Vágólapra másolva!
A Vasas Óbuda 3-0-s vereséget szenvedett az Érd Arénában a női röplabda Bajnokok Ligája második fordulójában a francia Nantes együttesével szemben. Jakub Gluszak együttese az első két szettben méltó ellenfele volt a klasszisokkal teletűzdelt vendégeknek, és a játék képe alapján 2-0-ra is vezethetett volna, de a végjátékot egyszer sem bírta jól. Decemberben a román Alba Blaj ellen javíthat a magyar bajnok, szintén hazai pályán.

Röplabdaünnepre készültek Érden a magyar szurkolók, ugyanis több mint 15 év elteltével rendeztek hazánkban Bajnokok Ligája mérkőzést. A sorozat első fordulójában a Vasas óriási meglepetésére pontot rabold az olasz sztárcsapat, a tavalyi döntős Conegliano otthonából, amivel üzent mindenkinek, hogy komolyan kell venni. Francia ellenfele, a Nantes is remekül kezdett, miután otthon 3-1-re nyert a 2018-as finalista Alba Blaj ellen. Az Érd Arénában már a bemelegítés alatt komoly hangulatot teremtettek a szurkolók.

A közönségre nem lehetett panasz Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jakub Gluszak vezetőedző a Kjelstrup-Kostelanská-Dékány-Tiemi-Kalicsanyin-Abdulazimova hatossal kezdett, de nagyon hamar időt kellett kérnie, ugyanis a franciák egy 4-0-val indították a meccset. Ez megtette a hatását, Dékány válaszolt egy pontos ütéssel. Sikerült két pontra is visszajönni, de a vendégek sokkal pontosabban játszottak a szett elején, és komoly mezőnymunkájuk miatt a Vasasnak minden pontért meg kellett izzadnia.

Aztán a magyar bajnok rendezte a sorokat, és 8-10-ről 11-10-re fordított, ezért Cyril Vathanara is kikérte idejét.

Tiemi (aki korábban a Nantes csapatát erősítette) viszont ászt nyitott egyből, kettővel ment a Vasas. Ekkor még tudott egyenlíteni a francia alakulat, de a edzőjüknek 16-13-nál ismét időt kellett kérnie, amikor a remekül működő blokk miatt hárommal ellépett a Vasas.

Az első szett közepén remekül röplabdázott a Vasas Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez némileg jót tett a vendégeknek, akik visszajöttek mínusz egyre, azpnban a magyar bajnok nem engedte, hogy kiegyenlítsenek. 22-18-nál látótávolságon belülre került a szett megnyerése, de volt még egy roham a Nantes-ben, amely egymás után három pontot szerzett. Ekkor Gluszak hívta magához övéit, viszont így is fordítani tudtak a vendégek. Kjelstrup nagyon fontos pontot szerzett, de így is szettlabdához jutottak a franciák, amit egy ásszal azonnal ki is használtak. Óriási kár volt ezért a játszmáért, amit simán nyerhetett volna a magyar csapat, ha a végén jobban koncentrál.

A második felvonás pontosan ugyanúgy indult, mint az első: 0-4, majd Gluszak-időkérés.

Kjelstrupot Villám Lilla váltotta, de így sem sikerült zárkózni, viszont a franciák szerencsére adtak 1-2 ingyenpontot a rossz nyitásaikkal. 2-9 után sorozatban három ponttal csökkentette hátrányát az óbudai együttes, majd Tiemi jó nyitásaival 9-10-re visszajött, 12-nél pedig egyenlített. Óriási tartás volt a lányokban, akik nem törtek össze az első szett vége és a második eleje miatt sem.

Az amerikai Lindsey Vander Weide (13) lett a mérkőzés legjobb játékosa Fotó: Csudai Sándor - Origo

Viszont ez a roham sok erőt kivett belőlük, megint egy hármas sorozatot produkált a Nantes, Gluszak ismét időt kért. Dékány pillanatai következtek, vezetésével 16-nál újfent egalizált a Vasas, ekkor az ellenfél kért időt. Kostelanskát viszont nem tudták megállítani, két remek megoldásával már az óbudaiak vezettek.

Ez a szett is iszonyatosan kiélezett végjátékot hozott, a vendégek két challenge-et is buktak. Ennek ellenére kettővel elléptek 23-21-nél, és hiába kért videobírózást Gluszak, maradt az állás, majd három szettlabdához jutottak.

Az elsőt sikerült hárítani, a másodikat viszont egy rossz magyar nyitással kihasználták a vendégek, és 2-0-ra vezettek, azaz már biztosan ponttal távoztak Érdről.

A harmadik játszmában Abdulazimova révén a Vasas szerezte az első pontot, de azonnal fordított a Nantes, majd fokozatosan ellépett. 4-10-nél Gluszak próbált rendet tenni a fejekben. A franciáknak ekkor szinte minden összejött, mezőnyben továbbra is félelmetesen dolgoztak, Vander Weide pedig többnyire pontot csinált a jó védekezésekből.

A harmadik játszmára elfáradt a magyar bajnok Fotó: Csudai Sándor - Origo

A különbség fokozatosan nőtt, 9-19-nél pedig a tíz pontot is elérte, innentől pedig már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet a francia együttes, amely végül 25-11-re nyerte meg a harmadik játszmát, és a mérkőzést is. Az első két játszmában mutatott játékért viszont minden elismerés megilleti a Vasast, amely újra megmutatta, hogy helye van a Bajnokok Ligájában.

Végeredmény, női röplabda Bajnokok Ligája, D csoport, 2. forduló:
Vasas Óbuda - Nantes VB (francia) 0-3 (-23, -22, -11)

A mérkőzés után Jakub Gluszak így értékelte a látottakat:
"Ilyen a röplabda. Ezen a szinten végig koncentráltnak kell lenni, nem fér bele a legkisebb kihagyás sem. Rosszul kezdtünk az első két szettben, aztán vissza tudtunk jönni, a végén viszont megint szétestünk és az önbizalmunk is elment.

"Támadásban és védekezésben is agresszívak voltak, mi viszont utóbbiban nem voltunk magabiztosak, nem hittük el, hogy be tudjuk ütni a labdát. Védekezésben nem voltunk rosszak, talán kicsit lassabban mozogtunk, mint ők. Tudtuk, mit kell csinálni, mégis sokszor késve érkeztünk. A végjátékban pedig sokkal jobban kell figyelni és koncentrálni. Kár érte, pedig mindenki felpörgött a meccsre és úgy jöttünk ide, hogy van keresnivalónk, mégis hiányzott a magabiztosság. A hosszabb labdameneteket ők zárták le általában, aztán a harmadikra el is fáradtunk, már nem sikerült utolérni őket, végig futottunk az eredmény után. Most jön két szabadnap, maximálisan fel kell töltődni, aztán a következő meccsre koncentrálni" - mondta a csapat magyar válogatott ütője, Dékány Bernadett.

A Nantes ezzel az eredménnyel 100%-os mérleggel, hat ponttal vezeti a D csoportot, a Vasas a harmadik helyen áll egy ponttal. A következő fordulóban a Vasas az Alba Blaj-t fogadja december 19-én.