Vágólapra másolva!
Szombaton délelőtt 10 órakor a Kazahsztán elleni mérkőzéssel kezdődik a magyar válogatott számára az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság Japánban. Jacusiróban abban a csarnokban játsszuk ezt a meccset, amelyben 1997-ben a férfi világbajnokságon a magyar csapat négy csoportmérkőzését is megnyerte.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Jacusíróból, Japánból.

Reggel fél hétkor még télikabát kell, napközben egy trikó is elég Japánban, Kjúsú szigetén. Amikor helyi idő szerint szombaton délelőtt 11.30-kor az autóbusz elindult Kumamoto City-ből Jacusíróba, a hőmérséklet a 20 fokhoz közelített. A világbajnokság központjának számító Kumamotóban mindenre nagyon odafigyeltek a szervezők.

Angolul beszélő önkénteseket küldtek a buszpályaudvarra, hogy egyetlen külföldi újságíró se tévedjen el.

A médiabusz pontosan fél 12-kor indult, a 40 km/órás zötyögés egészen addig tartott, amíg a vezető fel nem kanyarodott az autópályára. Ott már 65 km/h-t is megkockáztatott.

Japánban amúgy nem jellemző, hogy idegesek lennének az emberek és az sem, hogy angolul beszélnének. Ez utóbbit már a 2002-es labdarúgó-világbajnokságon is tapasztaltam, az elmúlt 17 évben ebben sem történt változás.

A jacusírói csarnok környékén már nagy volt a fogalomzavar,

amikor a médiaközpontot kerestük. Végül minden a helyére került, sikertül hivatalos személlyé válnom a kézilabda-világbajnokságon.

Mindenesetre Kumamotóban komolyan veszik az esemény reklámozását. A város árkádos főutcáján hamar megtalálhatja bárki a magyar zászlót - pont egy karácsonyfa fölé helyezték el a szervezők.

Kim Rasmussen csapata a csoport egyik olyan együttese, Kazahsztán ellen kezdi meg a világbajnokságot, amellyel szemben a magyar válogatottat abszolút esélyesnek nevezhetjük. A kazahokkal világbajnokságon még nem játszottunk, de a 2008-as pekingi olimpia előtt nem hivatalos felkészülési meccsen már találkozott a két ország válogatottja.

Néhány nappal az olimpia előtt Kazahsztán 30-26-ra nyert Pekingben, amely akkor nagy felhördülést váltott ki.

Az akkori szövetségi kapitány, Hajdu János e meccs után elkeseredésében le akart mondani, más kérdés, hogy a rossz főpróba után az előadás sokkal jobban sikerült, mert a negyedik helyen végeztek Görbicz Anitáék. Akkor kevesen gondolták volna, hogy a magyar női válogatott sem a 2012-es, sem a 2016-os olimpiára nem jut el. Most, Kumamotóból Tokióba vezethet az út, ehhez ezen a világbajnokságon

az első 7 között kell végeznie Magyarországnak.

Abból a szempontból mindenképpen kedvező a kazahok elleni nyitány, hogy a vasárnapi Spanyolország elleni mérkőzésre jól felhozhatja a magyar játékosokat.

Ráadásul a spanyolok egy Románia elleni meccsből érkeznek majd a magyarok elleni találkozóra.

Ezzel együtt sem szabad lebecsülni a kazah válogatottat, mert egy világbajnokságon bármi megtörténhet. A kazahok a 2017-es világbajnokságon nem voltak ott, 2015-ben viszont igen, akkor a csoportban mind az öt meccsüket elvesztették. Az Elnök Kupában ugyanakkor a kongói csapatot 31-30-ra legyőzté, ez volt az egyetlen győzelmük a világbajnokságon.

A magyar játékosok a Szöulban rendezett felkészülési tornán a koreai csapat ellen nyertek, Oroszországtól és Szerbiától kikaptak. A három találkozót követően utazott át a csapat Dél-Koreából Japánba. Kim Rasmussen szövetségi kapitány teljes kerettel, sérülésmentes felkészülést hagyott maga mögött.

Ilyenre a dán kapitány regnálása óta nem volt még példa.

Mindenesetre sokat mondó tény, hogy az IHF ranglistáján Magyarország a harmadik.

A Magyarország-Kazahsztán vb-mérkőzést az Origo élőben közvetíti 10.00-tól.