Vágólapra másolva!
Elképesztő húsz perccel, a második és harmadik negyedben nyújtott parádés teljesítménnyel, Határ Bernadett, Zele Dorina és Yvonne Turner ponterős játékával a magyar női kosárlabda-válogatott Sopronban magabiztosan, 73-59-re nyert Szlovákia ellen az Eb-selejtezők második fordulójában. A magyar csapat ezzel megtartotta annak az esélyét, hogy ott legyen a 2021-es Európa-bajnokságon.

Azzal, hogy a magyar női kosárlabda-válogatott csütörtökön kikapott Hollandiában, nagyon nehéz helyzetbe került. A csoport harmadik tagja, Szlovákia most játszotta az első meccset, így a magyar csapatnak mindenképpen nyernie kellett Sopronban.

A magyar női válogatott győzelmi kényszerben lépett pályára Szlovákia ellen Forrás: FIBA

A meccs előtt az MKOSZ elbúcsúztatta a válogatottságtól visszavonuló Fegyverneky Zsófiát és Varga Zsófiát.

Az első magyar pontot Határ Bernadett dobta, ezzel lett 2-2 az állás, majd Turner kosarával már 4-2-re Magyarország vezetett. Határ a folytatásban könnyű ziccert hibázott, majd eladott egy labdát, Slamova hármast dobott, majd kaptunk még egyet, 4-2-ről 4-7 lett az állás. Jakubcova is betalált, Szlovákia 7-0-s szériát produkált az első negyed első felében.

A kék mezes szlovák csapat az első negyedben többször leindította a magyarokat Forrás:FIBA

A Jakubcova-Határ pároscsatát ekkor a szlovák lány nyerte meg kétszer is, pedig Határ fizikális és magassági fölényben is volt vele szemben. Dubei Debóra ekkor bevágott egy hármast, ezzel vette vissza a vezetést a magyar csapat. Ezzel együtt elég sokat bizonytalankodott a magyar csapat, mert a szlovákok visszavették a vezetést, majd Kiss Virág az alapvonali bedobásból adta el a labdát. 11-13, majd Turner egyenlített.

De ekkor már hét eladott labdája volt a magyar válogatottnak - pedig csak az első negyedben jártunk.

A szlovákok az első negyed végén dobtak még két hármast, 13-19 volt az állás, amikor eljött a szünet. Támadásban is esetleges volt a magyarok játéka, a védekezést meg jól jellemezte, ahogy a szlovákok könnyedén dobálták be a ziccereket és a triplákat. A második negyedre mindenképpen változtatnia kellett Magyarországnak.

Határ Bernadett védekezik Forrás: FIBA

Szlovák kosárral indult a második negyed (13-21), majd Határ dobott be egy lepattanó utáni kosarat. Keményen védekezett a vendégcsapat, ezzel nem mindig tudott a magyar válogatott mit kezdeni. Slamova többször az alapvonal felé tört be, sikerrel, az más kérdés, hogy is kihagyta. Aztán elképesztő hiba következett:

Kiss Virág akkor húzta vissza a szlovákok kezébe a labdát, amikor lejárt a támadóidejük.

Kaptunk belőle egy hármast (16-24), de legalább ugyancsak egy triplával válaszoltunk. Majd Studer adott jó labdát Zelének és feljöttünk 3 pontra. Majd ugyanő, azaz Zele Dorina újabb kosarával a 16. percben ismét Magyarország vezetett 27-26-ra. Határ Bernadett ekkor már 11 pontnál tartott, az ő pontjai is kellettek ahhoz, hogy 8 pontos hátrányt dolgozzon le a magyar csapat. De ezek Zele Dorina nagy percei voltak, mert dobott egy hármast, 30-26, ekkora előnye nem volt még Székely Norbert együttesének. 32-26-nál a szlovákok egy dudaszós triplával zárkóztak 32-29-re, ezért nagyon nagy kár volt. De Szlovákiának ekkor már 11 eladott labdája volt, mi - egyelőre - megálltunk 8-nál. 7 másodperccel a vége előtt Oroszova dobott egy kosarat, majd egy bünetőt is, így a nagyszünetben 36-32 volt az állás.

Zele Dorina már 13 pontnál tartott -

egészen elképesztő teljesítményt nyújtott.

Yvonne Turner dobott magyar kosarat Forrás: FIBA

A második negyed elején Studer ellen befújták a negyedik személyit, ez nagy gond volt, Lelik érkezett a helyére. Közben a magyar csapat egy 5-0-s rohammal kezdett, 41-32 volt az állás, ez már komoly előnynek tűnt. Ugyanakkor a Studer helyére bejött Lelik is beszedett három személyi hibát. A magyar csapat a harmadik negyed közepén már öt csapathibánál tartott, Szlovákia minden szabálytalankodásunk után büntetőt dobhatott.

Ekkor Kiss Virág villantott egy triplát - center létére ez már a második ilyen volt a részéről - majd Turner is kosarat dobott.

48-35-re vezetett Magyarország, ez 12-3-as szériát jelentett ekkor.

Kiss Virág belejött a triplákba - 36-32-ről lett 53-35, ez egészen elképesztő volt. Lelik is bedobta a triplát, itt már sült a keze mindenkinek. Szlovákia támadójátéka teljesen szétesett, Magyarország 60-37-re vezetett. Elképesztő fordulatot hozott a harmadik negyed, amelyet 24-11-re nyert meg a magyar válogatott.

Zele Dorina elképesztő teljesítményt nyújtott a második negyedben Forrás: FIBA

Ezt a 17 pontos előnyt a negyedik negyedben mindenképpen meg kellett tartani. Szlovák hármassal indult az utolsó 10 perc, 60-46-ra jöttek fel, de ez még mindig jelentős előny volt. Turner kétszer indult el, mindkétszer szabálytalankodtak ellene, de csak a másodiknál fújtak a bírók. 71-54-nél pedig Studer dobott kosarat - a nagy kérdések ezzel eldőltek.

A szlovákok még megpróbáltak triplákkal operálni, de mindezt már későn tették - szerencsére.

A magyar válogatott a második és harmadik negyedben nyújtott remek játékával győzte le Szlovákiát. A csapat túltette magát a kellemetlen hollandiai vereségen és megtartotta az esélyét annak, hogy ott legyen a 2021-es Európa-bajnokságon.

Női kosárlabda Eb-selejtező, 2. forduló: Magyarország-Szlovákia 73-59 (13-19, 23-13, 24-11, 13-16)
A magyar csapat legjobb dobói: Határ 20, Zele 17, Turner 12.

Székely Norbert szövetségi kapitány: "Nagyon örülök annak, hogy a csapat képes volt változtatni a holland meccs után.

A magyarok a következő meccset 2020 novemberében hazai pályán játssza Hollandia ellen.