Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott meglepetésre vereséggel kezdte a 2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozatot, miután egy nagyon kemény és fizikális meccsen 66-56-ra kikapott Amszterdamban a holland válogatottól. Az első negyed után még minden jól festett, de a házigazdák ekkor szigorítottak a védekezésükön, és megfojtották a magyar támadásokat. Székely Norbert csapata vasárnap este Sopronban javíthat Szlovákia ellen.

Kiküldött munkatársunk jelenti Amszterdamból:

Igencsak hűvös fogadtatásban részesült a magyar válogatott az amszterdami Sporthallen Zuidben, már ami a hőmérsékletet illeti. Azzal nincs semmi gond, hogy kint körülbelül 5 fokot mutatott a hőmérő, de a termet sem sikerült rendesen felfűteni, ennek köszönhetően a két csapat játékosai pulóverben melegítettek, és a mintegy 700 néző többsége is kabátban ült a lelátón.

Ez persze nem zavarhatta meg Székely Norbert együttesét, amely esélyesként érkezett a találkozóra, és mindenképp szerette volna győzelemmel indítani a 2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozatot, még úgy is, hogy éppen fiatalításon megy keresztül. A két csapat egyébként utoljára több mint nyolc évvel ezelőtt, 2011 júniusában játszott egymással, akkor Sopronban (ugyancsak Székely Norbert irányításával) a magyarok 68-39-re nyertek.

Székely Norbert a Studer Ágnes-Turner Yvonne-Dubei Debóra-Kiss Virág-Határ Bernadett ötössel kezdett, a csapat pedig Határ kosarával Studer szép bejátszása után, majd ismét a center volt eredményes, ezúttal Turner passzából.

A hollandok szűk három perc után dobtak először kosarat, viszont villámgyorsan beszedték a négy csapathibájukat, aztán Turner büntette őket egy triplával. Studer egy szép betöréssel 9-2-re növelte a magyar előnyt, de gyorsan jött a válasz. Rengeteg személyi hibát fújtak a játékvezetők, mindkét csapat keményen védekezett. 9-6-nál érkezett Horváth Bernadett és Zele Dorina is, Turner pedig értékesített 3 büntetőt. Határ középtávolija után 14-6-ra vezettünk, a hazaiak pedig időt kértek. Pályára lépett Weninger Virág is, aki erőszakosságának köszönhetően azonnal odaállhatott a büntetővonalra, és be is dobta mindkettőt. A játékrész utolsó percében Dressen a meccs addigi legszebb jelenetét mutatta be, amikor Határ mellett faulttal együtt dobott kosarat, amire megjött a közönség hangja, de Turner triplája elhallgattatta őket a negyed legvégén, így 19-11-re vezetett a magyar válogatott.

Az elejétől kezdve rendkívül szorosan védekeztek a hollandok Forrás: Pókász Endre/MKOSZ

A második negyedben Barnai Judit váltotta a két személyivel álló Határt, és bejött Lelik Réka is. Továbbra sem volt pontzuhatagos mérkőzés, viszont a hollandoknak ekkor jobban ment, és feljöttek három pontra. Zele kettesével megvolt az első magyar mezőnykosár a negyedben, elég jókor jött. Bálint Réka is érkezett, valamint visszajött Studer és Határ is, de 21-23-nál a hollandok már az egyenlítésért büntetőzhettek, ekkor kért időt Székely Norbert.

Hof be is dobta mindkettőt, ahogy a túloldalon Lelik is, megint vezettünk.

Két és fél perccel a félidő vége előtt Turnerre ráfújták a harmadik faultot, ami igencsak érzékenyen érintette a csapatot. 1:18-cal a vége előtt Karin Kuijt távoli kettesével ismét egál volt, Székelynek megint időt kellett kérnie, a negyed hátralévő részében pedig már nem született több pont, így 26-26-tal fordultak a csapatok. Ebben a játékrészben egyetlen egy mezőnykosarat dobott a magyar válogatott.

Holland kosárral kezdődött a harmadik negyed, ekkor vezettek először a hazaiak, majd két büntetővel négyre növelték a különbséget, valamint továbbra is iszonyat keményen védekeztek, miközben a magyarok folyamatosan adták el a labdát.

Turner Yvonne volt a magyar csapat legjobbja Forrás: Pókász Endre/MKOSZ

Turner remek passza után Határ kosarával zárkóztunk, mindezt megelőzte Studer remek labdaszerzése. Minden egyes kosárért megküzdött minden csapat, abszolút a védekezés dominált. Loyce Bettonvill viszont üresen maradt a sarokban, ahonnan bevágta a triplát, és már 37-29-re vezettek. Sajnos a harmadik negyed hasonlóan nézett ki, mint a második.

Aztán Dubei két büntetőjével és Turner két lerohanásból szerzett kosarával azonnal visszajöttünk mínusz kettőre, a hollandok pedig időt kértek.

Erre gyors négy ponttal válaszoltak, majd Dubei jő büntetői után egy hármast is dobtak, megint hét volt közte, viszont Turner is jól célzott kintről, aki ekkor hátára vette a csapatot. Hof aztán megint összehozott egy 2+1-et, de a büntetőt kihagyta szerencsére. Az utolsó percben Zele harcolt nagyot és tett vissza egy támadópattanót, így négy pontos hátránnyal várhatta a magyar csapat a zárónegyedet.

A negyedik negyed elején is sok eladott labdával ajándékoztuk meg a házigazdákat, akik ezeket meg is büntették, és 54-46-ra vezettek. Sőt, hét perccel a vége előtt 10 volt a különbség, innen nagyon nehéz volt a visszaút, ráadásul Dubei meg is sérült. Szorította az idő a magyarokat, akik viszont egyáltalán nem adták fel, de a kosarak ugyanúgy nem jöttek, csak Turner tudott villanni, aki három perccel a negyed vége előtt megszerezte a második és a harmadik magyar pontot ebben a felvonásban. Kettő perc volt hátra, amikor Fleur Kuijt testvére gólpasszából bevert egy hármast, ezzel lett 61-49, és elszállt minden remény, majd Karin Kuijt is betalált kintről, hogy meglegyen a kegyelemdöfés.

Az utolsó percben még büntetőkből sikerült csökkenteni a hátrányt, de a hollandok győzelme már nem forgott veszélyben, akik a kemény védekezésüknek köszönhetően megérdemelten nyertek végül 66-56-ra.

Végeredmény, női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező, H csoport, 1. forduló:
Hollandia - Magyarország 66-56 (11-19, 15-7, 24-20, 16-10)
A magyar csapat legjobb dobói: Turner 20/9, Határ 15

Az első negyedben bedobtunk két hárompontost, ezzel, és az addig stabil védekezésünkkel építettük ki az előnyünket, de akkor sem volt meg a sebességünk. Aztán kimaradtak a külső dobások, és a védekezés is visszaesett, emiatt elbizonytalanodtunk.
Komolyan át kell gondolnunk, hogy mit akarunk csinálni vasárnap a szlovákok ellen, de főleg a fejekben kell rendet rakni. Játékban tudunk bizonyos dolgokra támaszkodni, de a fókuszt arra kell helyeznünk, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen feladata van. Nagyon sok beszélgetésre lesz ehhez szükség" - értékelt a mérkőzés után Székely Norbert.

A magyar válogatott vasárnap este Sopronban javíthat Szlovákia ellen, azt a meccset viszont már szinte muszáj lesz megnyerni.