. szeptember 14-én született, azaz ő volt a magyar kézilabdázás történetének első olyan női játékosa, aki 2000. január 1. után született és gólt lőtt eg világeseményen.

Vámos játékintelligenciája sokak szerint Görbicz Anitát idézi.

Magam nem mennék el ilyen messzire, mert egy 19 éves junior Európa-bajnok vállára nem szabad ekkora terhet pakolni. Mindenesetre érdekes kérdés lesz, hogy a szövetségi kapitány mennyi lehetőséget ad Vámosnak az igazán fokmérő mérkőzéseken.

Schatzl Nadine pacsizik a magyar kispaddal Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Spanyolország tehát meghökkentő, 31-15-ös győzelemmel indított Románia ellen. Ez a differencia még akkor is zavarba ejtő, ha tudjuk, hogy a román csapatot rengeteg gond gyötri. A vb előtt kirobbant doppingbotrány semmiképpen nem tett jót nekik. Egy éve, a franciaországi Európa-bajnokságon Románia 27-25-re megverte az akkor a középdöntőben utolsó helyen záró hispánokat. A spanyoloknál több klasszis lép majd pályára ellenünk.

A Siófokon játszó - korábban a Ferencvárosban kézilabdázó - Nerea Pena 5 góllal zárt.

A Nantes játékosa, Alexandrina Barbosa 6/6-ot tett le az asztalra, a Valceában játszó Alícia Fraga is ugyanilyen mutatóval zárt. Nem véletlenül mondta a magyarok dán szövetségi kapitánya, hogy a világ egyik meghatározó csapatával játszik a magyar válogatott vasárnap Japánban.

A Siófokon játszó Nerea Pena is vár a magyarokra vasárnap Kumamotóban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Harald Tittel

Ilyen szinten minden apróságnak nagy jelentősége van. Ezért is volt mérges Kim Rasmussen, hogy az oktondi és a papíron előre leírt szabályokhoz görcsöen ragaszkodó jacusírói sajtós nem kezdte el időben a kazah meccs utáni sajtótájékoztatót, mert a ellenfél képviselőit várta, akik nem akartak megérkezni. A spanyolok a románok ellen Kumamotóban játszottak, mi Jacusíróban.

A spanyolok 10 perc alatt visszaértek a szállodájukba, nekünk egy órát buszozni kellett.

Amikor két vb-mérkőzés között kevesebb mint 24 óra telik el, ezeknek az "apróságoknak" is nagy jelentőségük lehet.

Kitekintő

Két bombameglepetést is hozott az első nap a Japánban zajló világbajnokságon. Az A-csoportban a jóformán senki által semmire nem tartott Szlovénia 32-26-ra legyőzte Hollandiát. Tessék megnézni ezt a szlovén gólt:

A szlovén Tjasa Stanko - hallották már ezt a nevet? - 12 gólt dobott a legutóbbi vb-bronzérmes hollandoknak. Elképesztő.

Ennél is nagyobb szenzáció, hogy a B-csoportban

a címvédő és Európa-bajnok franciák 29-27-re kikaptak Dél-Koreától.

Az ázsiai csapat mindig veszélyes, de pár napja a Szöul Kupán - hazai pályán - a magyar válogatott is megverte őket.

A franciák botlásnak - egyelőre - nem érdemes nagy feneket keríteni, mert egy 2 hetes vb-ről van szó,

amelyet nem az első napon lehet és kell megnyerni.

Mindenesetre a vasárnapi brazil-francia meccs már mindkét csapatnak fontos lesz, a brazilok a nyitányon végtelenül simán kaptak ki a pörgős német csapattól, miközben a B-csoport rangadójává a Korea-Dánia meccs lépett elő.
Ami az északi csapatokat illeti, velük az első nap semmi komoly nem történt, igaz, komoly meccset nem is játszottak.

A norvégok Kubát győzték le 31 góllal Kumamotóban.

A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC légiósai közül az irányító Stine Oftedal és a beálló Kari Brattset is négyszer volt eredményes. A dánok Ausztráliát verték meg 25 gólos különbséggel. A győri Anne Mette Hansen három, a siófoki Simone Böhme négy gólt szerzett. A svédek tízzel múlták felül a Kongói DK együttesét.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:
A csoport: Norvégia-Kuba 47-16 (25-9), Szlovénia-Hollandia 32-26 (15-14), Szerbia-Angola 32-25 (16-12)
B csoport: Dánia-Ausztrália 37-12 (17-4), Koreai Köztársaság-Franciaország 29-27 (12-13), Németország-Brazília 30-24 (14-11)
C csoport: Spanyolország-Románia 31-16 (16-9), Montenegró-Szenegál 29-25 (14-15), Magyarország-Kazahsztán 39-15 (22-8)
D csoport: Svédország-Kongói DK 26-16 (11-8), Oroszország-Kína 26-11 (13-6), Japán-Argentína 24-20 (14-10)
A vasárnapi program: