Vágólapra másolva!
Mindent megtett története első Bajnokok Ligája mérkőzésén a Vasas-Óbuda női röplabdacsapata, azonban nehezebb feladatot nem is kaphatott volna. Az előző BL-szezon ezüstérmese, az olasz bajnokságot idén százszázalékosan vezető Conegliano 3-2-re legyőzte a magyar bajnokot. De a két nyert Vasas-játszma 1 pontot ér a hősiesen küzdő Vasasnak.

A mérkőzés első pontját egy jó sáncolásnak köszönhetően az olasz bajnokság éllovasa érte el. Azonban nem kellett sokat várni a Vasas történetének első BL-pontjára, melyet Maria Kostelanská szerzett. Az öt légióssal felálló magyar csapat korán magához ragadta a kezdeményezést, és Trine Kjelstrup pontjával 3-2-re átvette a vezetést.

A Vasas kezdőjének egyetlen magyarja, Dékány Bernadett alakította 5-5-re az eredményt. 6-6 után Ana Tiemi pillanatai következtek. Az olaszok edzője, Daniele Santarelli 10-6-os Vasas-vezetésnél időt kért. A jegek az olaszok 20 éves szupertehetsége, Paola Egonu törte meg, aki zsinórban hat magyar pont után ejtett okosan a blokkolni igyekvő kezek mögé.

Szettet nyert a BL-újonc Vasas a tavalyi ezüstérmes Conegliano ellen. Forrás: CEV

17-10-es angyalföldi vezetés után kapaszkodott ugyan a Conegliano, ám Kjelstrup bombáival nem tudtak mit kezdeni. 24-17 után az ötödik szettlabdát már sikerült kihasználnia Dékányéknak, így a Vasas hatalmas bravúrral szettet nyert a BL-ezüstérmes ellen. Erre senki sem gondolt előzetesen.

A Vasas felszabadult játéka a második szettben is tovább folytatódott. Azonban hiába Dékány jó szervái és Kostelanská pontjai, a Conegliano is egyre jobban játszott. A szett elején Egonu után a másik sztár, Kimberly Hill is pályára lépett. 13-11-es Vasas-előny után Egonu kiváló szerváival az olaszok fordítottak. Innen három jó Vasas-blokk következett. A szettet végül a nagyobb rutin döntötte el a Conegliano javára (25-20).

Aysan Abdulazimova a Vasas egyik legjobbja volt a mérkőzésen Forrás: CEV

Az egyenlítés után lendületben maradt a Conegliano. A harmadik szett első tíz pontját egyaránt a hazaiak nyerték. A jeget Kostelanská törte meg, 10-1-re alakítva az állást. Ezután Jakub Gluszak a második sorától várta a csodát, Török Kata, Bleicher Réka és Villám Lilla is pályára került. Segíteni azonban ők sem tudtak, így ez a szett is az olaszoké lett (25-10). A BL-újonc a negyedik szettben fantasztikusan küzdött, és Dékány szettlabdánál sem hibázott. A Vasas 25-23-as részsikerével kiharcolta a döntő játszmát, azzal pedig, hogy 2-2-re alakította a meccs állását, pontot szerzett az olasz együttestől.

A döntő szett elején Jakub Gluszak időkérései sem tudták kizökkenteni a szenzációsan szerváló Egonut. A nigériai szülők gyermekeként már olasz földön született sztár - kis túlzással egymaga - 3-2-ről 9-2-re módosította az eredményt. A Vasasnak innen már nem volt visszaút, a Conegliano simán, 15-4-re nyerte az ötödik játszmát, és ezzel a mérkőzést is. A Vasas pedig ponttal távozik Olaszországból.

Ez óriási teljesítmény, amelyet - előzetesen - senki sem vár a magyar együttestől.

A Vasasnak a főtáblára jutáshoz a selejtezőben a montenegrói Luka Bart, és az albán Partizani Tiranát kellett legyőznie. Olaszországi veresége után a csoportkör második fordulójában a francia Nantes csapata látogat az Érd Arénába. A találkozót november 26-án, kedden 19.00-kor játsszák Érden. A Nantes a csoport másik meccsén 3-1-re nyert a román Alba Blaj ellen.

Női röplabda Bajnokok Ligája, D-csoport, 1. forduló
Conegliano (olasz) – Vasas-Óbuda 3-2 (21, -20, -10, 23, -4)