Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott negyedóra alatt eldöntötte a Kazahsztán elleni vb-nyitómeccset Japánban, az olimpiai kvalifikációs női világbajnokságon. Kim Rasmussen szövetségi kapitány sokat cserélhetett, mindhárom magyar kapus lehetőséget kapott, miközben a mezőnyben szebbnél szebb gólokat lőttünk. A végeredmény 39-15 lett Magyarország javára. Vasárnap magyar idő szerint 10 órakor Spanyolország következik.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Jacusíróból.

Elnézi az ember a jacusírói gimnázium tornaterméből átalakított csarnokot és nem hisz a szemének. Miközben a kézilabdát irányító IHF (és EHF) szigorú regulákhoz köt egy vb- vagy Eb-rendezést, addig a japánok egészen minimálisra vették a figurát. Maradjunk annyiban - senkit nem megbántva - hogyha a nemzetközi szövetség ragaszkodna saját reguláihoz, akkor

ebben a csarnokban nem lehetne vb-meccset rendezni.

Csakhogy az IHF nincs abban a helyzetben, hogy nagyon fegyelmezzen. Japán amúgy eredetileg tokiói rendezéssel pályázott erre a vb-re (kézenfekvően, kevesebb mint egy évvel az olimpia előtt), de aztán az egész esemény lekerült Kjúsú szigetére, Kumamoto megyébe. Mert ez így volt sokkal olcsóbb.

De lehetett. Az elsőt mindjárt nagy izgalmak övezték, mert a montenegrói csapat nehezen, a végjátékban győzte le Szenegált. Az afrikai együttes sokáig vezetett, aztán elfáradt, de még az 56. percben is támadhatott az egyenlítésért. A lelátó tele volt kivezényelt iskolásokkal, akiket az első mérkőzés után lecseréltek. Akik a montenegróiaknak, vagy a szenegáliaknak "drukkoltak", hazamentek, jött helyettük egy újabb eresztés. Nekik a kezdés előtt a nagy kivetítőn magyarázták el a sportág szabályait.

Az iskolai egyenruhában a lelátón feszítő több száz fiatal fegyelmezetten bámulta az ismertetőt.

Utána azt is megmondták nekik, kinek kell szurkolniuk. Így megy ez errefelé a női kézilabda-világbajnokságon. De ez még mindig sokkal jobb, mintha üres lelátók előtt kellene játszaniuk a csapatoknak.

A meccs napján érkeztek meg Japánba a kazahok

A mérkőzés után derült ki, hogy a kazah válogatott csak a meccs napjának reggelén, szombaton érkezett meg Japánba a világbajnokságra.

A kazahok ellen amolyan bemelegítő, vagy felhozó mérkőzésre számított minden magyar, de éppen a szenegáliak jó teljesítménye mutatta meg, hogy itt senkit nem lehet lekezelni. A magyar csapat nagy odafigyeléssel melegített be, a lányok minden mozdulatán látszott, hogy készen állnak az első vb-mérkőzésre.

Egy gyönyörűen a szélre lehúzott labdával Lukács Viktória szerzett gólt, ez volt az első magyar találat a vb-n.

1-0 után Klujber hétméterest rontott, a kazahok kiegyenlítettek, Háfra betörésével viszont újra a magyarok vezettek. A mieink kapujában Triffa Ágnes kezdett, aki a koreai felkészülési tornán védett remekül. A második nagy védése után azonban nem figyeltünk a kipattanóra, Kazahsztán Baranovszkaja révén újra egyenlített (2-2.) Sőt, az ázsiai csapat nem érte be ennyivel, és a 6. percben 3-2-re vezetett.

Schatzl Nadine gyönyörű gólokat lőtt a szélről Forrás: MKSZ / Kovács Anikó

Kellett néhány perc, hogy összeszedje magát a magyar csapat, miközben a kazahok két kapufát dobtak. A 9. percben a szélről Schatzl vette vissza a vezetést, majd Kovács hetesével már 5-3 volt ide. Schatzl ismételt, 6-3, a kezdeti megilletődöttség után sorra jöttek a szebbnél szebb magyar gólok. A védekezésből felépített lerohanó támadásaink ültek,

8-3-as magyar vezetésénél (6-0-s széria után) a kazahok időt kértek.

Aztán újabb két remekbeszabott szélsőgól következett. Függetlenül attól, hogy az ellenfél nem képviselt nagy játékerőt, nem lehetett nem észrevenni, mennyire hatékonyan foglalkoztatjuk a szélső játékosokat. 15 perc alatt 8 gólt dobott Lukács és Schatzl - mind a ketten 4-4 gólt szereztek. Egy ilyen meccsen arra kellett nagyon odafigyelni, nehogy megsérüljön valaki.

A meccs lényegi kérdései gyakorlatilag negyedóra alatt eldőltek, innentől kezdve tényleg a spanyolok elleni vasárnapi mérkőzésre lehetett készülni. Kim Rasmussen sokat cserélt, a 13. magyar gólt az Érd beállósa, Szabó Laura dobta.

Kapust is cseréltünk, Triffa Ágnest Kiss Éva váltotta.

Tóth Gabriella bedobott egy büntetőt, ezzel a 21. percben 15-6-ra vezetett Magyarország.

A szélre beállt Faluvégi ejtése tényleg parádés volt (23. perc, 17-7), majd Kiss Éva védett egy hetest. Rasmussen mindhárom magyar kapusnak 20-20 percet adott ezen a meccsen. Márton Gréta is gólt lőtt egy jó indulást követően. A japán közönség a kazah góloknál jobban ünnepelt - tán az esélytelenebbnek szurkoltak.

Pedig a gyors és korszerű kézilabdát mi játszottuk.

Márton Gréta nullásszögből bevert szélsőgólja a nap legszebb találatai közé tartozott. A 28. percben 21-8-ra vezetett Magyarország, a félidő utolsó gólját pedig Szabó Laura szerezte. 22-8, 30 perc után, nem kellett aggódni tehát.

Háfra Noémi boldogsága Forrás: MKSZ / Kovács Anikó

Kazah hetessel indult a második félidő, Baranovszkaja belőtte. Ettől mintha megtáltosodott volna Kazahsztán, mert Akekszandrova újabb két góljával 22-11 lett az állás.

3-0-s szériában volt ekkor az ellenfél,

kellett már egy nyugtató gól, amely a 35. percben meg is érkezett, Lukács Viktória szállította. Ahogy az várható volt, az utolsó 20 percre megérkezett a magyar kapuba Bíró Blanka is. Az ellenállhatatlanul játszó Schatzl szórta a gólokat, a 40. percben emberhátrányból is betalált.

Az első félidőben mutatott tényleg szenzációs magyar támadójáték a második félidő első 10 percében kissé akadozott, de az utolsó negyedórára felpörgette magát ismét Magyarország. A 46. percben Vámos Petra is gólt szerzett,

ezzel ő lett a magyar női kézilabdázás első olyan játékosa, aki 2000 január 1. után született, és gólt lőtt felnőtt vb-n.

Ez sem semmi.

Az első félidőben nagyszerűen játszott a magyar csapat Forrás: MKSZ / Kovács Anikó

30-14-es magyar vezetésről indult el az utolsó 12 perc, semmi sem veszélyeztette Magyarország győzelmét. Aki a kapu közelébe jutott (Márton, Kovács, Háfra), mind betalált. A kazahok feladták, tudták, semmi esélyük, mi pedig azt vártuk, hogy legyen vége az edzőmeccsé szelídült vb-bemutatkozásnak. Hiszen azzal mindenki tisztában lehetett, hogy

még egy ennyire könnyű meccse nem lesz a mieinknek ezen a világbajnokságon.

Vasárnap például a spanyol válogatott következik (magyar idő szerint 10 órakor), az már nagyon komoly, a továbbjutást is befolyásoló rangadó lesz.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány sokat cserélhetett Kazahsztán ellen Forrás: MKSZ / Kovács Anikó

A végén már csak tényleg az volt az érdekes, hány góllal nyeri meg Magyarország a nyitómeccset. A 24. percben beállt a közte húsz (34-14), Márton Grétát külön elismerés illeti, hiszen az összes helyzetét belőtte a fiatal játékos. Ekkor már csak Tomori és Kovacsics volt az a mezőnyjátékosok közül, aki nem szerzett gólt. Közben fél szemmel a spanyol-román meccset is néztük, ahol

az ibériai csapat agyonverte Romániát.

A spanyolok ezzel a győzelemmel érkeznek tehát ellenünk vasárnap, a 10 órakor kezdődő rangadóra. Óriási meccs lesz az, ebben egészen biztosak lehetünk.

Női kézilabda-világbajnokság, C-csoport, 1. forduló: Magyarország-Kazahsztán 39-15 (22-8)
Jacusiro, v.: Hizaki, Ikebucsi (japánok)
lövés/gól: 51/39, illetve 46/15
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/1
kiállítások: 2, illetve 0 perc
Magyarország: Triffa - Lukács 5, Kovács A. 1, Kovacsics, Tóvizi 1, Háfra 2, Schatzl 7, cserék: Tomori, Klujber 3, Tóth G. 5, Szabó L. 3, Márton G. 7, Kiss É., Faluvégi 2, Vámos 3, Bíró, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.
További eredmények a C-csoportból:
Montenegró-Szenegál 29-25 (14-15)
Románia-Spanyolország 16-31 (9-16)